Τα μυστικά της νηστείας – Τι πρέπει να προσέξετε αυτή την περίοδο

29 Μαρ. 2021 - 12:25 | Διατροφή
Τα μυστικά της νηστείας – Τι πρέπει να προσέξετε αυτή την περίοδο

Το διατροφολόγιο της Σαρακοστής μοιάζει αρκετά με τη μεσογειακή διατροφή και τις ημιχορτοφαγικές δίαιτες. Επίσης, σχετίζεται με αρκετά οφέλη για την υγεία. Τέσσερις ομάδες τροφίμων αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης και στις οποίες είναι καλό να εστιάσετε κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Το βασικό συστατικό που απουσιάζει από τη διατροφή μας την περίοδο της νηστείας είναι η ζωική πρωτεΐνη. Το ότι δεν τρώμε κρέας όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν μπορούμε να λάβουμε την πρωτεΐνη που χρειαζόμαστε.

1 Ξηροί καρποί και σπόροι, καθώς και τα βούτυρά τους
Aποτελούν πηγές πρωτεΐνης, καλών λιπαρών, φυτικών ινών και πληθώρας μικροθρεπτικών συστατικών και μπορούν να προστεθούν σε πρωινά γεύματα και σνακ.

2 Σόγια και τα προϊόντα της
Είναι όσπριο με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως. Επιλέξτε να τη χρησιμοποιήστε ως κιμά σόγιας, γιαούρτι, τυρί και ρόφημα σόγιας ή τόφου.
Τα υποκατάστατα γαλακτοκομικών σόγιας αποτελούν εξαιρετική επιλογή, καθώς περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη, σε σχέση με άλλα υποκατάστατα.

3 Οσπρια
Πηγή πρωτεΐνης, υδατανθράκων και φυτικών ινών, καθώς και σιδήρου. Μπορούν να μαγειρευτούν σε σούπα, σαλάτα, φαλάφελ, χούμους και ζυμαρικά από όσπρια. Συνδυάστε τα όσπρια με ρύζι ή ψωμί ή άλλα σιτηρά για να συμπληρώσετε στο πιάτο σας τα απαραίτητα αμινοξέα που λείπουν από τα όσπρια.

4 Θαλασσινά
Τα θαλασσινά αποτελούν μέρος της νηστείας! Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης! Μπορούν να μαγειρευτούν ως κυρίως γεύματα σε πληθώρα συνταγών.

Το μυστικό
Η νηστεία αποτελεί ευκαιρία δοκιμής νέων τροφίμων και συνταγών φυτικής προέλευσης! Καταναλώστε άφοβα φρούτα και λαχανικά, αλλά περιορίστε τις ποσότητες αμυλούχων τροφίμων, όπως ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι.