Εθνικό Θέατρο: τι θα δούμε τη χειμερινή σεζόν 2014-2015

05 Ιουν. 2014 - 09:57 | Διασκέδαση

Το πρόγραμμα της χειμερινής σεζόν για το Εθνικό Θέατρο 2014-2015 ανακοινώθηκε ωστόσο εμείς σας αποκαλύπτουμε τα δυνατά σημεία του και τις συνεργασίες-έκπληξη.

Από τις είκοσι συνολικά παραγωγές, οι πέντε είναι επαναλήψεις και δίνουν την ευκαιρία να ολοκληρώσουν τον κύκλο τους παραστάσεις που «στριμώχτηκαν» στο προηγούμενο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα.

Οι επαναλήψεις

Την προσοχή μας κερδίζουν η «Φλαντρώ» του Παντελή Χορν στην εμπνευσμένη, μινιμαλιστική σκηνοθεσία της Λυδίας Κονιόρδου, η οποία ερμηνεύει και τον ομώνυμο ρόλο. Η τολμηρή διασκευή του «Δεκαήμερου» του Βοκάκιου από τον Νίκο Καραθάνο-με τη συμβολή της Λένας Κιτσοπούλου, μια ερωτική πανδαισία που αγκάλιασε το κοινό θα επιστρέψει το φθινόπωρο.

Αμφότερες οι δύο παραστάσεις ήταν sold out, οπότε αν τις χάσατε, θα έχετε μια δεύτερη ευκαιρία. Το  αντιφασιστικό «Μεφίστο», η διασκευή της Αριάν Μνουσκίν πάνω στο μυθιστόρημα του Κλάους Μαν, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Νίκου Μαστοράκη παίζεται αυτή την περίοδο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αλλά θα επαναληφθεί τον Σεπτέμβριο στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Το «Κέικ» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, η παρθενική σκηνοθετική εμφάνιση του Πέτρου Φιλιππίδη επιστρέφει τον Φεβρουάριο με το ίδιο κουαρτέτο πρωταγωνιστών (Λάζαρο Γεωργακόπουλο, Μίνα Αδαμάκη, Μάξιμο Μουμούρη, Λαέρτη Μαλκότση). Η «Δυτική αποβάθρα» του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές σε σκηνοθεσία του Λουντοβίκ Λαγκάρντ, την οποία αναμένουμε στις 5 Ιουνίου στο Εθνικό Θέατρο, θα συμπληρώσει και δεύτερο κύκλο παραστάσεων τον Σεπτέμβριο, ενώ θα ταξιδέψει και στην Comedie de Reims.

Μια σειρά γνωστών ονομάτων ανανεώνουν το σκηνοθετικό δυναμικό του Εθνικού: ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ανεβάζει το «Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές» του Ρόμπερτ Μπολτ και είναι ιδιαίτερα συγκινημένος που εντάσσει στο δυναμικό του θιάσου του τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο «τον άνθρωπο που τον έβγαλε στο θέατρο» όπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά.

Η  Άντζελα Μπρούσκου επιλέγει κι αυτή ένα έργο με κινηματογραφική λάμψη: «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ» του Φασμπίντερ, με το σκεπτικό ότι είναι ένα έργο ανοιχτό σε αναγνώσεις και διαπραγματεύεται μια σειρά σημαντικών θεμάτων για τα φύλα, την εξουσία και τον έρωτα.

Ο  Άγγελος Μέντης αναλαμβάνει να πραγματώσει το θέαμα-υπερπαραγωγή, «Σρεκ το μιούζικαλ» προκειμένου να καταστήσει τη σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη στο Ρεξ, πόλο έλξης των λιλιπούτειων θεατών. Η βετεράνος Ρεγγίνα Καπετανάκη αναλαμβάνει να λάμψει ξανά «Το αστέρι της Λιλιπούπολης» στην παιδική σκηνή του Εθνικού (κτίριο Τσίλερ).

Θυμόμαστε ότι ο Σωτήρης Χατζάκης είχε ανεβάσει το «Ντιμπούκ» του Μπρους Μάγιερς, όταν ήταν στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Στο νέο ρεπερτόριο του Εθνικού ο Μάγιερς θα σκηνοθετήσει τις «Οι δούλες» του Ζενέ.

