Επικαιρότητα:

Θέατρο: 10 παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε

09 Οκτ. 2013 - 16:27 | Διασκέδαση

Ιδιαίτερα ενδιαφέρων αναμένεται ο φετινός θεατρικός χειμώνας, καθώς τόσο οι Έλληνες σκηνοθέτες όσο και οι εταιρίες παραγωγής δε δείχνουν να πτοούνται από την οικονομική κρίση και δημιουργούν συνεργασίες που συνδυάζουν ποιότητα αλλά και εμπορικό χαρακτήρα. Έτσι, το θεατρόφιλο κοινό δε θα μείνει καθόλου παραπονεμένο τους επόμενους μήνες, αφού και τους αγαπημένους του ηθοποιούς θα απολαύσει και εξαιρετικά κείμενα θα ακούσει, τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους, κλασικούς συγγραφείς.

Δείτε ποιες παραστάσεις θα συζητηθούν περισσότερο το φετινό χειμώνα:

Chicago και Δαίμονες, στο θέατρο Παλλάς



Παρά την οικονομική κρίση, ούτε φέτος θα λείψουν οι ακριβές θεατρικές παραγωγές, ειδικά από την Ελληνική Θεαμάτων. Έτσι, μετά την επιστροφή του φαντασμαγορικού μιούζικαλ Chicago, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, ξεκινούν από σήμερα στο Παλλάς για δεύτερη σεζόν οι Δαίμονες, του Νίκου Καρβέλα, με την Άννα Βίσση, για δέκα «συλλεκτικές» παραστάσεις (όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου). Την σκυτάλη στη συνέχεια, άγνωστο ακόμα πότε, θα πάρει το κλασικό Μερικοί το προτιμούν καυτό, με τους Κώστα Βουτσά και Ζέτα Μακρυπούλια.

Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Θεαμάτων.

Cabaret, στο Μέγαρο Μουσικής



Πρεμιέρα έκανε στις 4 Οκτωβρίου το Cabaret, στο Μέγαρο Μουσικής. Το έργο, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, με τους Δημήτρη Λιγνάδη, Μαρία Ναυπλιώτου, Τάνια Τσανακλίδου και Μιχάλη Μητρούση στα ηνία της παράστασης, μας μεταφέρει στο Βερολίνο του 1930 και στις ενδιαφέρουσες ιστορίες των προσώπων ενός υπόγειο καμπαρέ.

Η παράσταση θα συνεχιστεί μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Το Κουρδιστό Πορτοκάλι, στο θέατρο Αποθήκη


Μια ακόμα παραγωγή της Ελληνικής Θεαμάτων, το Κουρδιστό Πορτοκάλι του Anthony Burgess, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, ανεβαίνει από 23 Οκτωβρίου στο θέατρο Αποθήκη, με τον Άρη Σερβετάλη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ιστορία αφηγείται, σε απροσδιόριστο χώρο και χρόνο, την ιστορία του νεαρού Άλεξ, αρχηγού μιας συμμορίας, που διασκεδάζει σκορπίζοντας βία, κάνοντας χρήση ναρκωτικών, βιάζοντας αθώους πολίτες και ...ακούγοντας την Ενάτη συμφωνία του Μπετόβεν!

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν, στο θέατρο Δημήτρης Χορν



Με κείμενο Ερρίκου Ίψεν, σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή και Γιώργο Κιμούλη στον ομώνυμο ρόλο, οι προσδοκίες μας για την παράσταση είναι υψηλές. Γραμμένο το 1896 με κεντρικό ήρωα έναν άνθρωπο παθιασμένο για την εξουσία και τον πλούτο, το έργο είναι ταυτόχρονα κλασικό και σύγχρονο. Αντικατοπτρίζει την απαξίωση της ηθικής, την ανυπαρξία των συναισθημάτων και το ανελέητο κυνήγι χρήματος και δύναμης, που θα βρεθούν εν τέλει αντιμέτωπα με την αναζωογονητική δύναμη της νέας γενιάς και το δρόμο που θέλει να τραβήξει.
Η παράσταση ανεβαίνει από την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο θέατρο Δημήτρης Χορν.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Ο έμπορος της Βενετίας, στο θέατρο Ακροπόλ



Ένα από τα πιο γνωστά και πολυπαιγμένα έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ ανεβαίνει από τις 25 Οκτωβρίου στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου Ακροπόλ, σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου. Ένας έμπορος από τη Βενετία, ο Αντόνιο, θέλοντας να βοηθήσει τον ερωτευμένο φίλο του Μπασάνιο να κερδίσει την καρδιά μιας πλούσιας αρχόντισσας, της Πόρσιας, δανείζεται ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από τον Εβραίο τοκογλύφο, τον Σάυλοκ. Υπογράφει λοιπόν επιπόλαια ένα συμβόλαιο με έναν φοβερό όρο: αν δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα το χρέος του, να έχει ο Σάυλοκ το δικαίωμα να κόψει ένα κομμάτι από τη σάρκα του. Στο ρόλο του Σάυλοκ ο Νικήτας Τσακίρογλου.

