Επικαιρότητα:

Επτά διατροφικά ζεύγη με… υπερδυνάμεις

27 Οκτ. 2016 - 13:33 | Διατροφή
Επτά διατροφικά ζεύγη με… υπερδυνάμεις

 Μπορεί να γνωρίζετε ποια θρεπτικά συστατικά σάς παρέχουν οι τροφές που καταναλώνετε, ξέρετε όμως πώς θα ενισχύσετε την απορρόφησή τους από τον οργανισμό; Ορισμένα προϊόντα «συνεργάζονται» άριστα μεταξύ τους ώστε τα συστατικά τους να επιδράσουν με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο και να μας εξασφαλίσουν καλύτερη υγεία.

Ο διατροφολόγος Ρομπ Χόμπσον εξηγεί πως πρέπει να πειραματιζόμαστε με το φαγητό μας ώστε να ενισχύσουμε τη διατροφική αξία των γευμάτων μας. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει τα παρακάτω επτά διατροφικά ζεύγη για αποτελεσματικότερη προώθηση της βιοδιαθεσιμότητας θρεπτικών συστατικών, δηλαδή τη μεγαλύτερη και καλύτερη απορρόφησή τους από τον οργανισμό.

1. Ντομάτα + ελαιόλαδο

Η ντομάτα είναι πλούσια σε καροτενοειδή, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, οι οποίες βρίσκονται και σε άλλα φρούτα και λαχανικά με κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα. Ο συνδυασμός των καροτενοειδών με μια μικρή ποσότητα λιπαρών (περίπου 3-5 γραμμάρια), όπως τα υγιεινά λιπαρά που υπάρχουν στο ελαιόλαδο, ενισχύει σημαντικά την απορρόφησή τους.

2. Κουρκουμάς + μαύρο πιπέρι

Η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του κουρκουμά (γνωστός και ως κιτρινόριζα), έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η απορρόφησή της από τον οργανισμό είναι «φτωχή», ωστόσο μπορεί να ενισχυθεί όταν συνδυάζεται με την πιπερίνη, το ενεργό συστατικό του μαύρου πιπεριού.

3. Κουνουπίδι + φασόλια

Τα φασόλια είναι καλή πηγή φυτικού (μη αιμικού) σιδήρου. Η απορρόφηση του σιδήρου ενισχύεται παρουσία της βιταμίνης C και το κουνουπίδι είναι μια εξαιρετική πηγή της βιταμίνης.

4. Σολομός + τυρί-κρέμα

Ο σολομός είναι από τις λίγες τροφές που παρέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης D. Η βιταμίνη D συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου, μέταλλο που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά, όπως το τυρί-κρέμα.

5. Γάλα + μέλι

Το γάλα περιέχει ένα αμινοξύ που ονομάζεται τρυπτοφάνη και το οποίο προωθεί τη χαλάρωση και διευκολύνει τον ύπνο. Το μέλι περιέχει σάκχαρα, δηλαδή υδατάνθρακες, οι οποίοι ενισχύουν την επίδραση της τρυπτοφάνης.

6. Πράσινο τσάι + λεμόνι

Η φέτα λεμονιού που βάζουμε στο τσάι δεν εξυπηρετεί μόνο γευστικούς σκοπούς. Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό χάρη στον χυμό του λεμονιού.

7. Μπανάνα + γιαούρτι

Όπως όλα τα γαλακτοκομικά, το γιαούρτι είναι καλή πηγή ασβεστίου. Εκτός από τη βιταμίνη D, την απορρόφηση του ασβεστίου προωθεί και μια κατηγορία φυτικών ινών που ονομάζονται ινουλίνες και οι οποίες βρίσκονται σε σημαντική ποσότητα στη μπανάνα.