Επικαιρότητα:

Καρκίνος ωοθηκών: Τα πρώιμα συμπτώματα του «σιωπηλού δολοφόνου»

12 Νοε 2016 - 08:39 | Γυναίκα
Καρκίνος ωοθηκών: Τα πρώιμα συμπτώματα του «σιωπηλού δολοφόνου»

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ο έβδομος συχνότερος καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό παγκοσμίως, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF International). Το 2012, οι νέες διαγνώσεις έφτασαν τις 239.000.

Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου χαρακτηρίζεται ως «σιωπηλός δολοφόνος», καθώς συνήθως δεν παρουσιάζει εμφανή συμπτώματα σε αρχικό στάδιο, επομένως η διάγνωση καθυστερεί σημαντικά. Οι δείκτες πενταετούς επιβίωσης για τον καρκίνο των ωοθηκών κυμαίνονται από 30 έως 50%.

Όπως επισημαίνει η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS), εάν εκδηλωθούν συμπτώματα, συχνά αναγνωρίζονται εσφαλμένα ως συμπτώματα άλλης πάθησης. Τα συμπτώματα που αναγνωρίζει η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία ως αντιπροσωπευτικά του καρκίνου των ωοθηκών σε αρχικό στάδιο είναι τα εξής:

- πρήξιμο ή φούσκωμα στην κοιλιά,

- αίσθημα πίεσης στην περιοχή της πυέλου ή πόνος στην κοιλιά,

- δυσκολία της γυναίκας να φάει ή αίσθημα κορεσμού μετά την κατανάλωση μικρής ποσότητας φαγητού

- ουρολογικά συμπτώματα, όπως συχνουρία ή επιτακτική ούρηση

Λιγότερο συνήθη πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών είναι η κόπωση, η δυσπεψία, ο πόνος στη μέση, ο πόνος στο σεξ, η δυσκοιλιότητα και οι μεταβολές στον κύκλο της περιόδου.

Το Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο των Ωοθηκών (OCRFA) υπογραμμίζει ότι ο αριθμόςκαι η συχνότητα εμφάνισης των συμπτωμάτων αποτελούν πιο σημαντικούς παράγοντες για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου από τα ίδια τα συμπτώματα. Ενδεικτικά, αναφέρει πως μια γυναίκα θα πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό της εάν εκδηλώνει ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα 12 ή και περισσότερες μέρες τον μήνα.

Πηγή: onmed.gr