10 συναισθήματα που βιώνετε όταν έχετε βρει τον άνθρωπο της ζωής σας, σύμφωνα με την ψυχολογία

29 Μαρ. 2024 - 17:27 | Σχέσεις
10 συναισθήματα που βιώνετε όταν έχετε βρει τον άνθρωπο της ζωής σας, σύμφωνα με την ψυχολογία

Η αίσθηση ότι έχουμε βρει το άλλο μας μισό, τον έναν και μοναδικό, τον άνθρωπο της ζωής μας, μπορεί να είναι απατηλή και υποκειμενική. Σύμφωνα ωστόσο με την ψυχολογία, υπάρχουν ορισμένα συγκεκριμένα συναισθήματα που μαρτυρούν ότι η σχέση που έχετε είναι με κάποιον ξεχωριστό.

Η αγάπη είναι περίπλοκο συναίσθημα και συχνά δυσκολευόμαστε να την προσδιορίσουμε. Όταν όμως έχετε βρει τον έναν ή την μία, είναι μοιραίο ότι θα νιώσετε ορισμένα ξεχωριστά συναισθήματα.

Τα 10 συναισθήματα που θα νιώσετε όταν δημιουργήσετε σχέση με τον άνθρωπο της ζωής σας

  • Γλυκιά αναστάτωση
  • Άνεση και αυθορμητισμός
  • Κοινοί στόχοι στη ζωή
  • Η σιωπή είναι άνετη
  • Εξέλιξη και αποδοχή
  • Δεν είναι όλα ρόδινα
  • Ελευθερία και ανεξαρτησία
  • Νιώθετε ευάλωτοι
  • Οι ζωές και των δύο γίνονται ευκολότερες
  • Οικειότητα

Τα 10 μοναδικά συναισθήματα χαρακτηρίζουν τη σχέση δύο ανθρώπων που ταιριάζουν πολύ και μάλλον είναι προορισμένοι να μοιραστούν τη ζωή τους:

Γλυκιά αναστάτωση

Ποιος δεν έχει νιώσει την κολακευτική, γλυκιά αίσθηση αναστάτωσης όταν βρεθεί κοντά σε κάποιον για τον οποίον νιώθει έλξη. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζατε, είναι ότι αυτή η αίσθηση, έχει επιστημονική εξήγηση. Όταν βρείτε «τον έναν», αυτή η γλυκιά αναστάτωση δεν υποχωρεί αλλά εξελίσσεται και μεταμορφώνεται σε μία ζεστή, χαλαρωτική αίσθηση που έχει διάρκεια, ακόμη και όταν ο αρχικός ενθουσιασμός της νέας σχέσης έχει περάσει.

Η γλυκιά αναστάτωση συμβαίνει επειδή στον εγκέφαλο απελευθερώνεται ένα μίγμα από χημικές ουσίες, όπως η αδρεναλίνη, η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη, οι ορμόνες του έρωτα.

Οι ισχυρές αυτές ορμόνες, δημιουργούν το αίσθημα της χαράς, της ικανοποίησης, του συναισθηματικού δεσμού. Ακόμη πιο συναρπαστικό είναι, το γεγονός ότι αυτό το συναίσθημα δεν είναι φευγαλέο και πρόσκαιρο. Αν έχετε βρει «τον έναν», το συναίσθημα της γλυκιάς αναστάτωσης έχει γίνει ένα σταθερό κομμάτι της ζωής σας, που κάνει τη σχέση ενδιαφέρουσα και ουσιαστική.

Όταν νιώθετε μία ευχάριστη αναστάτωση, έχετε τον νου σας: μπορεί να είναι ο τρόπος που ο εγκέφαλός σας, σας λέει ότι βρήκατε το ιδανικό σας ταίρι. Να θυμάστε όμως ότι δεν αρκεί να το νιώσετε απλά, αλλά το ευχάριστο αυτό συναίσθημα της ερωτικής αναστάτωσης, πρέπει να έχει διάρκεια στον χρόνο.

Άνεση και αυθορμητισμός

Στη σχέση με τον άνθρωπο της ζωής σας, «τον έναν», δεν υπάρχει χώρος για προσποίηση και υποκρισία. Μπορείτε να είστε ο εαυτός σας, με τα ελαττώματα και τις ιδιοτροπίες σας, και να ξέρετε ότι σας αγαπούν. Είναι ένα μοναδικό συναίσθημα αποδοχής και ασφάλειας που είναι απίστευτα ισχυρό.

Οι ειδικοί σε θέματα σχέσεων, παραδέχονται ότι, το να είσαι ο εαυτός σου, είναι ένα από τα πιο απελευθερωτικά συναισθήματα σε μία συντροφική σχέση. Ο Oscar Wilde είχε συμβουλεύσει «να είστε ο εαυτός σας. Όλοι οι άλλοι είναι πιασμένοι». Όταν βρείτε «τον έναν», θα καταλάβετε την ελευθερία του να είσαι ο εαυτός σου, την οποία εννοεί ο συγγραφέας.

Με τον ιδανικό σύντροφο, δεν θα κρύβετε τις ιδιοτροπίες, τα κουσούρια και τις ανασφάλειές σας. Αντίθετα, θα αποδέχεστε κάθε κομμάτι του εαυτού σας. Η αποδοχή αυτή, θα ενδυναμώνει περισσότερο τη σχέση και θα ενισχύει την αυτοπεποίθησή σας. «Ο ένας», θα είναι ο σύντροφος που θα αγαπήσει όλα τα κομμάτια του εαυτού σας, ακόμη και εκείνα που εσείς δεν θέλετε να αποδεχτείτε.

Κοινοί στόχοι στη ζωή

Σε μία σχέση με τον ιδανικό άνθρωπο, οι στόχοι και οι επιθυμίες της ζωής, είναι εναρμονισμένες. Στις ουσιαστικές σχέσεις, οι δύο σύντροφοι δεν είναι απλώς δύο άνθρωποι που βρέθηκαν μαζί στον ίδιο χώρο, αλλά δύο άτομα με επίγνωση και κοινούς στόχους στη ζωή. Οι έμπειροι ειδικοί στον τομέα των συντροφικών σχέσεων, επιβεβαιώνουν ότι, ένας από τους πιο αξιόπιστους δείκτες μίας σχέσης που θα έχει διάρκεια ζωής, είναι οι κοινοί στόχοι.

Όταν το όραμα της ζωής σας  ταιριάζει με το όραμα που έχει για τη ζωή και ο σύντροφός σας, δημιουργείται ένας δυνατός δεσμός που μπορεί ν’ αντέξει τη δοκιμασία του χρόνου. Αν με τον σύντροφό σας, κατευθύνεστε στην ίδια πορεία, προσπαθείτε για ένα μέλλον με παρόμοιους στόχους, τότε ίσως να έχετε βρει «τον έναν». Η ενότητα στο όραμα της ζωής, ενδυναμώνει τον συντροφικό δεσμό και εξοπλίζει τη σχέση με ανθεκτικότητα ενάντια στις αντιξοότητες της ζωής.

Η σιωπή είναι άνετη  

Ίσως να φαίνεται παράδοξο, όμως, η σχέση με τον «έναν και μοναδικό» άνθρωπο στη ζωή, δεν σημαίνει ότι μιλάτε ακατάπαυστα και ότι κάθε κοινή στιγμή σας είναι γεμάτη με κουβέντα. Το αντίθετο, στη σχέση με τον άνθρωπο της ζωής σας, νιώθετε την άνεση να χαρείτε την ησυχία και τη σιωπή, μαζί. Συχνά, οι άνθρωποι νιώθουμε ότι πρέπει να μιλάμε, ενώ φοβόμαστε ότι οι στιγμές σιωπής μπορεί να οδηγήσουν σε παρεξήγηση, αμηχανία, ή βαρεμάρα. Όταν όμως είσαι με «τον έναν», η σιωπή δεν προκαλεί καμία αμηχανία. Το αντίθετο, φέρνει ηρεμία. Οι στιγμές της σιωπής είναι στιγμές αμοιβαίας κατανόησης. Οι σύντροφοι δεν νιώθουν την ανάγκη να μιλούν διαρκώς, ούτε την πίεση να εκφράζονται διαρκώς με τα λόγια.

Κάποιες φορές, μία ματιά, ένα τρυφερό άγγιγμα, η ήρεμη και γλυκιά σιωπή μπορεί να μαρτυρά πολλά περισσότερα απ’ όσα θα μπορούσαν χίλιες λέξεις. Αν στη σχέση σας, νιώθετε άνετα να μην μιλάτε, να κάθεστε ήρεμοι μαζί, αυτό μπορεί να μαρτυρά ότι ο σύντροφός σας είναι ο «ένας και μοναδικός». Άλλωστε, η επικοινωνία δεν σημαίνει ότι μιλάτε διαρκώς, αλλά ότι μπορείτε να νιώσετε την ανάγκη του άλλου να μείνει ήρεμος χωρίς να μιλά ή να συμμετέχει σε κουβέντα. Η παρουσία του ταιριαστού συντρόφου μπορεί να είναι το ίδιο αισθητή ακόμη και χωρίς λόγια, στη σιωπή.

Εξέλιξη και αποδοχή

Ένα σημάδι κάπως αναπάντεχο, το οποίο μαρτυρά ότι έχετε βρει «τον έναν», είναι ότι δεν σας αποδέχεται απλώς όπως είστε, αλλά σας σπρώχνει να γίνετε καλύτερος/-η.  Όταν θα βρείτε τον άνθρωπο της ζωής σας, αυτός /ή θα σας εμπνέει να εξελιχθείτε, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Θα γιορτάζουν τις επιτυχίες και τα κατορθώματά σας, θα υποστηρίζουν τις φιλοδοξίες και τα όνειρά σας, θα σας στηρίζουν και θα σας καθοδηγούν στις δυσκολίες.

Κυρίως, ο άνθρωπος της ζωής σας, θα θέλει να είναι δίπλα σας σ’ αυτό το ταξίδι, θ’ αποδέχεται τα ελαττώματά σας, θα εκτιμά την προσπάθειά σας να βελτιωθείτε. Θα κατανοεί ότι η ανάπτυξη είναι κομμάτι της ζωής και θα θέλει να είναι δίπλα σας στην προσπάθεια  αυτή. Αν στη σχέση σας μπορείτε να προοδεύετε και να βελτιώνεστε και νιώθετε τη στήριξη και την αγάπη του συντρόφου σας, τότε αυτή μάλλον είναι η σχέση της ζωής σας. Η ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη και την αποδοχή, είναι σημάδι που μαρτυρά ότι η σχέση σας θ’ αντέξει στον χρόνο.

Δεν είναι όλα ρόδινα

Ας είμαστε ειλικρινής. Ακόμη και στη σχέση με τον «έναν και μοναδικό», δεν είναι πάντα όλα ρόδινα. Θα προκύπτουν καυγάδες, διαφωνίες, θα υπάρχουν δυσαρέσκειες, ακόμη και πόνος και απογοήτευση. Ακριβώς εδώ είναι η ομορφιά της σχέσης: είναι αληθινή και ανεπιτήδευτη. Δεν είναι εξιδανικευμένη, παραμυθένια ρομαντσάδα, αλλά η πραγματική διαχείριση της ζωής, με τα πάνω και τα κάτω της. Όταν είστε μαζί με τον άνθρωπο της ζωής σας, θ’ αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες της ζωής, μαζί, σαν ομάδα. Θα διαφωνείτε, αλλά πάντα θα έχετε τη θέληση να τα ξαναβρίσκετε.

Θα πληγώνετε ο ένας τον άλλον, όμως πάντα θα ξέρετε πως να ζητήσετε συγγνώμη και να τη δεχτείτε. Όλες οι δυσκολίες και τα εμπόδια της ζωής δεν θα σταθούν ικανά να κλονίσουν τη σχέση, αλλά θα γίνουν δοκιμασίες που θα δυναμώσουν τη σχέση σας και την αγάπη του ενός για τον άλλον. Αν η σχέση σας είναι αληθινή και γνήσια, με δύσκολες και εύκολες περιόδους εξίσου, αυτό είναι σημάδι που μαρτυρά ότι είστε με «τον έναν». Στην αληθινή αγάπη, υπάρχει αποδοχή της κάθε πλευράς, όχι μόνο της εύκολης.

