Επικαιρότητα:

Τι να τρώτε για να μην πάθετε κατάθλιψη

09 Μαρ. 2018 - 10:12 | Διατροφή
Τι να τρώτε για να μην πάθετε κατάθλιψη

Τα οφέλη μιας υγιεινής διατροφής είναι αποδεδειγμένα: Συμβάλουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου και πλέον υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία πως η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προλάβει την άνοια και διαταραχές όπως η κατάθλιψη.

Διατροφή και καλή διάθεση

Στο εξωτερικό, η διατροφή θεωρείται πλέον τόσο σημαντικό στοιχείο της διανοητικής υγείας που έχει εμπνεύσει ένα νέο πεδίο ιατρικής, τη διατροφική ψυχιατρική (nutritional psychiatry). Φαίνεται πως αυτό που τρώμε έχει σημασία για κάθε πτυχή της υγείας μας. Σε πρόσφατη έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Harvard Health Publishing, επισημαίνεται πως πρόσφατες αναλύσεις μελετών καταλήγουν πως υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή και την κατάθλιψη. Η Monique Tello, MD, MPH, συγγραφέας του σχετικού άρθρου επισυνάπτει το συμπέρασμα μιας από τις προαναφερόμενες αναλύσεις: "Ένα διατροφικό πρότυπο που χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, σιτηρών ολικής άλεσης, ψαριού, ελαιολάδου, γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά και αντιοξειδωτικών και από χαμηλή κατανάλωση ζωικών τροφών προφανώς σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για κατάθλιψη.

Ένα διατροφικό πρότυπο που χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση κόκκινου ή/και επεξεργασμένου κρέατος, επεξεργασμένων υδατανθράκων, γλυκών, γαλακτοκομικών με πολλά λιπαρά, βούτυρο, πατάτες, σάλτσες με πολλά λιπαρά και χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης".

Ξανά στο προσκήνιο η Μεσογειακή Διατροφή

Διαβάζοντας το συμπέρασμα των ερευνητών, η μεσογειακή διατροφή είναι αυτή που μας έρχεται στο μυαλό! Ποιες είναι οι συστάσεις της ομάδας του Χάρβαρντ για τη διατροφή που προστατεύει από την κατάθλιψη;

Ναι στα πολλά λαχανικά, φρούτα, σιτηρά όσο το δυνατό λιγότερο επεξεργασμένα, σπόρους και ξηρούς καρπούς.

Ναι στην άπαχη πρωτεΐνη σε μικρότερες ποσότητες, όπως ψάρι, κοτόπουλο και γιαούρτι.

Όχι στα πρόσθετα σάκχαρα και το λευκό αλεύρι.

Όχι στα ζωικά λιπαρά, τα επεξεργασμένα αλλαντικά και το βούτυρο.

Τα παραπάνω καλό είναι να είναι η βάση της διατροφής σας. Περιστασιακά, ωστόσο, μπορείτε να τρώτε απ’ όλες τις ομάδες, αρκεί να κρατάτε το μέτρο στην ποσότητα και τη συχνότητα.