Επικαιρότητα:

TripAdvisor: Στους 10 καλύτερους «μυστικούς» προορισμούς της Ευρώπης η Φολέγανδρος

07 Ιουλ. 2016 - 10:20 | Ταξίδια
TripAdvisor: Στους 10 καλύτερους «μυστικούς» προορισμούς της Ευρώπης η Φολέγανδρος

 Όπως αναφέρει και η TripAdvisor, πάντα θα έχουμε το Παρίσι, την Ρώμη, την Βαρκελόνη. Μερικές φορές όμως αξίζει να αποφεύγουμε τις τέρμα mainstream περιοχές της Ευρώπης, ώστε να αναζητήσουμε τα λιγότερα γνωστά αλλά εξίσου πανέμορφα σημεία της. Μην πάτε και σεις στο Super Paradise μια φορά και πάτε κάπου να ηρεμήσετε, στην Φολέγανδρο για παράδειγμα.

Αυτά είναι λοιπόν τα 10 «μυστικά» χωρία της Ευρώπης που αξίζει να επισκεφθεί κανείς…

1. Korcula, Croatia

Φανταστείτε το Ντουμπρόβνικ σε μικρογραφία, χωρίς τις ορδές τουριστών. Το ειδυλλιακό νησί, ανοικτά των ακτών της Δαλματίας, προσελκύει πλήθος μύθων. Τον 4ο αιώνα π.Χ. ήταν ελληνική αποικία, πριν τεθεί υπό ρωμαϊκή κυριαρχία, ενώ λέγεται ό,τι ήταν η γενέτειρα του Μάρκο Πόλο. Οι επισκέπτες της ενδιαφέρονται κυρίως για την εξερεύνηση της γοητείας της μεσαιωνικής πόλης, με τα απότομα πλακόστρωτα δρομάκια και τις παρθένες παραλίες της Αδριατικής.

 

2. Valladolid, Spain

Παρ’όλο που η ιδιότητά της ως πρωτεύουσα της κομητείας Castilla y Leon τοποθετεί την Valladolid περισσότερο στην κατηγορία της μικρής πόλης, καταφέρνει να διατηρεί την ευχάριστη και χαλαρή ατμόσφαιρα ενός χωριού. Η πόλη έχει πλήθος κτηρίων γοτθικού ρυθμού, πλατείες γεμάτες ζωή και άφθονους καλλιτεχνικούς χώρους, από εθνικά μουσεία μέχρι και ένα κτήριο του 16ου αιώνα που κάποτε ήταν το σπίτι του Miguel de Cervantes, του οποίου το αριστούργημα «Δον Κιχώτης» κυκλοφόρησε την εποχή που διέμενε εκεί. Το οινοποιείο «The Abadia Retuerta» δεν προσφέρει μόνο γευστικότατα κρασιά, αλλά σε αφήνει να μείνεις και εκεί για το βράδυ (στην περίπτωση που γίνεις τύφλα) στο ξενοδοχείο «LeDomaine», ένα εντυπωσιακό μοναστήρι του 12ου αιώνα που στεγάζεται εκεί, διαθέτει spa και ένα εστιατόριο με αστέρι Michelin.

 

3. Φολέγανδρος, Ελλάδα

Αν αναζητείτε όλα τα γνωρίσματα του κλασσικού ελληνικού νησιού - λευκά πετρόχτιστα σπίτια, πλακόστρωτους δρόμους κτλ - αλλά λιγότερη φασαρία και φρενίτιδα από τους κλασσικούς νησιωτικούς προορισμούς (Μύκονος, Σαντορίνη), αυτό το «διαμάντι των Κυκλάδων» είναι για εσάς. Θα βρείτε εντυπωσιακά αιγαιοπελαγίτικα τοπία, γοητευτικούς παλαιούς ξύλινους ανεμόμυλους και μόλις 3 χωριά, με το βασικό κόμβο τη Χώρα της Φολεγάνδρου. Περιπλανηθείτε στο λόφο προς την εκκλησία, και κοιτάξτε το βενετσιάνικο κάστρο του 11ου αιώνα, ή απλώς μείνετε κάτω από τη σκιά ενός δέντρου στην πλατεία, παραγγείλτε ούζο και βυθιστείτε στις γεύσεις των μεσογειακών πιάτων.

 

4. Aeroskobing, Δανία

Η λέξη «παραμύθι» χρησιμοποιείται συχνά για να περιγραφεί το νησί Ærø, και ο λόγος είναι η στιγμή που κατεβαίνεις από το ferry: αυτή η κουκίδα στην Βαλτική Θάλασσα, περίπου τρεις ώρες από την Κοπεγχάγη, έχει χωριά με στενά πλακόστρωτους δρόμους με κόκκινα κεραμίδια, μισό-ξύλινα σπίτια που χρονολογούνται από το 1.600 που αρμόζουν στις ιστορίες των αδελφών Grimm.

 

5. San Cassiano, Ιταλία

Ξεφύγετε από τις πολυσύχναστες πρωτεύουσες - Φλωρεντία, Ρώμη - για την καλοκαιρινή ηρεμία και γαλήνη των Δολομιτών, και πιο συγκεκριμένα το San Cassiano, ένα κρυμμένο χωριό στην περιοχή Άλτα Μπάντια. Περικυκλωμένω άπο ένα απίστευτο ορεινό τοπίο, αυτό το χωριό καταφέρνει να διατηρεί την αίσθηση του   ταπεινού και ρουστίκ Τιρολικού χωριού, ενώ παράλληλα διαθέτει δύο εστιατόρια με δύο αστέρια Michelin το καθένα. Η οικογενειακή επιχείρηση Ρόσα Αλπίνα προσφέρει μια ιδανική βάση για εξερευνήσετε την περιοχή.

 

6. Budva, Montenegro

Πλούσια σε τόσο φυσική ομορφιά και ιστορία, η Μπούντβα έχει μια ατμοσφαιρική παλιά πόλη, γεμάτη με εκκλησίες, αυλές, στοές και καφετέριες. Ακριβώς νότια της πόλης είναι το εκπληκτικό Sveti Stefan, ένα βραβευμένο θέρετρο της Aman, σε ένα μικρό νησί που συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα με ένα στενό ισθμό. Δειπνήστε με βιολογικά προϊόντα, στρείδια βράχου και τοπικά τυριά σε ένα από τα πολλά ρομαντικά εστιατόρια

 

7. Marvão, Πορτογαλία

Αυτή η ασβεστωμένη πόλη-φρούριο, στις κορυφές της Serra de São Mamede στο βόρειο Alentejo, είναι το όνειρο κάθε χρήστη του Instagram. Το στολίδι αυτό βρίσκεται σε ύψος 914 μέτρων και είναι ένα μαυριτανικό κάστρο του 13ου αιώνα  με ετοιμόρροπους πέτρινους τοίχους και εκπληκτική θέα πάνω από τα βουνά στα κοντινά ισπανικά σύνορα. Το χωριό έχει πλακόστρωτα δρομάκια και όλη την ευρωπαϊκή γοητεία που θα μπορούσε να ζητήσει κανείς χωρίς τη φασαρία των εμπορικών και πολυσύχναστων σημείων.

 

8. Hallstatt, Αυστρία

Ίσως χρειαστεί να τσιμπήσετε τον εαυτό σας να δείτε αν ονειρεύεται όταν πρωτοδείτε αυτό το αλπικό χωριό στην περιοχή Salzkammergut Lake: πραγματικά μοιάζει σαν ένα χωρίο που βγήκε από παραμύθι. Θα δείτε πλαγιές καταπράσινων βουνών να καταλήγουν σε μια κρυστάλλινη λίμνη, μπαρόκ εκκλησίες και εκπληκτικώς διατηρημένα σπίτια του 16ου αιώνα. Κάντε πεζοπορία στο μονοπάτι του Echerntal, για να δείτε την απίστευτη θέα που έχει εμπνεύσει συγγραφείς και ζωγράφους ανα τους αιώνες και ύστερα αναπαυτείτε σε ένα άνετο δωμάτιο στο Agathawirt Hotel, ένα εξοχικό κτήριο που υπολογίζεται ότι υπάρχει από το 1517, γνωστό ως μια τέλεια «βάση» για ποδηλάτες και πεζοπόρους.

 

Reine, Νορβηγία.

Αν «οι άκρες του κόσμου» είναι ψηλά στην ταξιδιωτική σας ατζέντα, το χωριό που βρίσκεται πάνω στον αρκτικό κύκλο, στο νησί Moskenesøya που βρίσκεται στο Νορβηγικό αρχιπέλαγος Lofoten, είναι πολύ πιθανό να είναι η δική σας εκδοχή του παραδείσου. Το καλοκαίρι είναι βυθισμένο σε ένα εξωφρενικά πανέμορφο σκηνικό - φιόρδ, βουνά, πλούσια λιβάδια, αξιαγάπητα ερυθρόλευκα σπιτάκια - διαποτισμένο από τον μεταμεσονύχτιο ήλιο, ενώ τον χειμώνα όλα παίρνουν μια μαγική χροιά κάτω από την μεταφυσική αίσθηση που προσδίδει στο τοπίο το Βόρειο Σέλας.

 

10. Gordes, Γαλλία

Είναι επίσημα ένα από τα «Plus Beaux Χωριά» της Γαλλίας, αλλά με κάποιο τρόπο παρέμεινε μακάρια από τη δημοσιότητα. Βρίσκεται στο νότιο άκρο του Plateau de Vaucluse, αποτελείται από ένα κάστρο του 12ου αιώνα και μπεζ πέτρινα σπίτια χτισμένα κάτω από έναν λόφο, περιτριγυρισμένο από λιβάδια λεβάντας και δάση.