Επικαιρότητα:

Αλτσχάιμερ: Πώς συνδέεται με τον Δείκτη Μάζας Σώματος - Είστε στην ομάδα κινδύνου;

09 Ιαν. 2017 - 16:44 | Υγεία
Αλτσχάιμερ: Πώς συνδέεται με τον Δείκτη Μάζας Σώματος - Είστε στην ομάδα κινδύνου;

 Επιστημονική έρευνα δείχνει ότι αν κανείς είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος κατά τη μέση ηλικία μπορεί να έχει αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου του Alzheimer, αλλά και να εκδηλώσει τα πρώτα συμπτώματα νωρίτερα στην ζωή του.

Η μελέτη για το Αλτσχάιμερ δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Psychiatry και διεξήχθη από επιστημονική ομάδα από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης (National Institute of Aging – NIA).

Οι ερευνητές του ΝΙΑ μελέτησαν στατιστικά στοιχεία χιλιάδων εθελοντών, που συμμετείχαν στην μεγάλη έρευνα Baltimore Longitudinal Study of Aging (BLSA).

Το δείγμα αποτελείτο από 1.394 εθελοντές, οι οποίοι είχαν κανονικό επίπεδο γνωστικής λειτουργίας για τα 14 χρόνια που διήρκεσε η έρευνα. Οι 142 από τους εθελοντές ανέπτυξαν νόσο του Alzheimer, και όσοι ήταν υπέρβαροι σε ηλικία 50 έτεινε την ανέπτυξαν νωρίτερα.

Τα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 30 κατά τη μέση ηλικία, εκδήλωσαν άνοια ένα χρόνο νωρίτερα σε σχέση με εκείνους που είχαν ΔΜΣ 28 κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, απαιτείται αρκετή μελέτη ακόμα για τον καθορισμó και την πλήρη κατανόηση της σχέσης ανάμεσα στην αρχή της νόσου του Alzheimer και του υψηλού ΔΜΣ στην μέση ηλικία, αλλά τα πρώτα ευρήματα δείχνουν ότι η σύνδεση αυτή είναι πολύ ισχυρή.