Επικαιρότητα:

Το λάθος που κάνετε στο μαγείρεμα των λαχανικών και εξουδετερώνει τα θρεπτικά συστατικά

29 Νοε 2016 - 08:23 | Διατροφή
Το λάθος που κάνετε στο μαγείρεμα των λαχανικών και εξουδετερώνει τα θρεπτικά συστατικά

Πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών, παράλληλα όμως πρέπει να εξασφαλίζουμε ότι τα φρέσκα προϊόντα στη διατροφή μας παρέχουν τη μέγιστη δυνατή θρεπτική αξία.

Για τα λαχανικά συγκεκριμένα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο τρόπος μαγειρέματος επηρεάζει την περιεκτικότητά τους σε πολύτιμες βιταμίνες και απαραίτητα μέταλλα.

Όπως αναφέρει η διατροφολόγος Tracy Lesht, πρέπει να αποφεύγουμε να βράζουμε τα λαχανικά, καθώς αυτός ο τρόπος μαγειρέματος οδηγεί σε απώλεια θρεπτικών συστατικών σε ποσοστό έως και 50%. Το βράσιμο δεν ενδείκνυται, σύμφωνα με την ειδικό, κυρίως για λαχανικά που περιέχουν υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως το λάχανο, το σπανάκι, η λαχανίδα, το μπρόκολο, τα φασόλια και ο αρακάς. Όπως υποδηλώνει και η ονομασία τους, οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες διασπώνται όταν έρχονται σε επαφή με το νερό.

Ένας τρόπος να διατηρήσετε τη θρεπτική αξία αυτών των λαχανικών είναι να τα μαγειρεύετε με ελάχιστο νερό και για λίγη ώρα. Εναλλακτικά, το Βρετανικό Σύστημα Υγείας στην ιστοσελίδα του προτείνει το ψήσιμο και το μαγείρεμα στον ατμό. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες υδατοδιαλυτές βιταμίνες είναι να μαγειρεύουμε στον ατμό ή να ψήνουμε τα λαχανικά, αντί να τα βράζουμε, ή να χρησιμοποιούμε το νερό σε σούπες ή σε φαγητά κατσαρόλας αντί να το πετάμε».

Πηγή: onmed.gr