Μέχρι πότε μπορεί ένα παιδί να κοιμάται με τους γονείς του;

06 Φεβ. 2022 - 08:39 | Παιδιά
Μέχρι πότε μπορεί ένα παιδί να κοιμάται με τους γονείς του;

Πότε και ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να γίνει το παιδί ανεξάρτητο στον ύπνο; Πως μπορούμε να του δείξουμε να κοιμάται σωστά;

Σύμφωνα με την παιδίατρο Μαριαλένα Κυριακάκου, ήδη από τις πρώτες ημέρες που το βρέφος έρχεται στο σπίτι θα πρέπει να το εντάξουμε σε μία ρουτίνα ύπνου, ώστε να μην εμφανίσει διαταραχές ύπνου.

Πολλοί είναι οι γονείς που ανησυχούν όταν το βρέφος κοιμάται πολλές ώρες το πρωί και λίγες ώρες τη νύχτα. Σύμφωνα με την κ. Κυριακάκου, αυτό δεν είναι λάθος, καθώς πρόκειται για μηχανισμό αυτοπροστασίας του βρέφους.

Καλό θα ήταν να μπει το μωρό/παιδί σε ένα πρόγραμμα: για παράδειγμα, στις 6 το απόγευμα να ξεκινήσει το μπάνιο του και γύρω στις 8 να πάει στον δικό του χώρο – στο δωμάτιο των γονιών αρχικά κι όταν μεγαλώσει στο δικό του δωμάτιο – για να κοιμηθεί.

Η συγκοίμηση, δηλαδή ο ύπνος του μωρού στο κρεβάτι των γονιών, προσφέρει ασφάλεια στο βρέφος και ένα ισχυρό δέσιμο με τους γονείς. Ωστόσο, η συγκοίμηση θα πρέπει να είναι κοινή συναίνεση του ζευγαριού, αλλιώς μπορεί να υπάρξουν εντάσεις.

Το μωρό μπορεί να κοιμηθεί στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς του για όσο καιρό εκείνοι επιθυμούν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάλληλη ηλικία για να κοιμηθεί στο δωμάτιό του είναι όταν το μωρό είναι 4 ή 5 μηνών, αλλιώς το άγχος του αποχωρισμού είναι μεγαλύτερο.

Mega.com