Αποπνικτικό κοκτέϊλ αφρικανικής σκόνης και υψηλών θερμοκρασιών

29 Μαρ. 2024 - 08:35 | Συμβαίνει γύρω μας
Αποπνικτικό κοκτέϊλ αφρικανικής σκόνης και υψηλών θερμοκρασιών

Είναι ορατό, τοξικό και επικίνδυνο «πέπλο» αφρικανικής σκόνης κάλυψε την Τετάρτη σχεδόν ολόκληρη τη χώρα.
Η ατμόσφαιρα αποπνικτική από το επικίνδυνο για τον οργανισμό κοκτέιλ. Άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα, όπως άσθμα και ΧΑΠ, πιθανότατα να δουν επιδείνωση στις αναπνευστικές παθήσεις τους αλλά και κρίσεις άσθματος.

Ο Θοδωρής Γιάνναρος, εντεταλμένος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σημείωσε:

«Σε ό,τι αφορά τη σκόνη δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Βρισκόμαστε σε μια εποχή του χρόνου που είναι τυπικό να έχουμε μεταφορά σκόνης, μάλιστα το συγκεκριμένο δεν ήταν και από τα πιο ισχυρά. Δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί ως φαινόμενο η εκδήλωσή του».

«Είμαστε στη φάση της κλιματικής κρίσης, αν όχι της κλιματικής κατάρρευσης»
Αναφορικά με την πορεία των υψηλών θερμοκρασιών που έχουν καταγραφεί μέσα στον Μάρτιο σχολίασε ο κ. Γιάνναρος:

«Αυτό που περιμένουμε από σήμερα είναι η σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας. Φαίνεται ότι 1 – 2 Απριλίου θα κορυφωθεί το κύμα ζέστης που ξεκινάει από σήμερα. Μετά περιμένουμε μια πτώση της θερμοκρασίας, χωρίς όμως να φαίνονται για τις επόμενες δέκα μέρες βροχή».

Ειδικά για τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται σε σχέση με την εποχή του χρόνου που είμαστε σχολίασε ο κ. Γιάνναρος ότι είναι  τρεις με τέσσερις βαθμούς πάνω από αυτό που θα έπρεπε.

«Είμαστε στη φάση της κλιματικής κρίσης, αν όχι της κλιματικής κατάρρευσης», υπογράμμισε ο εντεταλμένος ερευνητής.

Παγώνη: «Οι ευπαθείς ομάδες να φοράνε μάσκα προστασίας»
Με την σειρά της η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, μίλησε για την ιατρική διάσταση του θέματος κι περιέγραψε τι θα πρέπει να προσέξουμε και ποια μέτρα προστασίας θα πρέπει να ληφθούν.

«Ένας υγιείς δεν χρειάζεται να κάνει κάτι ιδιαίτερο. Αυτοί που πρέπει να είναι προσεκτικοί είναι οι ομάδες με χρόνια προβλήματα».

Στην συνέχεια η Ματίνα Παγώνη έδωσε οδηγίες σχετικά με τις ευπαθείς ομάδες λέγοντας: «Σε περίπτωση που χρειαστεί να βγουν έξω θα φορέσουν την μάσκα τους. Εάν δουν ότι έχουν έντονο βήχα ή δυσφορία να πάνε σε κάποιο νοσοκομείο ή να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους».

Επιπρόσθετα η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ συμβούλευσε να αποφεύγεται η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους.