Επικαιρότητα:

Τρια νέα βιβλία για το Φθινόπωρο

22 Σεπ. 2015 - 10:28 | Διασκέδαση
Τρια νέα βιβλία για το Φθινόπωρο

Οι νέες εκδόσεις του Σεπτεμβρίου είναι ήδη στα βιβλιοπωλεία και εμείς σας προτείνουμε τρια από αυτά για να ξεκινήσει η σεζόν.

Τριλοβίτες του  Μπρις Ντ’ Τζ. Πάνκεϊκ  από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι ιστορίες 

Τα δώδεκα διηγήματα του Μπρις Ντ’ Τζ. Πάνκεϊκ αποτυπώνουν αριστοτεχνικά το αφιλόξενο φυσικό περιβάλλον και τις αντιξοότητες της ζωής στη γενέτειρά του, τη Δυτική Βιρτζίνια. Οι ήρωές του είναι αγρότες, ανθρακωρύχοι, ξεπεσμένοι πυγμάχοι, νέοι που ασφυκτιούν στην ύπαιθρο, άνθρωποι εγκλωβισμένοι που ξεσπούν σε πράξεις τυφλής βίας. Ο μελαγχολικός κόσμος του αποδίδεται με λιτή και κοφτή γλώσσα, που συχνά διανθίζεται με λυρισμό και σαρκαστικό χιούμορ.

 Ο συγγραφέας

Ο Πάνκεϊκ γεννήθηκε το 1952 και αυτοκτόνησε το 1979, σε ηλικία είκοσι επτά ετών. Η αυτοκτονία του ανέκοψε πρόωρα μια συγγραφική πορεία που αναμενόταν λαμπρή. Ωστόσο, και μόνο τα δώδεκα διηγήματα που πρόλαβε να ολοκληρώσει και που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο βιβλίο αρκούν ώστε σήμερα να θεωρείται «ένας από τους πέντε καλύτερους διηγηματογράφους των τελευταίων πενήντα ετών» (Guardian). Ο Breece D’ J Pancake (Μπρις Ντ’ Τζ. Πάνκεϊκ) γεννήθηκε στο Σάουθ Τσάρλστον της Δυτικής Βιρτζίνια το 1952. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Μάρσαλ και στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και δίδαξε στις Στρατιωτικές Ακαδημίες του Φορτ Γιούνιον και του Στάντον. Αυτοκτόνησε στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια το 1979. Κατά τη διάρκεια της ζωής του δημοσίευσε έξι διηγήματα. Τα διηγήματα αυτά, μαζί με άλλα έξι που βρέθηκαν στα κατάλοιπά του, αποτέλεσαν τη μοναδική συλλογή του με τίτλο Τα διηγήματα του Μπρις Ντ’ Τζ. Πάνκεϊκ, η οποία εκδόθηκε το 1983.

Το ηλεκτρικό πρόβατο του Philip K. Dick από τις εκδόσεις Κέδρος

 Η ιστορία

Αναθεωρημένη μετάφραση του θρυλικού μυθιστορήματος που ενέπνευσε την περίφημη ταινία Blade Runner. Στο Ηλεκτρικό πρόβατο παρουσιάζεται με τον πιο παραστατικό τρόπο  η αντίθεση μηχανικού και ανθρώπινου, παρότι ο Ντικ, όπως συνηθίζει, κάνει ασαφείς τις διαχωριστικές γραμμές: Μήπως το απρόσφορο συναίσθημα κάνει τη σχιζοειδή προσωπικότητα ίδια με το μηχάνημα που, από σχεδιασμό ή λάθος, δεν διαθέτει συναίσθημα; Η δυνατότητα να προγραμματίζεις τη διάθεσή σου σε κάνει μια μηχανή αντανακλαστικών, σε εμποδίζει να νιώσεις το περιβάλλον;

