Επικαιρότητα:

Ποια ώρα της ημέρας δεν επιτρέπεται να φάτε φρούτα

27 Αυγ. 2016 - 16:05 | Υγεία
Ποια ώρα της ημέρας δεν επιτρέπεται να φάτε φρούτα

Τα φρούτα έχουν λίγες θερμίδες και είναι πλούσια σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, οπότε αποτελούν αναπόσπαστο μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τα καταναλώνουμε σε απεριόριστες ποσότητες και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Τα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα (φρουκτόζη), τα οποία ανήκουν στην ομάδα των υδατανθράκων. Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε πώς διασπώνται οι υδατάνθρακες στο σώμα μας ώστε να σχεδιάσουμε σωστά της ημερήσιες διατροφικές μας ανάγκες.

Όπως εξηγεί ο personal trainer Callum Melly, οι υδατάνθρακες αποθηκεύονται στο σώμα ως γλυκογόνο είτε στους μυς είτε στο συκώτι. Οι υδατάνθρακες των αμυλούχων τροφών (όπως το ρύζι και οι πατάτες) αποθηκεύονται κυρίως στους μυς, ενώ οι υδατάνθρακες των φρούτων αποθηκεύονται κυρίως στο συκώτι.

Επομένως, καλό είναι να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε φρούτα μετά τη γυμναστική, αφού δεν βοηθούν να αναπληρωθεί το γλυκογόνο στους μυς. Για να εξασφαλίσουμε ότι η φρουκτόζη των φρούτων θα χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας και δεν θα αποθηκευτεί με τη μορφή λίπους, καλό είναι να καταναλώνεται το πρωί ή πριν τη γυμναστική, ώστε το σώμα να έχει στη διάθεσή του την ενέργεια που χρειάζεται.