Ελευθερία και ανεξαρτησία

Συχνά επικρατεί η παρανόηση ότι, στη σχέση με τον «έναν και μοναδικό», τον άνθρωπο της ζωής σας, θα είστε πάντα αχώριστοι. Στην πραγματικότητα, και σύμφωνα με τις γνώμες των ειδικών, μία υγιής σχέση προάγει την ατομική εξέλιξη και την ανεξαρτησία. Σε μία υγιή σχέση ο σύντροφος είναι το ασφαλές καταφύγιο-όχι ο κόσμος όλος. Ο σύντροφος, σε μία υγιή σχέση, σας ενθαρρύνει να κατακτήσετε τους στόχους σας, να καλλιεργήσετε τις φιλίες σας, να φροντίσετε τον εαυτό σας. O ποιητής Χαλίλ Γκιμπράν είχε πει ότι το ζήτημα είναι «η ανακάλυψη του χώρου στο μαζί».

Σε μία ιδανική σχέση υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στο ζευγάρι ως ενότητα και στα μέλη του ζευγαριού, ως άτομα. Στη σχέση με «τον έναν», θα καταλάβετε τη σημασία της ισορροπίας αυτής. Ο σωστός σύντροφος σέβεται την ανάγκη σας για ιδιωτικότητα και, ενθαρρύνει την προσωπική σας εξέλιξη. Αν είστε μ’ έναν σύντροφο που υποστηρίζει την ανεξαρτησία σας και παράλληλα καλλιεργεί τη σχέση σας ως ζευγάρι, αυτό αποτελεί σημάδι ότι έχετε βρει τον «έναν και μοναδικό». Στην πραγματική αγάπη, ο άνθρωπος δεν χάνει την μοναδικότητά του, αλλά  καταφέρνει να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του.

Νιώθετε ευάλωτοι

Ας μην κρυβόμαστε. Όταν είσαι με «τον έναν», τον ξεχωριστό άνθρωπο, οι άμυνες θα πέσουν. Θα αφήσετε τον εαυτό σας ελεύθερο, θα εκδηλώσετε την ευαλωτότητά σας και θα το κάνετε με την πίστη ότι, ο σύντροφός σας , θα προστατεύσει και θα φροντίσει την καρδιά σας. Η ευαλωτότητα μπορεί να είναι κάτι απειλητικό. Οι άνθρωποι φοβόμαστε να εκφράσουμε τ’ αληθινά μας συναισθήματα, από τον φόβο της απόρριψης ή της κριτικής. Η σχέση με τον «έναν και μοναδικό» όμως θα κάνει την ευαλωτότητα να μοιάζει με δύναμη παρά με αδυναμία.

Όταν βρείτε τον άνθρωπό σας, θα μπορέσετε να του μιλήσετε για τους μεγαλύτερους φόβους σας, θα εκμυστηρευτείτε τα πιο απίστευτα όνειρά σας, θα ομολογήσετε τις κρυφές σας ανασφάλειες. Θα μπορείτε να κλάψετε μπροστά του, να γελάσετε μαζί του, να καθίσετε στη σιωπή χωρίς δυσφορία ή αμηχανία, γνωρίζοντας ότι σας αγαπάει ό,τι και αν κάνετε. Αν στη σχέση σας μπορείτε να είστε ευάλωτοι, ενδέχεται ο σύντροφός σας να είναι ο «ένας και μοναδικός». Πραγματική αγάπη σημαίνει να εκδηλώνεσαι χωρίς τον φόβο της απόρριψης και της κριτικής.