Η Πηγή Δημητρακοπούλου με το «Paradise» θα μας συστήσει μια σειρά άγνωστων, νεανικών μονόπρακτων του Τενεσι Ουίλιαμς που διαθέτουν τον «θυμό της εφηβείας».

Ο Ακύλλας Καραζήσης  σκηνοθετεί το νέο έργο «Συγχώρεσέ με» των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη. Ο σπόρος έμπνευσης των συγγραφέων προήλθε από την αδυναμία των ενηλίκων να εκφράσουν αυτή τη μαγική λέξη που βρίσκεται μονίμως στο στόμα των μικρών παιδιών.

Ο  Νίκος Αρβανίτης σε άλλη μια θεατρική μεταφορά της γνωστής ταινίας, ανεβάζει «Το κύμα» των Ρον Τζόουνς και Τζόζεφ Ρομπινέτ στο θέατρο Χώρα (τη νέα στέγη που νοικιάζει το Εθνικό) με την ελπίδα ότι θα κατορθώσει αυτή η ανατομία του φασιστικού φαινομένου να προσελκύσει τους νεαρούς θεατές.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης ανεβάζει το «Κρίμα που είναι πόρνη» του Τζον Φορντ και ο αδελφός του, Γιάννης Λιγνάδης υπογράφει μια νέα μετάφραση. Όλοι αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη συνεργασία του Γιώργου Μανιώτη με τη Σοφία Φιλιππίδου. Ο γνωστός συγγραφέας στο ρόλο του σκηνοθέτη αυτή τη φορά, θα καθοδηγήσει την Φιλιππίδου να ερμηνεύσει τη Γουίνι στις «Ευτυχισμένες μέρες του Μπέκετ». «Στο παίξιμό της εκχέεται μια χαρμολύπη και πάνω εκεί θα στηριχτούμε. Θα ήθελα να είναι ένας Μπέκετ ελεύθερος και όχι στρυφνός, να ρέει και να τον χαίρεσαι», δήλωσε ο ίδιος για τη συνεργασία του.
Ωστόσο το Εθνικό εμπιστεύεται για δεύτερη χρονιά μια ομάδα σκηνοθετών (εξαιρουμένων των επαναλήψεων) : Ο  Νίκος Μαστοράκης εκτός από την επανάληψη του «Μεφίστο» ετοιμάζει τη νέα παράσταση «Φιλουμένα» του Εντουάρντο ντε Φιλίππο, με τους Ελένη Ράντου και Άλκη Κούρκουλο στην ομάδα των πρωταγωνιστών.

Ο Πέτρος Ζούλιας μετά την «Τρελή του Σαγιό» θα επιστρέψει στη νέα σεζόν με την  μουσικοθεατρική παράσταση «Πιαφ»  της Παμ Γκεμς, με την Ελεονώρα Ζουγανέλη να ερμηνεύει τη θρυλική τραγουδίστρια. Το έργο γραμμένο το 1978 έχει διαγράψει μια λαμπρή πορεία στο εξωτερικό και η πιο πρόσφατη παραγωγή του ανέβηκε στο Λονδίνο το 2008.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης δεν επιστρέφει μόνο με το «Κέικ» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη (που θα επαναληφθεί) αλλά επιλέγει να σκηνοθετήσει για την ερχόμενη σεζόν ένα από τα πρώτα και τα πλέον προκλητικά έργα του Γιώργου Μανιώτη, τον «Λάκκο της αμαρτίας».

Ο Περικλής Μουστάκης μετά την εν πλω παράστασή του για τον Μακρυγιάννη (που θα αποτελέσει το θέμα του νέου ντοκιμαντέρ της Πηγής Δημητρακοπούλου) προετοιμάζει για το κλιμάκιο περιοδείας του Εθνικού το Μελτεμάκι του Παντελή Χορν.

Τέλος, ο  Σωτήρης Χατζάκης αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει τους «Μυστικούς αρραβώνες» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, σε διασκευή του Άκη Δήμου, επιστρατεύοντας μερικά γνωστά ονόματα ηθοποιών με τους οποίους συνεργάστηκε και στην «Πρόβα νυφικού»: τον Άλκη Κούρκουλο και τη Δανάη Σκιάδη.