Τα 10 σημάδια ενός κακομαθημένου παιδιού

08 Αυγ. 2016 - 07:46 | Παιδιά
Τα 10 σημάδια ενός κακομαθημένου παιδιού

Λένε ότι δεν θα χαλάσετε τον χαρακτήρα ενός μωρού αν το παίρνετε αγκαλιά και το χαϊδολογάτε. Από τη στιγμή όμως που το μωρό γίνει νήπιο, το παραχάιδεμα είναι σίγουρο ότι θα του κάνει κακό και θα του δημιουργήσει έναν δύσκολο και απαιτητικό χαρακτήρα.

Είναι εύκολο να διακρίνουμε ένα κακομαθημένο παιδί στην παιδική χαρά, αλλά πολύ πιο δύσκολο να ρίξουμε μια κριτική ματιά στο δικό μας.

Δείτε τη λίστα με τα 10 σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να έχετε αναθρέψει ένα κακομαθημένο παιδί:

Ξεσπάει συχνά σε φωνές και δάκρυα

Tο σίγουρο σημάδι ενός κακομαθημένου παιδιού είναι ότι μπήζει τα κλάματα και τις φωνές -κατά βάση αναίτια- τόσο στο σπίτι όσο και δημοσίως. 

Δεν είναι ποτέ ευχαριστημένο

Τα κακομαθημένα παιδιά δεν μπορούν ούτε να νιώσουν ούτε να εκφράσουν ικανοποίηση με ό,τι έχουν. Απαιτούν μονίμως και κάτι ακόμη ή ζητούν επιτακτικά να αποκτήσουν ό,τι δουν να έχει κάποιο άλλο παιδί. 

Δεν έχει διάθεση να βοηθήσει

Κανένα παιδί δεν ενθουσιάζεται με την ιδέα της τακτοποίησης. Όμως, μεγαλώνοντας θα πρέπει να τακτοποιεί τα πράγματα και τα παιχνίδια του. Αν αρνείται και περιμένει να το κάνετε εσείς… καταλαβαίνετε! 

Προσπαθεί να ελέγξει τους ενήλικες

Τα κακομαθημένα παιδιά θέλουν να επιβάλλουν τη γνώμη τους στο καθετί και δεν δείχνουν κανένα σεβασμό. 

Σας ντροπιάζει δημοσίως

Το να κάνει ένα παιδί μία αταξία ή κάτι απρόβλεπτο πού και πού είναι φυσιολογικό. Αλλά αν διαπιστώσετε ότι σας ντροπιάζει ή σας φέρνει σε δύσκολη θέση δημοσίως για να τραβήξει επάνω του την προσοχή, τότε το θέμα ξεπερνά ένα μεμονωμένο γεγονός. 

Δεν θέλει να μοιράζεται τίποτα

Τα πιτσιρίκια γενικά έχουν έντονο το αίσθημα της ιδιοκτησίας αλλά όταν ένα παιδάκι περάσει τα τέσσερα χρόνια του, θα πρέπει να μπορεί να μοιραστεί τα παιχνίδια του ή να προσφέρει ένα από τα μπισκότα του… με τους φίλους τους. Αν όχι, είναι σημάδι προβλήματος. 

Πρέπει να το παρακαλάτε για το καθετί

Ο γονιός είναι ένα πρόσωπο εξουσίας και όταν δίνει κάποια εντολή πρέπει να εισακούεται. Δεν είναι λογικό να παρακαλάτε το παιδί σας για να τελειώσει μια δουλειά ή τα μαθήματά του. 

Σας αγνοεί συστηματικά

Τα παιδιά δεν ενθουσιάζονται όταν ακούν τη λέξη «όχι» ή «μη». Αλλά αν σας αγνοεί επιδεικτικά και κάνει μονίμως το δικό του, θα πρέπει να ελέγξετε γιατί συμβαίνει αυτό. 

Δεν μπορεί να παίξει μόνο του

Τα παιδιά όταν συμπληρώσουν τα 4 χρόνια τους θα πρέπει να είναι ικανά αλλά και πρόθυμα να περάσουν κάποια ώρα μόνα τους με τα παιχνίδια ή τη ζωγραφική τους.

Αν χρειάζεται ο γονιός ή κάποιος άλλος να βρίσκεται συνεχώς μαζί τους, είναι δείγμα ότι με αυτόν τον τρόπο το παιδί εκφράζει την ανάγκη του για μόνιμη προσοχή. 

Χρειάζεται να το δωροδοκήσετε

Οι γονείς δεν πρέπει να τάζουν χρήματα, παιχνίδια, βόλτες ή οτιδήποτε άλλο σχετικό για να πείσουν το παιδί τους να κάνει τα καθημερινά του καθήκοντα.

Πηγή: WomanIdol