Επικαιρότητα:

Τι συμβαίνει όταν αποφεύγετε τη γλουτένη

23 Οκτ. 2016 - 13:38 | Υγεία
Τι συμβαίνει όταν αποφεύγετε τη γλουτένη

Το φαινόμενο της παχυσαρκίας έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας, καθώς 7 στους 10 ανθρώπους έχουν περισσότερο βάρος από το φυσιολογικό και το πιο σημαντικό αδυνατούν να βρουν μια αποτελεσματική δίαιτα. Το αποτέλεσμα; Καταφεύγουν σε δίαιτες που είναι της μόδας, αφού αυτές υπόσχονται μια γρήγορη και εύκολη απώλεια βάρους. Και μια από αυτές είναι η δίαιτα χωρίς γλουτένη, που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής.

Περίπου 100 εκατομμύρια Αμερικάνοι προσπαθούν να εξαλείψουν τη γλουτένη από τη διατροφή τους, αλλά το αξιοπερίεργο είναι ότι μόνο το 1% έχει πραγματικά κοιλικοκάκη. Γιατί η συγκεκριμένη διατροφή συστήνεται σε άτομα που πάσχουν από μια διαταραχή του πεπτικού που ενεργοποιείται από την πρωτεΐνη γλουτένη, γνωστή ως κοιλικοκάκη. Η γλουτένη βρίσκεται στο σιτάρι, στο κριθάρι και στη σίκαλη. Αν λοιπόν είστε υγιείς αλλά έχετε κόψει ή σκέφτεστε να κόψετε τη γλουτένη, πριν αποφασίσετε διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί.

Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα χάσετε βάρος

Εάν ο λόγος που θέλετε να εξαλείψετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας είναι για να χάσετε κιλά, τότε ίσως να το ξανασκεφτείτε. Γιατί το πιο πιθανό είναι ότι όχι μόνο δεν θα μειωθεί το βάρος σας, αλλά στο τέλος μπορεί και να αυξηθεί. Πολλά τρόφιμα ελεύθερης γλουτένης περιέχουν αρκετές θερμίδες, δεδομένου ότι έχουν περισσότερη ζάχαρη, λίπη και νάτριο από τα κανονικά προϊόντα. Και η εξήγηση βρίσκεται στο ό,τι μετά την επεξεργασία που έχουν υποστεί αυτές οι τροφές, χάνουν τη γεύση τους και έχουν ανάγκη από τα παραπάνω συστατικά. Αντί λοιπόν, να αποφεύγετε τη γλουτένη, εστιάστε καλύτερα σε μια υγιεινή διατροφή και θα χάσετε πολύ γρήγορα τα περιττά κιλά.

Χάνετε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά

Όσοι ακολουθείτε μια δίαιτα ελεύθερης γλουτένης, ενώ δεν έχετε κοιλιοκάκη, ενδεχομένως δεν λαμβάνετε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, οι φυτικές ίνες και το φυλλικό οξύ. Άρα διατρέχετε τον κίνδυνο να αναπτύξετε ανεπάρκεια βιταμινών και άλλων συστατικών αλλά μπορεί επίσης να εμφανίσετε αδυναμία, κόπωση, απώλεια του τριχωτού της κεφαλής και μεταβολές στη διάθεση. Εφόσον πρέπει να διακόψετε τη γλουτένη λόγω κοιλιοκάκης, είναι σημαντικό να έρθετε σε επαφή με το διαιτολόγο σας.

Δεν καταναλώνετε αρκετές φυτικές ίνες

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition, το 90% των Αμερικανών δεν καταναλώνουν την απαραίτητη ποσότητα φυτικών ινών, γιατί επιλέγουν μια διατροφή ελεύθερης γλουτένης. Τα όσπρια, το καστανό ρύζι, τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι καλές πηγές φυτικών ινών, αλλά και γλουτένης. Αν λοιπόν τα αποφεύγετε, είστε πιο επιρρεπείς στα νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος, όπως στομαχικές κράμπες, εκκολπωμάτα.

Το πιο εντυπωσιακό όσο αφορά τη βιομηχανία τροφίμων είναι η τεράστια αύξηση των προϊόντων χωρίς γλουτένη. Εκατομμύρια δολάρια έχουν ξοδευτεί για τέτοια προϊόντα και το ποσό προβλέπεται να αυξηθεί στο διπλάσιο μέσα στον επόμενο χρόνο. Επίσης, πρέπει να σκεφτούμε ότι τα προϊόντα ελεύθερης γλουτένης κοστίζουν πολύ περισσότερο από τα αντίστοιχα συμβατικά. Και για να αντιληφθείτε τη διατροφική μανία που επικρατεί, αρκεί να συμπληρώσω ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που χρησιμοποιεί τέτοια προϊόντα, πιστεύει ότι το βοηθούν, παρόλο που δεν πάσχει από κοιλιοκάκη.

Η απώλεια βάρους αποτελεί σοβαρή υπόθεση, παρόλο που ο γενικός πληθυσμός δεν της δίνει τη σημασία που της αξίζει. Η διατροφή είναι τρόπος ζωής και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε, χωρίς να ανατρέχουμε σε επιζήμιες για την υγείας μας δίαιτες και τεχνικές.

jenny