Τι θα συμβεί στο σώμα μας αν πίνουμε μόνο καφέ και τσάι;

25 Φεβ. 2021 - 13:00 | Διατροφή
Τι θα συμβεί στο σώμα μας αν πίνουμε μόνο καφέ και τσάι;

Σε πολλούς από εμάς αρέσει ο καφές. Σε άλλους το τσάι. Κάποιοι πίνουν μόνο καφέ και ξεχνούν να πιούν νερό. Τι θα συμβεί πράγματι στο σώμα μας αν πίνουμε μόνο καφεϊνούχα ροφήματα και καθόλου νερό;

Λέγεται πως, αν κάποιος πίνει μόνο τέτοια ροφήματα θα έχει σοβαρό πρόβλημα αφυδάτωσης, καθώς όλα τα καφεϊνούχα ποτά είναι διουρητικά. Θεωρείται επίσης πως κανένα ρόφημα δε θεωρείται αρκετά ενυδατικό όσο το σκέτο νερό και πως κάθε μέρα πρέπει να πίνουμε 1,5-2 λίτρα νερού.

Κατά πόσο όμως ισχύουν όλα αυτά;

Η Άλι Βέμπστερ, μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Πληροφοριών για τα Τρόφιμα (IFIC), εξηγεί πως ο καφές και το τσάι σε καμία περίπτωση δεν αφυδατώνουν το σώμα, καθώς η ποσότητα νερού που περιέχουν υπερτερεί της διουρητικής τους δράσης.

Σύμφωνα με την Βέμπερ, η αίσθηση ξηρότητας που δημιουργείται στο στόμα έπειτα από κατανάλωση καφεϊνούχων ροφημάτων δεν είναι σημάδι αφυδάτωσης, αλλά σχετίζεται με τις ταννίνες που περιέχονται σε αυτά, οι οποίες, αντιδρώντας με το σάλιο μας, δημιουργούν αυτή τη στυφή αίσθηση. Μάλιστα, όσο περισσότερη καφεΐνη καταναλώνουμε, τόσο αυξάνουμε την αντοχή μας σε αυτήν, άρα μειώνεται η διουρητική δράση των ροφημάτων.

Ένας υγιής ενήλικας μπορεί να καταναλώσει με ασφάλεια ως και 400mg καφεΐνης τη μέρα, το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 4 φλιτζάνια καφέ ή οχτώ κούπες μαύρο τσάι, αν κάποιος περάσει όλη του τη μέρα πίνοντας μόνο καφέ και τσάι, το πιο πιθανό είναι να πάθει overdose καφεΐνης. Αν ξεπεράσει αυτή την ποσότητα, οι παρενέργειες που πιθανώς θα αντιμετωπίσει είναι στομαχικές διαταραχές, ανησυχία, άγχος, νευρικότητα, αϋπνία, ταχυκαρδία και μυικούς σπασμούς. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να συμπεριλάβει και άλλα υγρά στη διατροφή μας, ειδικά αν παθαίνει συχνά διάρροια, ή πάσχει από νεφρικές και άλλες παθήσεις που δημιουργούν αφυδάτωση.

Σε κάθε περίπτωση, η σωστή ενυδάτωση μας απαλλάσσει από πολλά προβλήματα και θα πρέπει καθημερινά να λαμβάνουμε 2,2 λίτρα υγρών αν είμαστε γυναίκα, 3 λίτρα αν είμαστε άντρας, και παραπάνω αν ζούμε σε θερμό κλίμα ή έχουμε έντονη σωματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τη Βέμπερ. Μια διατροφή που περιέχει φρούτα και λαχανικά βοηθάει σε παραπάνω πρόσληψη υγρών.

Αν θέλετε να εξακριβώσετε κατά πόσο το σώμα σας είναι αφυδατωμένο, μπορείτε απλά να ελέγξετε το χρώμα των ούρων σας. Αν είναι ανοιχτό κίτρινο, τότε λαμβάνετε αρκετό νερό. Τέλος, αν διψάτε, μάλλον πρέπει να πιείτε κάποιο υγρό.

Τσάντες, Ρούχα, Αξεσουάρ, Gino Perardi