Πότε οι βιταμίνες μάς αρρωσταίνουν

10 Μαίου 2016 - 15:51 | Διατροφή
Πότε οι βιταμίνες μάς αρρωσταίνουν

Οι βιταμίνες είναι θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Λαμβάνονται μέσω των τροφών αλλά και των συμπληρωμάτων διατροφής.

Αν όμως το παρακάνετε με τη λήψη συμπληρωμάτων και υπερβείτε το όριο, κάποιες βιταμίνες μπορεί να φτάσουν στο όριο τοξικότητας και να βλάψουν τον οργανισμό σας.

Οι βιταμίνες χωρίζονται σε δύο ομάδες: Τις λιποδιαλυτές (A, D, E, K) και τις υδατοδιαλυτές (B, C). Οι πρώτες αποθηκεύονται στον οργανισμό, ενώ οι δεύτερες όχι.

Όταν κάποιος λαμβάνει πολλές λιποδιαλυτές βιταμίνες, κουράζει το συκώτι που τις μεταβολίζει, καθώς και άλλα συμπτώματα, ενώ όποιος λαμβάνει πολλές υδατοδιαλυτές βιταμίνες μπορεί να προκαλέσει διάρροια και νεφρική κόπωση.

Το θετικό με την κατάχρηση υδατοδιαλυτών βιταμινών είναι ότι ο οργανισμός χρησιμοποιεί την ποσότητα που του χρειάζεται και αποβάλλει το περίσσευμα.

Τι πρέπει να προσέχετε με τις λιποδιαλυτές βιταμίνες

Bιταμίνη A

Βρίσκεται στα καρότα, τα βερίκοκα, την ντομάτα, το σπανάκι και γενικά σε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονο πράσινο ή πορτοκαλοκόκκινο χρώμα, καθώς και στα γαλακτοκομικά, τον κρόκο του αυγού και τα λιπαρά ψάρια.

Αν το παρακάνετε με τη βιταμίνη A, είναι πιθανό να παρουσιάσετε ξηρότητα στο δέρμα, ανορεξία και να δείτε τα νύχια και τα μαλλιά σας να σπάνε. Άλλες πιθανές επιπτώσεις είναι η ουλίτιδα, η ηπατομεγαλία και η σπληνομεγαλία.

Bιταμίνη D

Η βιταμίνη D βρίσκεται στον κρόκο του αυγού, το βούτυρο, το συκώτι και τα θαλασσινά. H βιταμίνη ενεργοποιείται στον οργανισμό με την έκθεσή μας στον ήλιο.

H τοξικότητα σε βιταμίνη D εκδηλώνεται με υψηλά ποσοστά ασβεστίου στο αίμα, που οδηγούν σε νεφρική βλάβη.

Bιταμίνη E

Βρίσκεται στα λάδια, το αβοκάντο και τους ξηρούς καρπούς.

Η υπερβολική κατανάλωσή της μπορεί να προκαλέσει θολή όραση και πονοκεφάλους.

Bιταμίνη K

Βρίσκεται στα πράσινα λαχανικά, τα όσπρια, τις ντομάτες, το αυγό και το συκώτι.

Τα συμπτώματα τοξικότητας σε βιταμίνη K περιλαμβάνουν την αναιμία, τον ίκτερο και την ηπατομεγαλία.