Γιατί ο σκύλος μου τρώει χόρτα?

29 Σεπ. 2016 - 08:13 | Συμβαίνει γύρω μας
Γιατί ο σκύλος μου τρώει χόρτα?

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων έχουν δει να συμβαίνει συχνά το έξης παράδοξο: ο σκύλος στη διάρκεια της βόλτας τρώει χόρτα.  Η βρώση χόρτων είναι μια συχνά εκδηλούμενη διαταραχή της συμπεριφοράς του σκύλου και αποτελεί μια μορφή  « αλλοτριοφαγίας». Ως «αλλοτριοφαγία» ορίζεται η βρώση ουσιών που δεν είναι φυσιολογικά τροφή για το σκύλο πχ χόρτα, ρούχα, κόπρανα κλπ. Η αλλοτριοφαγία πολλές φορές εδράζεται σε  έλλειψη ιχνοστοιχείων  λόγω μη ισορροπημένης διατροφής.  Πολύ συχνά, ιδιαίτερα όταν εκδηλώνεται από κουτάβια και νεαρούς σκύλους, είναι σημάδι  ανίας.

Γιατί ο σκύλος μου τρώει χόρτα?

Υπάρχουν διάφορα αίτια για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Πολλοί ιδιοκτήτες υποστηρίζουν ότι ο σκύλος τους καταναλώνει χόρτα όταν θέλουν να κάνουν έμετο γιατί όπως πιστεύουν  «πονάει το στομάχι τους». Με τον τρόπο αυτό, μέσω του προκαλούμενου εμέτου, καταφέρνουν να αδειάσουν το περιεχόμενο του στομάχου και να ανακουφιστούν. Αρκετοί πάντως είναι και εκείνοι που αντικρούουν την άποψη αυτή βασιζόμενοι στο γεγονός ότι δε μπορεί ένας σκύλος να ξέρει πότε έχει δυσπεψία και πολύ περισσότερο πώς να την καταπολεμήσει.

Σε πολλές περιπτώσεις η κατανάλωση χόρτων δε σχετίζεται με κάποια προϋπάρχουσα αδιαθεσία.  Σύμφωνα με ερωτηθέντες ιδιοκτήτες, σε λιγότερο από το 10% των σκύλων,  που τρώνε χόρτα, έχει παρατηρηθεί προϋπάρχουσα  αδιαθεσία .Η δε κατανάλωση χόρτων δε συνοδεύεται πάντοτε από έμετο (λιγότερο από το 25% των σκύλων που καταναλώνουν χόρτα κάνουν έμετο).

Άλλοι λόγοι που οδηγούν σε αυτή τη συμπεριφορά είναι: η διευκόλυνσης της πέψης, η ανακούφιση – «θεραπεία» από εντερικά παράσιτα  και  η κάλυψη διατροφικών αναγκών, που δεν καλύπτονται από την τροφή του σκύλου, περιλαμβάνοντας και την ανάγκη σε φυτικές ίνες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση σκύλου , ο οποίος επί επτά χρόνια σε καθημερινή βάση έτρωγε χόρτα και ακολούθως έκανε έμετο. Όταν στο φαγητό του σκύλου αυτού προστέθηκαν φυτικές ίνες σταμάτησε αυτόματα η συμπεριφορά αυτή.

Πρέπει να σταματήσω αυτή τη συμπεριφορά ή όχι; Και αν πρέπει πως μπορώ να το κάνω;

Εάν υποπτεύεστε ότι η αιτία του κακού είναι η ανία του σκύλου σας , γίνετε περισσότερο ενεργητικοί ιδιοκτήτες . Αυξήστε την ώρα και την απόσταση του περιπάτου ή βελτιώστε ποιοτικά τον περίπατο  με περισσότερο παιχνίδι. Διαδραστικά παιχνίδια όπως Frisbee, μπάλες , πλαστικά παιχνίδια που αναπηδούν και προσφέρονται για μάσηση  πχ. Kong, μπορούν να κάνουν τον περίπατο περισσότερο διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα.

