Ποιος συνδυασμός φρούτων κρατά υγιή την καρδιά μας και απομακρύνει το έμφραγμα;

27 Μαρ. 2019 - 14:30 | Διατροφή
Ποιος συνδυασμός φρούτων κρατά υγιή την καρδιά μας και απομακρύνει το έμφραγμα;

Υπάρχει ένας χυμός δημοφιλούς φρούτου, ο οποίος, σύμφωνα με έρευνα από το Ισραήλ, συμβάλει σημαντικά στην προστασία από το έμφραγμα και αποτρέπει το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες.

Στην εν λόγω μελέτη, οι ερευνητές κατέληξαν πως άνθρωποι με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, αλλά και οι πιο υγιείς, μπορούν να ωφεληθούν από το συνδυασμό χουρμάδων και ροδιού στην καθημερινή τους διατροφή. Παράλληλα με τη μελέτη σε ανθρώπους, οι ερευνητές μελέτησαν ποντίκια των οποίων η χοληστερόλη ήταν υψηλή και ανακάλυψαν πως ο συνδυασμός αυτός παρείχε έξτρα προστασία ειδικά από την αθηροσκλήρωση.

Η αθηροσκλήρωσηείναι ο πιο επικίνδυνος εχθρός της καρδιάς και των αρτηριών, αφού είναι η κύρια αιτία των καρδιακών προσβολών. Με τον όρο αθηροσκλήρωση, οι ειδικοί περιγράφουν τη σκλήρυνση των τοιχωμάτων των αρτηριών που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα. Η αθηροσκλήρωση αφορά τόσο στην πάχυνση, όσο και στην ακαμψία των αρτηριώνκαι μπορεί να οδηγήσει στη μειωμένη ροή αίματος προς τα όργανα και τους ιστούς του σώματος.

Η αθηροσκλήρωση είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης λιπαρών, χοληστερίνης και άλλων ουσιών μέσα και επάνω στα τοιχώματα των αρτηριών. Οι ουσίες αυτές σχηματίζουν στις αρτηρίες πλάκες που μπορεί να εμποδίσουν τη φυσιολογική ροή του αίματος, προκαλώντας ακόμα και έμφραγμα.

Χουρμάδες + κουκούτσια + χυμός ρόδι 

Ο συνδυασμός αυτός όταν καταναλώνεται καθημερινά φαίνεται πως, χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει, περιορίζει κατά 33% την καταστροφή των κυττάρων στα τοιχώματα των αρτηριών και μπορεί να μειώσει έως και κατά 28% την κακή χοληστερόλη που συμβάλει στο σχηματισμό πλάκας. Και παρ’ ότι δεν θα πολτοποιούσαμε εύκολα τα κουκούτσια για να τα προσθέσουμε στο ρόφημα, οι ερευνητές μάς καθησυχάζουν πως και μόνο η κατανάλωση 125 ml χυμού ροδιού και 2 χουρμάδων (χωρίς τα κουκούτσια) τη μέρα, προσφέρουν εξίσου σημαντικό όφελος στην καρδιαγγειακή μας υγεία.

Ο ερευνητής, Michael Aviram, του Ινστιτούτου τεχνολογίας στο Ισραήλ, εξήγησε πως πριν από το πείραμα είχαν προσμετρηθεί τα οφέλη κάθε τροφής ξεχωριστά τόσο του χουρμά, όσο και του ροδιού και πρόκειται για δύο φρούτα που θεωρούνται ευεργετικά για την καρδιαγγειακή μας υγεία.

 

capital.gr