Συνταγή Χριστουγέννων: Μελομακάρονα με μπύρα και κονιάκ

 Υλικά συνταγής...για τα μελομακάρονα

2 φλιτζ. λάδι

1 φλιτζ. βούτυρο γάλακτος

½ φλιτζ. ζάχαρη

½ φλιτζ. μπύρα χωρίς αφρό

½ φλιτζ. κονιάκ

2 κ.γ. κοφτά μπέικιν πάουντερ

½ κ.γ. σόδα

1 πρέζα αλάτι

9 φλιτζ. αλεύρι μαλακό

1 φλιτζ. καρύδι τριμμένο (προαιρετικά)

κανέλα σκόνη (προαιρετικά)

για το σιρόπι

1½ φλιτζ. μέλι

1½ φλιτζ. ζάχαρη

1½ φλιτζ. νερό
Διαδικασία συνταγής

    Βάζουμε στο μίξερ το λάδι, το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη για περίπου 15 λεπτά.
    Κατόπιν λιώνουμε την σόδα μέσα στη μπύρα κι τα προσθέτουμε στο μείγμα (θα αφρίσει για αυτό το λόγο ανακατεύουμε πάνω από τον κάδο του μίξερ). Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε το αλεύρι (κοσκινισμένο) μαζί με το μπέικιν και το αλάτι.
    Ζυμώνουμε πολύ λίγο με τα χέρια ίσα-ίσα να πάρει το αλεύρι τα υγρά. Πλάθουμε μελομακάρονα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 180οC για περίπου μισή ώρα έως ότου ροδίσουν.
    Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζουμε τα υλικά όλα μαζί για 5 λεπτά και αφαιρούμε τον αφρό που βγάζουν.
    Για να μελώσουμε τα μελομακάρονα τα απλώνουμε σε ταψί χλιαρά και ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό. Αφήνουμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι μέχρι να το απορροφήσουν όλο.
    Βάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με καρύδι τριμμένο και κανέλα.