Στην περίπτωση  όπου η κατανάλωση μιας μη ισορροπημένης δίαιτας ευθύνεται για την κατανάλωση χόρτου, η αλλαγή σε μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή θα λύσει  αυτόματα το εν λόγω πρόβλημα. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω ένα παράδειγμα αποτελεί η προσθήκη φυτικών ινών, εφόσον η έλλειψη τους δημιουργεί αυτή τη συμπεριφορά.

Επιπλέον κάτι το οποίο πρέπει να έχουμε υπόψη είναι η πιθανότητα ο σκύλος μας να μη διατρέχει κάποιον ουσιαστικό κίνδυνο από αυτά καθ’ αυτά τα χόρτα, αλλά από ουσίες που μπορεί να περιέχουν ή από παρασιτοκτόνα ή φυτοφάρμακα, με τα οποία να είναι ψεκασμένα. Στην περίπτωση αυτή η συμπεριφορά αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το  σκύλο μας και πρέπει να διακοπεί άμεσα.

Τα παρασιτοκτόνα και τα φυτοφάρμακα, με τα οποία μπορεί να είναι ψεκασμένα τα χόρτα προκαλούν ναυτία, σιελόρροια και σημαντική προσβολή του νευρικού με  μυϊκούς σπασμούς και θάνατο.

Πλην αυτού υπάρχει μια πληθώρα φυτών που ομορφαίνουν τον κήπο ή τη βεράντα μας και αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για το σκύλο μας .Μερικά από αυτά  που περιλαμβάνονται στη  λίστα  με τα  επικίνδυνα φυτά είναι : η μπιγκόνια  (Bignonia spp), ο αναρριχόμενος φύκος ( Ficus excelsa), ο νάρκισσος (Narcissus polyanthus), η αλόη (Aloe vera),η αζαλέα (Azalea sp), τα κυκλάμινα (Cyclamen sp), το αλεξανδρινό (Poinsettia), η πικροδάφνη (Nerium oleander), τα κρίνα (Lilium & Hemerocallis), ο παρθενοκισσός (Parthenociss tricuspidata, το έλατο (Abies sp) και η κληματαριά για τα σταφύλια της .

Σε ότι αφορά την κατανάλωση σταφυλιών , αυτά προκαλούν οξεία νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο. Κάθε άλλο λοιπόν παρά τυχαία και αβάσιμη είναι   η ρήση «πήγε σα το σκυλί  στο αμπέλι» περιγράφοντας έναν αναπάντεχο και αιφνίδιο χαμό, όμοιο με αυτόν του σκύλου μετά από κατανάλωση σταφυλιών.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με το φυτό και περιλαμβάνουν από δερματικό ερεθισμό έως βαριά προσβολή του πεπτικού και/ ή του νευρικού συστήματος, αναιμία,  οξεία νεφρική ανεπάρκεια κλπ. Στις παραπάνω περιπτώσεις είναι επιβεβλημένη  η άμεση μεταφορά του σκύλου στον κτηνίατρο .

Ανακεφαλαιώνοντας οποτεδήποτε παρατηρήσετε το σκύλο σας να τρώει χόρτα, πρώτον μπείτε στον κόπο να διερευνήσετε ποιό μπορεί να είναι το αίτιο, προκειμένου να το διορθώσετε.  Μην αφήνετε το σκύλο σας ανεξέλεγκτο να τρώει χόρτα, ιδιαίτερα σε χώρους όπου υποπτεύεστε ότι μπορεί να ψεκάζονται με φυτοφάρμακα ή παρασιτοκτόνα. Τέλος  βεβαιωθείτε ότι τα όμορφα πλην επικίνδυνα φυτά της  βεράντας  σας δεν είναι προσβάσιμα στο σκύλο σας.  

ΜΠΑΜΠΛΕΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