Μάθετε περισσότερα για την παράσταση εδώ.

Ο Πουπουλένιος, στο θέατρο Αθηνών



Το συνταρακτικό θρίλερ και μαύρη κωμωδία ταυτόχρονα, του Ιρλανδού συγγραφέα Μάρτιν ΜακΝτόνα ανεβαίνει από τις 12 Οκτωβρίου στο θέατρο Αθηνών, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, με τον ίδιο αλλά και τους Νίκο Κουρή, Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και Γιώργο Πυρπασόπουλου στο πρωταγωνιστικούς ρόλους. Σε ένα άγνωστο, αυταρχικό καθεστώς, ένας συγγραφέας ανακρίνεται από δύο αστυνομικούς ερευνητές για τις παράξενες ιστορίες που έχει γράψει. Ιστορίες με παιδιά. Όχι, όμως, «για παιδιά». Κάποιες αστείες και τρυφερές, κάποιες σκληρές και ζοφερές. Είναι, λοιπόν, κακό να γράφεις ιστορίες; Τι ακριβώς έχει συμβεί στην πόλη; Τι έπαθε το κοριτσάκι που βρέθηκε στους θάμνους; Λένε αλήθεια οι αστυνομικοί;

Μάθετε περισσότερα για την παράσταση εδώ.

Τρία κλικ αριστερά, στο Ρυθμός Stage



Μια θεατρική βιογραφία που αξίζει να παρακολουθήσετε. Ο λόγος για τη ζωή της Κατερίνας Γώγου, μέσα από την ερμηνεία της Μυρτώς Αλικάκη, στην παράσταση που έκανε πρεμιέρα στις 3 Οκτωβρίου και θα ανεβαίνει στη σκηνή του Ρυθμός Stage κάθε Δευτέρα. Πρόκειται για μια σκηνοθετημένη παράσταση, όπου οι θεατροποιημένοι μονόλογοι θα εναλλάσσονται με τραγούδια και προβολές οπτικού και οπτικοακουστικού υλικού από την Κατερίνα Γώγου.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Γιοι και κόρες, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου


Μία από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις της προηγούμενης χρονιάς συνεχίζεται και φέτος στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Το κείμενο της παράστασης βασίστηκε σε 85 μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις ηλικιωμένων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, από τους οποίους ζητήθηκε να θυμηθούν την ξεχωριστή ιστορία που σημάδεψε τη ζωή τους. Προσπερνώντας το ξάφνιασμα των ειδικών περιπτώσεων, επελέγησαν εκείνες οι προσωπικές ιστορίες που διαδραματίστηκαν παράλληλα με γνωστά ιστορικά γεγονότα. Η παράσταση είναι ένα μωσαϊκό των άγνωστων ιστοριών της ζωής στην Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών, που διαδραματίστηκαν παράλληλα με την επίσημα καταγεγραμμένη Ιστορία της χώρας. Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Καλαβριανού και οι ερμηνείες από την ομάδα Sforaris theatre company.

Μάθετε περισσότερα για την παράσταση εδώ.
Ακόμα...
Ο Ρινόκερος, του Ιονέσκο, στο θέατρο Θησείον

Ο Ρινόκερος θα είναι ένα μόνο από τα έργα με έντονο αντιφασιστικό χαρακτήρα που θα ανέβουν φέτος, σε διάφορα θέατρα της πόλης. Γραμμένο το 1959, το φαινομενικά κωμικό έργο του γαλλορουμάνου συγγραφέα Ευγένιου Ιονέσκο, βρίθει κοινωνικών και πολιτικών προεκτάσεων για το πώς όλοι γύρω μας μετατρέπονται σε παχύδερμα-ρινόκερους και αν (και πώς) μπορούμε να αντισταθούμε στην παράλογη λογική που προσπαθεί να επικρατήσει στις μέρες μας. Η σκηνοθεσία είναι του Θωμά Μοσχόπουλου και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε τον Μανώλη Μαυροματάκη και τον Γιώργο Χρυσοστόμου.

Η παράσταση θα ανέβει στο θέατρο Θησείον, στις 10 Ιανουαρίου 2014.

Θέατρο Θησείον: Τουρναβίτου 7, Ψυρρή, τηλ. 210 3255444.
Θεία Κωμωδία – Κόλαση, Εθνικό Θέατρο-Κεντρική Σκηνή

Το πρώτο μέρος της Θείας Κωμωδίας αναμένεται να ανέβει τον χειμώνα στο Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου και με ελεύθερη μετάφραση του έργου του Δάντη. Δεν υπάρχουν ακόμα περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση.

Μάθετε περισσότερα στο site του Εθνικού Θεάτρου.