Οι ζωές και των δύο γίνονται ευκολότερες

Η σχέση με τον άνθρωπο που είναι για εσάς ο «ένας και μοναδικός» δεν χαρακτηρίζεται από μεγάλες, εντυπωσιακές χειρονομίες, ούτε από μελοδραματικές εκρήξεις έρωτα. Συχνά, είναι μία σχέση όπου τα πιο απλά και τα πιο πρακτικά μετρούν και εκτιμώνται περισσότερο. Ο ιδανικός σύντροφος κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη. Μπορεί να εκφράζει την αγάπη του, βοηθώντας με τις δουλειές του σπιτιού, μέσα απ’ τη φροντίδα που σας δείχνει, την προσοχή του όταν είστε άρρωστος, την προσφορά μίας κούπας καφέ το πρωί. Οι πράξεις ευγένειας και βοήθειας, δεν γίνονται μόνον χάριν ευκολίας.

Αποτελούν την πραγματική έκφραση της αγάπης και της φροντίδας. Μαρτυρούν ότι ο άνθρωπός σας, θέλει και προσπαθεί να βελτιώσει και να διευκολύνει τη ζωή σας. Αν έχετε παρατηρήσει ότι, η σχέση σας με τον άνθρωπό σας έχει κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη και πιο ευχάριστη, τότε ο άνθρωπος αυτός μάλλον είναι «ο ένας». Στο κάτω κάτω, η αγάπη δεν είναι πια τόσο περίπλοκη και  αφηρημένη. Είναι η θέληση να κάνεις τη ζωή του συντρόφου σου, καλύτερη.

Νιώθετε οικειότητα

Όλοι οι ειδικοί στον τομέα των συντροφικών σχέσεων, θα σας επιβεβαιώσουν ότι, όταν κάποιος άνθρωπος βρει το ταίρι του, το καταλαβαίνει από την άνεση και την οικειότητα που αισθάνεται. Τον κατακλύζει ένα συναίσθημα οικειότητας, άνεσης και γαλήνης, που εύκολα το αναγνωρίζεις αλλά δύσκολα το περιγράφεις. Όταν βρεις τον άνθρωπο της ζωής σου, η παρουσία του είναι φυσική και χαλαρωτική.

Μπορείς, δίπλα στον  «ένα και μοναδικό», να είσαι αβίαστα ο εαυτός σου, απαλλαγμένος από τον φόβο της κριτικής. Νιώθεις ασφαλής, νιώθεις ότι σε αγαπούν και σε σέβονται. Το συναίσθημα μοιάζει σαν ν’ ανακαλύπτεις ένα κομμάτι σου, το οποίο δεν ήξερες ότι υπήρχε. Νιώθεις πλήρης, όχι επειδή έψαχνες κάποιον να σου γεμίσει το κενό, αλλά επειδή βρήκες επιτέλους κάποιον που σε καταλαβαίνει και σε αποδέχεται με τρόπο που σε κάνει να νιώθεις ότι ανακάλυψες τον εαυτό σου.

Η αίσθηση οικειότητας αυτή είναι ένα όμορφο σημάδι που μαρτυρά ότι έχετε βρει «τον έναν και μοναδικό». Η οικειότητα μαρτυρά ηρεμία και γαλήνη, και είναι εσωτερικό συναίσθημα, δεν έχει να κάνει με το που είμαστε, αλλά με τον ποιον είμαστε και πως νιώθουμε μαζί του. Η σχέση με τον «έναν και μοναδικό» μοιάζει με ταξίδι πλημμυρισμένο από αγάπη, που οδηγεί στην εξέλιξη και την ανακάλυψη του εαυτού. Είναι η συνειδητοποίηση ότι έχετε βρει αυτόν τον έναν, που σας αποδέχεται, σας προκαλεί και σας ενθαρρύνει σας αγαπά με τρόπο που σας γεμίζει ηρεμία και γαλήνη.

Tip: Περπατώντας το δικό σας μονοπάτι των σχέσεων, να έχετε στο μυαλό σας αυτά τα 10 σημάδια. Αγάπη δεν σημαίνει τελειότητα, αλλά αποδοχή, ταίριασμα και συμβατότητα. Ακόμη και αν ακόμη δεν έχετε βρει τον άνθρωπό σας, έχετε εμπιστοσύνη στη διαδικασία, και κυρίως στον εαυτό σας. Να θυμάστε ότι η ομορφιά βρίσκεται στο ταξίδι, όχι τον προορισμό.

Πηγή: enikos.gr