Αποκαλυπτικό! Ένας στους πέντε θανάτους εξαρτάται από τη διατροφή

20 Δεκ. 2020 - 13:46 | Διατροφή
Αποκαλυπτικό! Ένας στους πέντε θανάτους εξαρτάται από τη διατροφή

Η κακή διατροφή ευθύνεται για έναν στους πέντε θανάτους, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Διατροφής, που δόθηκε στη δημοσιότητα. «Η κακή διατροφή είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου νοσηρότητας και θνησιμότητας, περισσότερο από την ατμοσφαιρική ρύπανση, περισσότερο από το κάπνισμα», δήλωσε η Τζέσικα Φάντσο, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins και επικεφαλής της έρευνας.

Ως κακή διατροφή, η έρευνα ορίζει την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών αλλά και την ανεπάρκεια θρεπτικών τροφίμων. Η έλλειψη γνώσεων, η οικονομική ανέχεια καθώς και οι αναποτελεσματικές αλυσίδες προμήθειας τροφίμων είναι μεταξύ των παραγόντων που συμβάλλουν στην κακή διατροφή.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 194 χώρες και διαπίστωσαν ότι ο υποσιτισμός πιθανόν να κοστίζει στον κόσμο 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενώ η παχυσαρκία 500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Όλες οι χώρες δίνουν μάχη ενάντια σε κάποια μορφή υποσιτισμού, ενώ τα ποσοστά της παχυσαρκίας στους εφήβους αυξάνονται, αναφέρει η έκθεση.

Οι περισσότερες χώρες πιθανόν δεν θα καταφέρουν να πετύχουν τους παγκόσμιους στόχους για την διατροφή, ως το 2025. Οι στόχοι περιλαμβάνουν μείωση της παχυσαρκίας των ενηλίκων, του διαβήτη, της αναιμίας και βελτίωση της υγείας των παιδιών με όρους διατροφής. Οι συγγραφείς της έκθεσης προειδοποιούν ότι η πρόοδος που σημειώνεται είναι «απαράδεκτα αργή», αν τονίζουν ότι υπάρχουν παραδείγματα προς μίμηση.

Η έκθεση επικαλείται το παράδειγμα του Άμστερνταμ, όπου εφαρμόστηκαν με επιτυχία ειδικά προγράμματα πρόληψης της εφηβικής παχυσαρκία, με περιορισμούς στις διαφημίσεις τροφίμων και οδηγίες για την παρασκευή υγιεινών γευμάτων στα σχολεία.