Στο Ηλεκτρικό πρόβατο αναδεικνύονται όλα τα στοιχεία που συναποτελούν τον πυρήνα της μυθοπλασίας του Φίλιπ Κ. Ντικ: Ένας ήρωας σε κατάσταση σύγχυσης, ασήμαντο γρανάζι σ’ έναν πολύπλοκο κοινωνικό μηχανισμό. Ένας κόσμος σχεδόν ερημωμένος, ένα περιβάλλον κάθε άλλο παρά φιλικό, όπου οι δυνάμεις της εντροπίας είναι ισχυρές. Αποικίες στα όρια της επιβίωσης. Πανίσχυρες πολυεθνικές (πολυπλανητικές) εταιρίες. Μια υπεράνθρωπη τηλεοπτική προσωπικότητα. Ένας νέος μεσσίας. Μια θρησκεία που είναι απειλή για κάθε πολιτικό σύστημα και άρα είναι και η ίδια ένα άλλο πολιτικό σύστημα.

Γλυκειά μου Εμμανουέλα-Manual νεανικής επιβίωσης και αξιοπρέπειας του Δημήτρη Καμπουράκη από τις εκδόσεις Πατάκη

Η ιστορία

Τώρα που έγινες δεκαοχτώ χρονών και ξεκινάς αυτό που  πάντα λαχταρούσες, τη δική σου ζωή, άκου δυο-τρία πραγματάκια που κατάλαβα εγώ απ’ τη δική μου ζωή. Κάποια σου τα έχω ξαναπεί από χρόνια, τα πιο πολλά θα τ’ ακούσεις για πρώτη φορά. Δεν είναι συμβουλές, ξέρω, τις έχεις βαρεθεί. Ας πούμε ότι είναι ένα manual, σαν αυτά που βρίσκεις στο κουτί του καινούριου σου κινητού. Μην τσαντίζεσαι, ξέρω πως τα κινητά τα παίζεις στα δάχτυλα, δεν σου χρειάζονται οδηγίες. Τη ζωή των μεγάλων όμως όχι, πίστεψέ με. Τώρα που φεύγεις απ’ το σπίτι, αλλάζεις πίστα, όπως τότε με τα ηλεκτρονικά σου παιχνίδια. Δύσκολη η καινούρια σου πίστα. Πρέπει να επιβιώσεις σ’ αυτήν με αξιοπρέπεια, αλλιώς θα ζήσεις μια ζωή που δεν αξίζει. Κράτα λοιπόν αυτό το χαζοβιβλιαράκι, μπορεί να σου χρησιμεύσει κάποια στιγμή, πού ξέρεις… Με αγάπη είναι γραμμένο, με ενοχές, με ελπίδες, με φόβο για σένα, με εμπιστοσύνη σ’ εσένα. Γιατί εσύ είσαι καλό παιδί και η κοινωνία που σου παραδίδουμε αδυσώπητη. Να θυμάσαι πως ο κόσμος γύρω σου είναι βρόμικος, όμως υπάρχει πάντα καθαρό νερό να πλύνεις το πρόσωπό σου. Μην πάψεις ποτέ να το αναζητάς.

Ο συγγραφέας

Ο Δημήτρης Καμπουράκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1961 και σπούδασε οικονομικά. Είναι δημοσιογράφος και σήμερα παρουσιάζει την καθημερινή, ενημερωτική πρωινή εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega». Διατηρεί επίσης στον ΒΗΜΑ FM το καθημερινό ραδιοφωνικό ένθετο «Μια σταγόνα ιστορία». Αρθρογραφεί τακτικά στο www.protagon.gr. Έχει εργαστεί σε πολλούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, σε εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες. Κυκλοφορούν τα βιβλία του: Η υιοθεσία των ονείρων (1986), Η σιωπή της Αφροδίτης (1993), Μια σταγόνα ιστορία (Εκδ. Πατάκη, α΄ μέρος, 2002, β΄ μέρος, 2003, γ΄ μέρος, 2013), Ο κύριος Διάβολος προσφέρει ταξίδι (Εκδ. Πατάκη, 2005),  Άγιος Αγύρτης (Εκδ. Πατάκη, 2009).