Επικαιρότητα:

Έρευνα: Ποιοι είναι οι συχνότεροι καρκίνοι

04 Δεκ. 2016 - 19:28 | Υγεία
Έρευνα: Ποιοι είναι οι συχνότεροι καρκίνοι

Τα νέα κρούσματα καρκίνου σε όλο τον κόσμο έχουν αυξηθεί κατά 33% την τελευταία δεκαετία και πλέον καταγράφονται 17,5 εκατομμύρια τον χρόνο, σύμφωνα με μία νέα διεθνή έρευνα η οποία αποκαλύπτει ποιες είναι οι συχνότερες μορφές της νόσου.

Καταγράφονται επίσης 8,7 εκατομμύρια θάνατοι από τη νόσο, γράφει διεθνής ομάδα επιστημόνων στην επιθεώρηση JAMA Oncology. 

Το 16% της αύξησης των κρουσμάτων αποδίδεται στη γήρανση του πληθυσμού, το 13% στην αύξηση του πληθυσμού της γης και το 4% σε αλλαγές στα κρούσματα συγκεκριμένων μορφών καρκίνου.

Τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν επίσης ότι κάθε άνδρας έχει πλέον μία στις τρεις πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή του και κάθε γυναίκα μία στις τέσσερις.

Οι συχνότεροι

Στους άνδρες, ο πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως είναι ο καρκίνος του προστάτη με 1,6 εκατομμύρια νέα κρούσματα το 2015, αλλά τα περισσότερα θύματα τα έχει ο δεύτερος συχνότερος, αυτός του πνεύμονα (συμπεριλαμβάνονται οι όγκοι της τραχείας και των βρόγχων) που κόστισε το 2015 τη ζωή 1,2 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Στις γυναίκες, ο πιο συχνός καρκίνος είναι αυτός του μαστού που το 2015 προκάλεσε 2,4 εκατομμύρια νέα κρούσματα και 523.000 θανάτους.

Στα παιδιά, οι συχνότεροι καρκίνοι είναι η λευχαιμία, το μη Χότζκιν λέμφωμα, οι καρκίνοι του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, και άλλα νεοπλάσματα, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κριστίνα Φιτζμόρις, επίκουρη καθηγήτρια Αιματολογίας/Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, στο Σιάτλ.

Στην Ελλάδα

Για τη χώρα μας, όπου δεν τηρείται Εθνικό Μητρώο Καταγραφής των κρουσμάτων καρκίνου ώστε να υπάρχουν ακριβή στοιχεία, η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σε όλες τις ηλικίες και στα δύο φύλα οι πιο συχνοί καρκίνοι είναι αυτοί του μαστού και ακολούθως του προστάτη.

Ο καρκίνος του πνεύμονα (συμπεριλαμβάνονται οι όγκοι της τραχείας και των βρόγχων) είναι ο τρίτος συχνότερος στη χώρα μας, ενώ στην τέταρτη θέση από άποψης νέων κρουσμάτων βρίσκεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Την πεντάδα των πιο συχνών καρκίνων συμπληρώνει ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως, ενώ στις θέσεις 6 έως 10 βρίσκονται (κατά σειρά) οι καρκίνοι του ήπατος και του στομάχου, η λευχαιμία, και οι καρκίνοι του παγκρέατος και του εγκεφάλου.

Ενδέκατος συχνότερος καρκίνος στη χώρα μας είναι αυτός του νεφρού, 12ος ο καρκίνος του ενδομητρίου, 13η η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, 14ο το κακοήθες μελάνωμα του δέρματος, 15ο το μη Χότζκιν λέμφωμα, 16ος ο καρκίνος των ωοθηκών, 17ος ο καρκίνος του θυρεοειδούς, 18ος ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης, 19ος ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και 20ος το λέμφωμα Χότζκιν.

Αντίστοιχα, οι πιο συχνές αιτίες θανάτου από καρκίνο στη χώρα μας είναι (κατά σειρά) οι καρκίνοι του πνεύμονα (συμπεριλαμβάνονται οι όγκοι της τραχείας και των βρόγχων), του παχέος εντέρου, του μαστού, του ήπατος και του προστάτη.

Τα νέα ευρήματα προέρχονται από παγκόσμια έρευνα Global Burden of Disease Study.