Επικαιρότητα:

Καλοκαιρινά ποτά και cocktails: Ποιο έχει τις περισσότερες θερμίδες;

06 Μαίου 2021 - 14:54 | Διατροφή
Καλοκαιρινά ποτά και cocktails: Ποιο έχει τις περισσότερες θερμίδες;

Είτε είναι Κυριακή, είτε γιορτή ή ένα τυχαίο απόγευμα, πριν ή μετά το δείπνο, είναι πάντα καλή ώρα για ένα ποτό ή ένα cocktail. Όλοι έχουν το αγαπημένο τους ποτό, αλλά με τόσες επιλογές, συχνά είναι δύσκολο να επιλέξεις. Το δίλημμα είναι συχνά μπροστά σου – ένα τζιν τόνικ ή μία μπύρα, ένα cocktail ή μία βότκα με πάγο – κάθε επιλογή είναι καλή, όμως μπορεί να καταλήξεις στο λάθος και να επιλέξεις ποτό που θα μετανιώσεις. Γιατί άλλωστε να «ξοδέψεις» την απόλαυση ενός ποτού;

Ερωτήματα που συχνά γυρνάνε στο μυαλό και καθορίζουν την απόφαση μπορεί να είναι ποιο είναι πιο δροσερό ή γευστικό ή ποιο θα σου δώσει την αίσθηση που περιγράφεται από την φράση «Αυτή είναι ζωή!». Μαζί, επειδή θεωρώ ότι στις προηγούμενες ερωτήσεις απαντάνε πολλές επιλογές ποτών, θα αποφασίσουμε την καλύτερη επιλογή σύμφωνα με την επίπτωση που έχει στην ζυγαριά και την εικόνα αλλά και την επίδραση που έχει η κάθε μία στο hangover της επόμενης μέρας.

Καλοκαιρινά ποτά και θερμίδες
Οι θερμίδες των αλκοολούχων ποτών προέρχονται αρχικά από το αλκοόλ, το οποίο αποδίδει 7,5 θερμίδες ανά ml αλλά και από άλλα σακχαρούχα πρόσθετα όπως είναι ο χυμός φρούτων, τα αναψυκτικά, η ζάχαρη κλπ. Για παράδειγμα, 2 ποτήρια των 60 ml από αλκοολούχο ποτό με 40% περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως είναι η βότκα ή το ουίσκι, θα σου προσφέρουν 360 θερμίδες και αν τα καταναλώνεις κάθε βράδυ, εβδομαδιαίως θα αθροίσουν το ποσό των 2500 θερμίδων. Αν δεν κάνεις άλλες αλλαγές, σε 3 εβδομάδες θα σου δώσουν και 1 κιλό επιπλέον στην ζυγαριά, για να μην αναφερθούμε στη περιφέρεια της κοιλιάς ή των γοφών σου! Αν πιστεύεις ότι το τζιν είναι το κατάλληλο ποτό για δίαιτα και έλεγχο του βάρους, τότε να σε ενημερώσω ότι έχει ακριβώς την ίδια περιεκτικότητα σε αλκοόλ, οπότε και την ίδια θερμιδική αξία.

Η προσθήκη κάποιου αναψυκτικού ή χυμού στα 2 ποτά που αναφέραμε μπορεί να προσφέρει ακόμα 100 – 200 θερμίδες και να αυξήσει επιπλέον την θερμιδική πρόσληψη. Αν καταλήξεις στην επιλογή ενός cocktail, συχνά θα πρέπει να συνυπολογίσεις και την ζάχαρη ή το σιρόπι που περιέχουν. Τελικά τα δύο ποτά θα σου προσφέρουν περισσότερες θερμίδες από το γεύμα σου!

 Η πρόταση μου για την επιλογή του ποτού σου, όπως πάντα κάνω και για τα γεύματα, χτίζεται πάνω στις προσωπικές σου προτιμήσεις. Σου προτείνω λοιπόν να επιλέξεις σαν βάση το αλκοολούχο ποτό που προτιμάς. Αν  η διάθεση της ημέρας σου το επιτρέπει, μπορείς να το παραγγείλεις μόνο με πάγο και να το απολαύσεις με τις λιγότερες δυνατές θερμίδες. Αν θέλεις να το αραιώσεις, η πρόταση μου είναι να προσθέσεις μόνο σόδα ή τόνικ ή αναψυκτικό χωρίς θερμίδες.

 Αν τέλος θέλεις κοκτέιλ, προτείνω να το «αποδομήσεις». Μία «μαργαρίτα» μπορεί να φτάσει και τις 400 θερμίδες. Αν όμως επιλέξεις μία τεκίλα με χυμό από lime, θα έχεις ένα ποτό με λιγότερες από 200. Όταν θέλεις να νιώσεις «μπουρμπουλήθρες» σκέψου πάντα και το ανθρακούχο νερό. Δημιουργεί ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα. Φτιάξε το στα μέτρα σου! Και για τις μέρες που φωνάζουν για ένα “Cosmopolitan” ή ένα “Negroni” προτείνω να το απολαύσεις όπως έχει. Απόφυγέ το όμως στην καθημερινότητα.