Γκουαρανά: Το φυσικό υποκάταστατο του καφέ

08 Μαρ. 2018 - 06:39 | Διατροφή
Γκουαρανά: Το φυσικό υποκάταστατο του καφέ

Εάν ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία των ανθρώπων που αναζητούν τρόπους για να «πετάξουν» τον καφέ από την καθημερινότητά τους, αλλά δεν μπορούν χωρίς την καφεΐνη και την τόνωση που προσφέρει, τότε ήρθε η ώρα να στραφείς στο γκουαρανά (guarana), που θεωρείται το φυσικό υποκατάστατο του καφέ.Αυτό συμβαίνει γιατί το ενεργό συστατικό του γκουαρανά είναι η καφεΐνη και έχει την υψηλότερη συγκέντρωση σε αυτή, συγκριτικά με  τα άλλα φυτά. Συγκεκριμένα, μπορεί να περιέχει από 3.6 % ως 5.8% καφεΐνη, ενώ ο καφές αντίθετα έχει μόνο 2%. Επειδή είναι πλούσιο σε σε καφεϊνη, το guarana έχει γίνει διάσημο ενεργειακό συμπλήρωμα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το γκουαρανά βελτιώνει την πνευματική συγκέντρωση και την ετοιμότητα, ενώ βοηθάει και στη γνωστική ικανότητα και την καλή διάθεση. Επίσης, μειώνει το αίσθημα της εξάντλησης,τονώνει το νευρικό σύστημα, βελτιώνει τα αντανακλαστικά, ανακουφίζει από ημικρανίες και πονοκεφάλους και διευκολύνει τη κυκλοφορία του αίματος.

Τι είναι το γκουαρανά (guarana);

Πρόκειται για τροπικό φρούτο, το οποίο προέρχεται από τους καρπούς ενός δέντρου της Νότιας Αμερικής και είναι πολύ πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες. Μάλιστα, συγκαταλέγεται και στην κατηγορία των superfoods. Αν και στην χώρα μας σπάνια συναντάται με την μορφή του φρούτου, μπορεί κανείς να το βρει σε κάψουλες ή χυμούς και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο μεταξύ εκείνων που αναζητούν φυσικούς τρόπους τόνωσης του οργανισμού τους.

Σε τι μας ωφελεί το γκουαρανά (guarana);

Εκτός από υποκατάστατο του καφέ, το γκουαρανά (guarana) χρησιμοποιείται, επίσης, για την ενίσχυση της  αθλητικής και σεξουαλικής επίδοσης. Επιπλέον, το γκουαρανά βοηθά σημαντικά και στην απώλεια κιλών, καθώς μειώνει την όρεξη, ενεργοποιεί την καύση του λίπους και συμβάλλει θετικά στις περιπτώσεις διάρροιας, φουσκώματος κοιλιάς και στην πέψη.

Πώς λαμβάνουμε το γκουαρανά (guarana);

Πέρα από τους σπόρους γκουαρανά, δεν υπάρχει άλλη φυσική πηγή πρόσληψής του. Έχει γίνει, ωστόσο, κοινό προσθετικό σε κάποια φαγητά και ποτά.

Υπάρχουν παρενέργειες από την κατανάλωσή του;

Οι παρενέργειες είναι γενικά οι ίδιες με αυτές του καφέ. Περιλαμβάνουν προβλήματα ύπνου, άγχος, προβλήματα στο στομάχι και έντονο παλμό της καρδιάς. Οι μεγάλες δόσεις καφεΐνης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο να αυξηθεί ο παλμός της καρδιάς αλλά και η πίεση του αίματος. Η υπερβολική δόση καφεϊνης μπορεί επίσης να προκαλέσει κρίσης και σπασμούς. Συμβουλεύσου τον γιατρό σου πριν χρησιμοποιήσεις guarana όταν έχεις υψηλή πίεση ή διαταραχές άγχους, γλαύκωμα, οστεοπόρωση, καρδιακά προβλήματα, διαβήτη, προβληματα με τα νεφρά και το συκώτι.

Προτεινόμενη δοσολογία

Η προτεινόμενη δοσολογία είναι 2 – 3 γραμμάρια την ημέρα, αν και αυτό δεν είναι απόλυτο. Καλό πάντως θα είναι εφόσον σκέφτεσαι να δοκιμάσεις γκουαρανά, πρώτα να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό (γιατρό ή διατροφολόγο), αφού του αναφέρεις αναλυτικά το ιατρικό ιστορικό σου. Προσοχή! Το γκουαρανά δεν πρέπει ποτέ να συνδυάζεται με καφέ. Η μορφή που συστήνεται είναι σε οργανική, ανεπεξέργαστη σκόνη φυτού, η οποία όχι μόνο είναι φυσική (αποφύγη χημικών σκευασμάτων), αλλά και πιο οικονομική σε σχέση με άλλα τυποποιημένα φάρμακα που περιέχουν γκουαρανά.