Δύο βιβλία για να διαβάσεις πριν ή αφού δεις την ταινία

05 Αυγ. 2015 - 09:17 | Διασκέδαση

Η ταινία Σκοτεινός Τόπος με τη Σαρλίζ Θερόν που βγήκε στις αίθουσες πρόσφατα και Το μπλε δωμάτιο του βραβευμένου Ματιέ Αμαλρίκ που βλέπουμε αυτή την εβδομάδα, ήταν κάποτε βιβλία με κοινά στοιχεία το μυστήριο και την αγωνία...Σας τα παρουσιάζουμε για να τα διαβάσετε, είτε δείτε τις ταινίες, είτε όχι.

Σκοτεινός τόπος

της Τζίλιαν Φλιν από τη σειρά Βιβλία pocket των εκδόσεων Μεταίχμιο

Η ιστορία

Η Λίμπι Ντέι ήταν επτά όταν η μητέρα και οι δύο αδελφές της δολοφονήθηκαν στην αποκαλούμενη Σατανιστική Σφαγή του Κίνακι. Εκείνη κατάφερε να διαφύγει και να αναγνωρίσει στο πρόσωπο του δεκαπεντάχρονου αδελφού της τον δολοφόνο. Είκοσι τέσσερα χρόνια αργότερα η δυσλειτουργική Λίμπι, προκειμένου να επιβιώσει, πουλά την ιστορία της. Έτσι αναγκάζεται να ανατρέξει στο παρελθόν, να ξαναζήσει τα γεγονότα από την αρχή, βήμα προς βήμα, μόνο και μόνο για να ανακαλύψει πως τελικά η σωτηρία της απέχει πολύ ακόμη.

Η συγγραφέας

Η Gillian Flynn (Τζίλιαν Φλιν) ήταν επί χρόνια τηλεκριτικός στο αμερικάνικο περιοδικό Entertainment Weekly μέχρι που αφοσιώθηκε στη συγγραφή. Σήμερα ζει στο Σικάγο. Το πρώτο της βιβλίο Αιχμηρά αντικείμενα δημιούργησε τεράστια αίσθηση διεθνώς, αγαπήθηκε από εκατομμύρια αναγνώστες, ενώ χάρισε στη συγγραφέα του τα βραβεία CWA Ian Fleming Steel Dagger και CWA New Blood Fiction Dagger. Το δεύτερο μυθιστόρημά της Σκοτεινός τόπος, το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία, την καθιέρωσε ως μια από τις σημαντικότερες νέες συγγραφείς ψυχολογικών θρίλερ. Το 2012 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της Το κορίτσι που εξαφανίστηκε, που εκτόξευσε τη φήμη της. Ένα από τα πλέον επιτυχημένα βιβλία της τελευταίας δεκαετίας παγκοσμίως, μεταφέρεται στον κινηματογράφο σε σενάριο της ίδιας της συγγραφέα και σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Φίντσερ. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν εκδοθεί σε περισσότερες από είκοσι πέντε χώρες.

Το μπλε δωμάτιο

του Georges Simenon από τις εκδόσεις Άγρα

Η ιστορία

Εκείνη τη μέρα στο μπλε δωμάτιο του ξενοδοχείου ο Τόνυ και η Αντρέ κουβεντιάζουν μετά την ερωτική πράξη. "Αν ξανάβρισκα την ελευθερία μου... θα ξανάβρισκες κι εσύ τη δική σου;" Ο Τόνυ δεν απαντά στην ερώτηση. Ο ανακριτής και ο ψυχίατρος θέλουν τώρα να καταλάβουν. Να καταλάβουν γιατί ο Τόνυ μετά απ' αυτήν τη συνάντηση απέφευγε την ερωμένη του. Γιατί έφυγε ξαφνικά σε διακοπές με τη σύζυγο και την κόρη του. Γιατί την ημέρα της τραγωδίας είχε εξαφανιστεί. Ο Τόνυ δεν απαντά στις ερωτήσεις αλλά ξαναζεί τους μήνες που κύλησαν μετά την τελευταία του συνάντηση στο μπλε δωμάτιο. "Θα ξανάβρισκες κι εσύ την ελευθερία σου;" Οι ένορκοι που θ' αποφανθούν για την ενοχή του Τόνυ δεν έχουν καμιά αμφιβολία ως προς την απάντηση.

Ο συγγραφέας

Ο Ζωρζ Σιμενόν γεννήθηκε στη Λιέγη του Βελγίου στις 13 Φεβρουαρίου 1903. Έπειτα από σπουδές στους Ιησουίτες έγινε, το 1919, μαθητευόμενος ζαχαροπλάστης, έπειτα υπάλληλος βιβλιοπωλείου, και τελικά ρεπόρτερ στη "Γκαζέτ ντε Λιέζ". Το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο "Στο γεφύρι του Αρς" εκδόθηκε το 1921 και τότε ο Σιμενόν έφυγε απ' τη Λιέγη για το Παρίσι. Παντρεύτηκε το 1923 με την "Τιζύ" και δημοσίευσε διηγήματα και νουβέλες σε πολλές εφημερίδες. Το 1924 εξέδωσε, με ψευδώνυμο, το πρώτο "λαϊκό" του μυθιστόρημα, "Το μυθιστόρημα μιας δακτυλογράφου". Ως το 1930, δημοσίευσε διηγήματα και μυθιστορήματα σε πολλούς εκδότες. Το 1931, άρχισε τις έρευνές του ο περίφημος ήρωας του, ο επιθεωρητής Μαιγκρέ. Έγραφε τα βιβλία του, ταξίδευε, έστελνε ρεπορτάζ κι άφησε τις εκδόσεις "Φαγιάρ" για να πάει στις εκδόσεις "Γκαλλιμάρ", όπου συνάντησε τον Αντρέ Ζιντ. Στο πόλεμο ήταν υπεύθυνος των Βέλγων προσφύγων στη Λα Ροσέλ και κατοικούσε στη Βανδέα. Το 1945 μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά το διαζύγιό του εγκαταστάθηκε ξανά στην Ευρώπη. Η δημοσίευση των απάντων του (72 τόμοι) άρχισε το 1967. Από το 1972 αποφάσισε να σταματήσει το γράψιμο. Αφοσιώθηκε έκτοτε στις εικοσιδύο "Υπαγορεύσεις" του και κατόπιν συνέταξε τα ογκώδη απομνημονεύματα "Memoires intimes" (1981). Ο Ζωρζ Σιμενόν πέθανε στη Λωζάννη το 1989. Πολλά μυθιστορήματά του έχουν διασκευαστεί για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.