Επικαιρότητα:

Χριστούγεννα: 5 αποδράσεις που θα σε βάλουν στο πνεύμα των εορτών

30 Νοε 2016 - 07:23 | Ταξίδια
Χριστούγεννα: 5 αποδράσεις που θα σε βάλουν στο πνεύμα των εορτών

Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, όσοι δεν επιλέξουν ένα ταξίδι στο εξωτερικό, σίγουρα έχουν πολλές επιλογές για μια σύντομη απόδραση σε ένα από τα πολλά γραφικά χωριά της Ελλάδας. Είναι ιδανικά για χειμερινές εξορμήσεις καθώς μπορούν να προσφέρουν επαφή με τη φύση, όπως επίσης και την ευκαιρία να κάνετε πολλά και διαφορετικά χειμερινά αθλήματα όπως σκι, ράφτινγκ και καγιάκ.

Η ομάδα του ellines.com επέλεξε 5 χωριά, που είναι εξαιρετικά δημοφιλή τους χειμερινούς μήνες και κυρίως την περίοδο των Χριστουγέννων:

1.Πάπιγκο

papigo2

Το Πάπιγκο αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής και ο οικισμός είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός. Δίπλα στο Μεγάλο Πάπιγκο υπάρχει και το γειτονικό του χωριό Μικρό Πάπιγκο. Βρίσκεται πολύ κοντά στο φαράγγι του Βίκου και εντός του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου. Περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση φυλλοβόλων δέντρων με αποτέλεσμα η περιοχή να αλλάζει χρώματα κάθε εποχή του έτους. Στην όμορφη εικόνα του οικισμού συμβάλλει ο εντυπωσιακός σχηματισμός της Αστράκας (κορυφής της Τύμφης) με τους απόκρημνους βράχους της να υψώνονται εντυπωσιακά πάνω από τον οικισμό θυμίζοντας πύργους. Διάσημο σημείο κοντά στον οικισμό είναι οι κολυμπήθρες. Πρόκειται για μεγάλες κοιλότητες που σχηματίζονται στη βραχώδη κοίτη του ρέματος του Ρογκόβου οι οποίες γεμίζουν νερό θυμίζοντας κολυμπήθρες.

2. Αράχωβα

arachova

Η Αράχωβα είναι ένα δημοφιλές χειμερινό θέρετρο, χάρη στην ύπαρξη χιονοδρομικού κέντρου αλλά και τη μικρή της απόσταση από την Αθήνα. Έχει μάλιστα χαρακτηριστεί ως η «χειμερινή Μύκονος»

3. Πορταριά

portaria-pelion-greece

Η Πορταριά είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά του Πηλίου. Το υπέροχο φυσικό τοπίο της, η πλούσια βλάστηση, οι δροσερές πηγές, τα παραδοσιακά αρχοντικά και τα γραφικά καλντερίμια καθιστούν την Πορταριά ιδανικό προορισμό για τα Χριστούγεννα. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο όπου μπορείτε να κάνετε κάποιο χειμερινό σπορ με θέα την θάλασσα.

4. Νυμφαίο

nymfaio

Το χωριό Νυμφαίο είναι ένας από τους ομορφότερους ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας σε υψόμετρο 1.350 μέτρων και μάλιστα έχει χαρακτηρισθεί «διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός». Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί το παρουσιάζουν ως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, ενώ στον παγκόσμιο διαγωνισμό της U.N.E.S.C.O. διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος. Περικλείεται από δάσος οξιάς και διασχίζεται από λιθόστρωτα μονοπάτια και πετρόκτιστα σπίτια. Μπορείτε να επισκεφθείτε την οργάνωση του Αρκτούρου που διαθέτει ένα περιβαλλοντικό κέντρο ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα και τον λύκο ενάμισι χιλιόμετρο έξω από το χωριό.

5. Καρπενήσι

Karpenisi

Το Καρπενήσι, όπως και όλος ο νομός, βρίσκεται σε ορεινή περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, πλούσια σε βλάστηση. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική έχει διατηρηθεί σε αρκετό βαθμό, τόσο στα γύρω χωριά όσο και μέσα στην πόλη, με πλήθος καλοδιατηρημένων κτιρίων. Στην πόλη λειτουργεί το «Μουσείο Καρπενησίου» ενώ στα γύρω χωριά υπάρχει πλήθος από λαογραφικά μουσεία. Σε απόσταση 11 χλμ. βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχιού.

 ellines.com