Επικαιρότητα:

Κέικ με λιαστές ντομάτες, βασιλικό και κάππαρη

03 Σεπ. 2016 - 05:52 | Συνταγές
Κέικ με λιαστές ντομάτες, βασιλικό και κάππαρη

Ιδανικό σνακ για την παραλία, το γραφείο ή το κολατσιό, αφού συντηρείται και μεταφέρεται εύκολα, κόβεται και σερβίρεται στη στιγμή και νικά την πείνα χωρίς να βαραίνει το στομάχι. Αν θέλουμε, μοιράζουμε το μείγμα σε μικρά φορμάκια για μάφιν, μειώνοντας όμως το χρόνο ψησίματος στα 30 λεπτά.

Υλικά

200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 φακελάκι (7 – 8 γρ.) ξηρή μαγιά

3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρά χτυπημένα

100 ml ελαιόλαδο

100 ml γάλα πλήρες

100 γρ. μαλακό κασέρι, τριμμένο

200 γρ. λιαστές ντομάτες σε λάδι, καλά στραγγισμένες και ψιλοκομμένες

50 γρ. κάππαρη, ξεπλυμένη και καλά στραγγισμένη

κορυφές από 2 κλαράκια φρέσκο βασιλικό (ή δυόσμο), ψιλοκομμένες

λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC.

Λαδώνω ελαφρά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ ή ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 24 – 26 εκ.

Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι με τη μαγιά και κάνω μια λακκούβα στη μέση.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με το ελαιόλαδο και το γάλα, μέχρι να γίνουν λείο μείγμα. Το αδειάζω στο μπολ με το αλεύρι (στη λακκούβα που έφτιαξα στο κέντρο) και ανακατεύω με κυκλικές κινήσεις με τα χέρια (ή χτυπάω τα υλικά με το μίξερ), μέχρι να ενωθούν και να φτιάξω ένα παχύρρευστο μείγμα.

Προσθέτω το τριμμένο κασέρι, τις λιαστές ντομάτες, την κάππαρη και το βασιλικό (ή το δυόσμο) και ανακατεύω καλά. Αδειάζω το μείγμα στη λαδωμένη φόρμα (ή στο ταψάκι) και τη βάζω στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήνω το κέικ για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να χρυσίσει.

Το αφήνω να κρυώσει για λίγα λεπτά μέσα στη φόρμα του, το ξεφορμάρω σε μια σχάρα και το αφήνω εκεί μέχρι να κρυώσει καλά.