Βρήκαμε τα ομορφότερα χωριά των Επτανήσων

16 Αυγ. 2016 - 09:53 | Ταξίδια
Βρήκαμε τα ομορφότερα χωριά των Επτανήσων

Απίστευτη ποικιλία χρωμάτων, πλούσιο φυσικό περιβάλλον, μικρά πέτρινα δρομάκια, μπαλκόνια στολισμένα με βουκαμβίλιες, "αγνή" ομορφιά που παραμένει αναλλοίωτη στο "άγγιγμα" του τουρισμού. Οι γραφικές εικόνες που μόλις περιγράψαμε συναντώνται στα περισσότερα χωριά των Επτανήσων, τα οποία διακρίναμε για την ανόθευτη ομορφιά και τον αυθεντικό χαρακτήρα τους.   

 

Κεφαλονιά

 

Άσσος

Στη διαδρομή από το Αργοστόλι προς το Φισκάρδο, η Άσσος ξεχωρίζει από μακριά, σαν μια καταπράσινη "κλεψύδρα" ριγμένη μες στη θάλασσα. Η εξαιρετική θέα πάνω από τη γραφική και κατάφυτη χερσόνησό της είναι βέβαιο ότι θα σας δελεάσει να κάνετε μια μικρή παράκαμψη και να οδηγήσετε τα 4 χλμ. φιδογυριστού δρόμου που θα σας βγάλουν στο περιτριγυρισμένο από πεύκα και πολύχρωμα σπίτια λιμανάκι της. Η αλλοτινή πρωτεύουσα του βόρειου τμήματος της Κεφαλονιάς απέχει 30 χλμ. από το Αργοστόλι και βρίσκεται πολύ κοντά στη φημισμένη παραλία του Μύρτου. Η βόλτα στην Άσσο ξεκινά από την κεντρική πλατεία των Παρισίων, που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της βοήθειας που δόθηκε από τη Γαλλία για την ανοικοδόμηση του χωριού μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1953. Απολαύστε τον περίπατο στα στενά δρομάκια με τα προσεισμικά αρχοντικά, βουτήξτε στα ήρεμα νερά της βοτσαλωτής παραλίας του κόλπου και χαλαρώστε στα γραφικά ταβερνάκια που σερβίρουν ντόπια πιάτα και θαλασσινές γεύσεις. Από πάνω, στον ψηλό λόφο που ενώνεται με τον κορμό του νησιού με μια στενή λωρίδα γης, στέκουν τα ερείπια του ενετικού φρουρίου του 15ου αιώνα. Άλλοτε σημαντικό οχυρό με τείχη μήκους 2 χλμ. και μετέπειτα αγροτικές φυλακές, το φρούριο της Άσσου προσφέρεται σήμερα για γαλήνιες βόλτες στα χαλάσματα και τα πέτρινα μονοπάτια του ανάμεσα σε κυπαρίσσια και ελιές, προσφέροντας πανοραμική θέα στον καταπράσινο κόλπο. 

 

Φισκάρδο

Χτισμένο πάνω στο κύμα, στο βόρειο άκρο του νησιού, 50 χλμ. από το Αργοστόλι, το Φισκάρδο είναι το πιο κοσμοπολίτικο και το κατά πολλούς ομορφότερο χωριό της Κεφαλονιάς. Πρόκειται για ένα από τα λίγα μέρη που άφησε ανέπαφα ο Εγκέλαδος το 1953 και γι' αυτό διατηρεί στο ακέραιο το παλιό του χρώμα. Η πατρίδα του ποιητή της θάλασσας, Νίκου Καββαδία, "φλερτάρει" με την Ιθάκη σε απόσταση αναπνοής και τραβάει σαν μαγνήτης διάσημους και μη επισκέπτες που καταφθάνουν από κάθε γωνιά της γης. Μια απίστευτη ποικιλία χρωμάτων κατακλύζει το κουκλίστικο λιμάνι, όπου θα φτάσετε πεζή, αφήνοντας το αυτοκίνητο στο δημοτικό πάρκινγκ. Αρχοντικά σε παστέλ χρώματα, περίτεχνα μπαλκονάκια στολισμένα με μπουκαμβίλιες, ολάνθιστα δρομάκια, μικρά καλόγουστα μαγαζιά και δεκάδες σκάφη αναψυχής, που λικνίζονται μπροστά από τα αγαπημένα εστιατόρια των VIPs, μαζί με το πράσινο της πλαγιάς και το καταγάλανο της θάλασσας, δεν αφήνουν το μάτι να ξεκουραστεί ούτε στιγμή. Δύσκολα θα θελήσετε να αφήσετε το Φισκάρδο, ειδικά αν δεν έχετε ενδώσει στις φίνες γεύσεις της κεφαλονίτικης κουζίνας, που σερβίρονται εδώ στην καλύτερή τους εκδοχή. Η θέα στην Ιθάκη βάζει ιδέες για ημερήσιες εξορμήσεις, αλλά και οι κοντινές στο χωριό παραλίες –το Φωκί, η Έμπλυση και η Αγία Ιερουσαλήμ– είναι εξίσου δελεαστικές για δροσερές βουτιές.

 

 

Κέρκυρα 

 

 

Παλιά Περίθεια

Σε απόσταση 40 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης της Κέρκυρας, θα ανακαλύψετε ένα χωριό-φάντασμα. Στους πρόποδες του όρους Παντοκράτορας και σε υψόμετρο 400 μ. η Παλιά Περίθεια αποτελείται από πέτρινα, εγκαταλειμμένα, μισογκρεμισμένα σπίτια, που δημιουργούν μια απόκοσμη ατμόσφαιρα. Το χωριό αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα του νησιού, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που το επισκέπτονται για να παρατηρήσουν από κοντά την ιδιαίτερη και μυστηριακή ομορφιά του. Μάλιστα, τις Κυριακές κατακλύζεται από κόσμο που έρχεται εδώ για βόλτα, συνδυάζοντάς τη με παραδοσιακό γεύμα σε κάποια από τις ταβέρνες, που τα τελευταία χρόνια έχουν αναδείξει την Παλιά Περίθεια ως το κυριακάτικο must do. 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com