Επικαιρότητα:

Kορoνοϊός: Τα πέντε συχνότερα συμπτώματα στα παιδιά

14 Ιαν. 2021 - 12:50 | Παιδιά
Kορoνοϊός: Τα πέντε συχνότερα συμπτώματα στα παιδιά

Ποια είναι τα πέντε συχνότερα συμπτώματα κορoνοϊού σε παιδιά και βρέφη; Και πόσο διαφέρουν, εάν διαφέρουν από αυτά των ενηλίκων; Οι ειδικοί του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS) απαντούν.

Αρχικά επισημαίνουν ότι τα τρία κυριότερα συμπτώματα του κορoνοϊού στους ενήλικες περιλαμβάνουν τον επίμονο βήχα, τον υψηλό πυρετό και την απώλεια γεύσης και όσφρησης.

Τα παιδιά εκδηλώνουν ελαφρώς διαφορετικά συμπτώματα συγκριτικά με τους ενήλικες ή τα επικοινωνούν διαφορετικά γι’ αυτό και είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν που να δώσουν προσοχή.

Στην κούραση. Στην Μεγάλη Βρετανία τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η πλειοψηφία των παιδιών που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό είχαν μεγάλη κόπωση σε ποσοστό 55%.

Πονοκέφαλος. Το δεύτερο συχνότερο σύμπτωμα στα παιδιά σε συχνότητα 53%. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε ένα παιδί με πονοκέφαλο και τη συμπεριφορά του, ιδιαίτερα αν είναι βρέφος ή νήπιο.

Πυρετός. Υπολογίζεται ότι το 49% των παιδιών που είναι θετικά στον κορωνοϊό έχουν πυρετό. Πρόκειται για το ίδιο σύμπτωμα που εκδηλώνουν και οι ενήλικες. Η ενυδάτωση είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση του πυρετού – ακόμη και αν το παιδί δεν διψάει.

Πονόλαιμος. Εκτιμάται ότι το σύμπτωμα αυτό παρουσιάζεται στο 38% των παιδιών με Covid-19.

Απώλεια όρεξης. Δώστε προσοχή σε ένα παιδί που δεν θέλει να φάει καθώς αυτό μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα νόσου. Τα δεδομένα της εφαρμογής ZOE στη Βρετανία απέδωσαν την ανορεξία ως σύμπτωμα στο 35% των παιδιών με κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τη βρετανική μελέτη ένα ακόμη σύμπτωμα που παρουσίασε το 15% των παιδιών είναι δερματικό (εξάνθημα).

Εκτός του βρετανικού NHS και το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) καταγράφει τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσουν τα παιδιά: πυρετός,βήχας, καταρροή, ανοσμία και δυσγευσία, ερεθισμένος λαιμός, δύσπνοια, στομαχόπονος, κόπωση, πονοκέφαλος, μυικοί πόνοι, μειωμένη όρεξη.

Πηγή: ygeiamou