Επικαιρότητα:

Έξι τροφές που βάζουν φρένο στην πείνα

04 Σεπ. 2020 - 10:08 | Διατροφή
Έξι τροφές που βάζουν φρένο στην πείνα

Η μεγαλύτερη μάχη που δίνετε όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος είναι φυσικά το να αντισταθείτε στο ενοχλητικό αίσθημα της πείνας.

Έτσι, θα χαρείτε ιδιαίτερα να μάθετε ότι υπάρχουν κάποιες τροφές οι οποίες μπορούν να περιορίσουν την πείνα σας και να σας κρατήσουν χορτάτη για περισσότερη ώρα, ενισχύοντας έτσι την απώλεια κιλών.
Ας δούμε ποιες είναι οι έξι «θαυματουργές» τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο σας.

Αυγό. Τα αυγά είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων. Έχουν επίσης ευεργετική επίδραση στη μείωση της πείνας και στην αύξηση του κορεσμού. Πληθώρα ερευνών έχει δείξει ότι όσοι καταναλώνουν αυγά αντί για γεύμα με υδατάνθρακες, μένουν χορτάτοι για περισσότερη ώρα. Προτιμήστε ένα βραστό αυγό για το πρωινό σας ή μια ομελέτα για μεσημεριανό.

Σέλερι. Ενώ πολλοί μπορεί να το θεωρούν άχρηστο, το σέλερι είναι μια εξαιρετική επιλογή για δίαιτα. Αν και πολύ φτωχό σε διατροφική αξία, το αποτελούμενο κυρίως από νερό σέλερι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και έχει ελάχιστες θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι αναγκάζει τον οργανισμό να δουλέψει σχετικά σκληρά για να το χωνέψει, μια λειτουργία που γίνεται πολύ αργά, κρατώντας σας χορτάτη για περισσότερη ώρα. Με μόλις 8 θερμίδες ανά βλαστό, όταν ψάχνετε για ένα διαιτητικό σνακ, αρπάξτε ένα σέλερι.

Αβοκάντο. Πλούσιο σε ακόρεστα λίπη, το αβοκάντο είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να περιορίσετε την πείνα σας και να τροφοδοτήσετε με θρεπτικά συστατικά το σώμα σας. Τα ακόρεστα λίπη στέλνουν ένα μήνυμα στον εγκέφαλο ότι έχει χορτάσει, βοηθώντας επίσης στην ισορροπία των επιπέδων χοληστερόλης και στην απώλεια βάρους.

Κοτόπουλο και ψάρι. Τόσο το κοτόπουλο όσο και το ψάρι είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φτωχά σε κορεσμένα λίπη. Όπως έχει αποδειχθεί, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να ελέγξει αποτελεσματικά την όρεξη και να ενισχύσει το αδυνάτισμα. Προτιμήστε, λοιπόν, ψητό ψάρι ή στήθος κοτόπουλου για το μεσημεριανό σας γεύμα.

Ξηροί καρποί. Μιλάμε πάντα για τους ανάλατους ξηρούς καρπούς, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη και ακόρεστα, «καλά» λιπαρά. Οι ξηροί καρποί στην πραγματικότητα έχουν πολλές θερμίδες, αλλά έχουν υψηλή διατροφική αξία και αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού. Απολαύστε, λοιπόν, μια χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς ως σνακ ή προσθέστε μερικούς στη σαλάτα σας.

Όσπρια. Τα όσπρια, όπως τα φασόλια, τα ρεβίθια και οι φακές, αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών. Οι φυτικές ίνες είναι γνωστό ότι ρυθμίζουν την πεπτική διαδικασία και ενισχύουν την παραγωγή χολοκυστοκινίνης (CCK), η οποία μπορεί να εμποδίσει την έκκριση των γαστρικών υγρών, επιβραδύνοντας ουσιαστικά την πεπτική διαδικασία και διατηρώντας έτσι το αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών μετατρέπονται επίσης σε ενέργεια, εμποδίζοντας έτσι την απελευθέρωση γκρελίνης από το σώμα. Η γκρελίνη είναι γνωστή ως η ορμόνη της πείνας.