Επικαιρότητα:

Γιατί η υπόταση προκαλεί ζάλη και κόπωση: H αντιμετώπιση των συμπτωμάτων

15 Σεπ. 2016 - 16:12 | Υγεία
Γιατί η υπόταση προκαλεί ζάλη και κόπωση: H αντιμετώπιση των συμπτωμάτων

Με τον όρο υπόταση ορίζεται η χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Στην υπόταση η συστολική αρτηριακή πίεση ευρίσκεται σε επίπεδα κάτω του 100 mmHg. Ενίοτε πρόκειται για μεμονωμένη διαστολική υπόταση με επίπεδα κάτω από 70 mmHg.  Η υπόταση αποτελεί συχνά αίτιο χρόνιας κόπωσης και ατονίας.

Τα αίτια της υπότασης

Ορισμένα άτομα έχουν ιδιοσυγκρασιακώς χαμηλές πιέσεις, φαινόμενο που συχνά έχει κληρονομική βάση. Το φαινόμενο δεν προκαλεί παθολογικά συμπτώματα, ωστόσο σε συνθήκες υπερκόπωσης stress υψηλών περιβαλλοντικών θερμοκρασιών ενδέχεται να εμφανιστούν προβλήματα όπως ζάλη λιποθυμία, ατονία, δυσκολία αναπνοής και κόπωση.

Οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας παρουσιάζουν συχνά υπόταση λόγω απώλειας αίματος κατά την έμμηνο ρύση και ποικίλων ορμονικών παραγόντων.

Διουρητικά, αντικαταθλιπτικά, φάρμακα στυτικής δυσλειτουργίας, β αναστολείς και α αναστολείς είναι μερικές από τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες φαρμάκων που προκαλούν πτώση πίεσης.

Παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν υπόταση είναι  η αναιμία, η αιμορραγία, η αφυδάτωση, ορισμένες καρδιακές παθήσεις, ορισμένες ενδοκρινολογικές ανωμαλίες, πνευμονικές παθήσεις, η νευροπάθεια., το υπογκαιμικό  καρδιογενές νευρογενές, αλλεργικό, σηπτικό ή αποφρακτικό shock.

Τα συμπτώματα της υπότασης

Τα συμπτώματα της χαμηλής αρτηριακής πίεσης είναι θολή όραση, ναυτία, ωχρότητα, ταχεία αναπνοή, δύσπνοια, ατονία, κατάθλιψη, δύσπνοια, αίσθημα παλμών, ταχυκαρδίες ζάλη, αδιαθεσία, λιποθυμία, έλλειψη συγκέντρωσης, σύνδρομο κόπωσης.

Τα συμπτώματα της ζάλης και της κόπωσης  οφείλονται σε κακή παροχή αίματος σε ζωτικά όργανα λόγω της υπότασης και διογκώνονται  όταν υπάρχουν νοσήματα που επιδεινώνουν το πρόβλημα την κακή άρδευση όπως στένωση αρτηριών, χαμηλός σίδηρος, χαμηλό οξυγόνο αίματος.

Η αντιμετώπιση

Η ιατρική εξέταση στο ιατρείο περιλαμβάνει την μέτρηση της πίεσης με ειδικά πιεσόμετρα ακριβείας σε ύπτια, καθιστή και όρθια θέση. Πραγματοποιούνται αδρές δοκιμασίες καρδιακής, πνευμονικής και εγκεφαλικής λειτουργίας. Αξιολογείται ο βαθμός της περιφερικής αιμάτωσης, εξετάζεται ο σφυγμός περιφερικών αρτηριών και αξιολογείται η επίδραση τυχόν λαμβανόμενων φαρμάκων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις κρίνονται επιβεβλημένες ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις. Τα ανωτέρω είναι σημαντικά για να διερευνηθεί το αίτιο της χαμηλής πίεσης καθώς και το είδος της θεραπευτικής παρέμβασης.

Τα γενικά μέτρα που πρέπει να τηρούν τα υποτασικά άτομα είναι:

Εάν είστε υγιείς κατά τα λοιπά, πίνετε περισσότερο νερό και λιγότερο αλκοόλ. Το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Αντιθέτως το νερό ενυδατώνει και προκαλεί αυξήσεις στην αρτηριακή πίεση. Ορισμένοι ηλικιωμένοι και πάσχοντες από νεφρικά ή καρδιακά νοσήματα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την κατανάλωση ύδατος, διότι μπορεί εύκολα να παρουσιάσουν υπερφόρτωση με υγρά.

Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή. Χρησιμοποιήστε ποικιλία τροφίμων, από όλες τις διατροφικές ομάδες. Η παραδοσιακή  μεσογειακή παραδοσιακή διατροφή πρέπει να είναι η βάση της διατροφής σας. Αποφεύγετε τις στερητικές δίαιτες και την απότομη απώλεια βάρους.

Αλλάζετε σταδιακά την θέση του σώματος. Πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί, αναπνεύστε βαθιά για λίγα λεπτά και, στη συνέχεια, καθίστε στο κρεββάτι πριν την έγερση επί πεντάλεπτο. Μην σηκωθείτε απότομα. Εάν πρόκειται να σηκωθείτε από την καρέκλα σας σταυρώστε στην αρχή τους μηρούς σας και στη συνέχεια κλίνετε τον κορμό προς τα εμπρός σε ημικαθιστή θέση τρεις τέσσερις φορές πριν  σταθείτε όρθιος.

Τα γενικά αυτά μέτρα εξειδικεύονται περαιτέρω ανάλογα με τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης.