Τι πρέπει να προσέξουμε με τα σαρακοστιανά της Καθαράς Δευτέρας

15 Μαρ. 2021 - 14:59 | Διατροφή
Τι πρέπει να προσέξουμε με τα σαρακοστιανά της Καθαράς Δευτέρας

Όλοι γνωρίζουμε ότι η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής του Πάσχα και ταυτόχρονα το τέλος των Αποκριών, όπου σύμφωνα με την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αυτό σημαίνει ότι διακόπτεται η κατανάλωση κρέατος και ζωικών τροφίμων μέχρι και ανήμερα του Πάσχα.

Το όνομά της αυτή η ημέρα το οφείλει στον πνευματικό αλλά και σωματικό καθαρισμό των Χριστιανών. Η Καθαρά Δευτέρα θεωρείται μία από τις επίσημες αργίες στην χώρα μας και γιορτάζεται έντονα με πληθώρα εθίμων και παραδόσεων που ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή της Ελλάδας.

Μέσα στα έθιμα συμπεριλαμβάνονται και διάφορα τρόφιμα γνωστά σε όλους μας, όπως είναι η λαγάνα, η οποία είναι ένα άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο για εκείνη την ημέρα,ο χαλβάς, ο ταραμάς ή ταραμοσαλάτα. Ακόμα, συνηθίζεται η κατανάλωση θαλασσινών, κυρίως μαλακίων και οστρακόδερμων, αλλά και οσπρίων, κυρίως της φασολάδας.

Οι περισσότερες συνταγές παρασκευάζονται χωρίς λάδι, με σκοπό την προσκόλληση στο έθιμο της ημέρας. Είναι αναμενόμενο, λοιπόν, το οικογενειακό τραπέζι εκείνη την ημέρα, να είναι πλούσιο από γεύσεις και γιορτινό. Οπότε, εσύ που θέλεις να γευτείς όλες τις γευστικές πανδαισίες της ημέρας αυτής χωρίς όμως να δεις την ζυγαριά να ανεβαίνει στο ραντεβού με τον διατροφολόγο σου ή στη ζυγαριά που έχεις στο σπίτι σου, είμαι σίγουρη ότι οι παρακάτω οδηγίες θα σου φανούν χρήσιμες!

Μην ξεχνάς το “ κλειδί” της επιτυχίας, δηλαδή να έχεις φάει κανονικά τα προηγούμενα γεύματα της ημέρας, ώστε να μην έρθει το μεσημέρι και η πείνα σου είναι στα ύψη. Εάν νηστεύεις εκείνη την ημέρα και θες να αποφύγεις το γάλα, το τυρί ή το γιαούρτι σου, μην ανησυχείς , υπάρχουν εναλλακτικές, όπως το γάλα αμυγδάλου, το τανίνι, το φυστικοβούτυτο και ο χαλβάς, ο οποίος αν και φυτικό προϊόν μπορεί να σου παρέχει αρκετή ενέργεια, αλλά και πρωτεϊνη και λίπος για να είσαι χορτάτος μέσα στην ημέρα.

Προσοχή στην ποσότητα, γιατί είναι ένα προϊόν με πολλά λίπη, συνεπώς 1- 2 κομματάκια μεγέθους σπιρτόκουτου μπορούν να είναι επαρκή για τους περισσότερους. Πιθανόν για την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, εσύ που θες να χαλαρώσεις λίγο από το μέτρημα για τις ποσότητες του φαγητού σου, αλλά θενα φας λίγο από όλα, ακολούθησε την παρακάτω οδηγία, ώστε να μην σε συναπάρει το τσιμπολόγημα και μετά στεναχωρηθείς.

Πάρε το πιάτο σου μπροστά σου άδειο, τοποθέτησε πρώτα τη σαλάτα ή/ και τα μαγειρεμένα σου λαχανικά, ώστε να καταλαμβάνουν τη μισή έκταση του πιάτου σου και στην συνέχεια, πρόσθεσε την πρωτεϊνη σου, η οποία μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με τις επιλογές σου, όπως είναι τα μαλάκια (χταπόδι, σουπιές, καλαμάρι), τα οστρακοειδή (γαρίδες), τα όσπρια.

Οι πηγές της πρωτεϊνης στο πιάτο σου, ας καταλαμβάνουν το 1/4 του. Μην παραμελήσεις τους υδατάνθρακές σου, οι οποίοι θα καταλαμβάνουν το άλλο 1/4 του πιάτου σου και σε αυτούς θα ανήκουν, η λαγάνα ή οι πατάτες ή τα μακαρόνια ή οποιοδήποτε άλλο ζυμαρικό ή δημητριακό έχεις στο τραπέζι σου.

Εδώ ανήκει και η πεντανόστιμη ταραμοσαλάτα, από την οποία μπορείς να προσθέσεις 1-2 κουταλιές της σούπας στο πιάτο σου! Τέλος, μην ξεχάσεις να βάλεις και το λίπος σου στο πιάτο, παραδείγματος χάρη με 5-6 ελιές, οι οποίες εκείνη την ημέρα έχουν την τιμητική τους, αλλά και ένα κομματάκι χαλβά, με όποια γεύση προτιμάς!

H Αλεξάνδρα Λιτσαρδοπούλου, Κλινική διατροφολόγος, διαιτολόγος-ψυχολόγος, κάτοχος μεταπτυχιακού στο Χαροκόπειο και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, με ειδικότητα στις διατροφικές διαταραχές