Επικαιρότητα:

Πώς να αποτρέψω την πρόωρη γήρανση; Οι καλύτερες διατροφικές συμβουλές και αντιγηραντικές τροφές

03 Ιουλ. 2021 - 09:19 | Διατροφή
Πώς να αποτρέψω την πρόωρη γήρανση; Οι καλύτερες διατροφικές συμβουλές και αντιγηραντικές τροφές

Η αντιγήρανση δεν αφορά μόνο το δέρμα. Η καλή διατροφή σε βοηθά να μεγαλώνεις με υγεία. 

 Oι 7 τροφές που κάνουν καλό
‣ Λιπαρά ψάρια (άγριος σολομός, σαρδέλα, τόνος): Περιέχουν άπαχη πρωτεΐνη, Ω3 λιπαρά οξέα, σελήνιο.

‣ Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (λαχανίδα, σπανάκι, λαχανίδα): Περιέχουν βιταμίνες A, C και Ε, Ω3, πρωτεΐνη και σελήνιο.

‣ Αβγό: Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, βιταμίνες Α, Ε, σελήνιο και ψευδάργυρο.

‣ Λιναρόσπορος: Με Ω3 και σελήνιο.

‣ Όσπρια (φακές, ρεβίθια): Προσφέρουν πρωτεΐνη, ψευδάργυρο.

‣ Αβοκάντο: Είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά, βιταμίνες C και Ε.

‣ Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: Προσφέρει καλά λιπαρά, βιταμίνη Ε.

Συμβουλές για να αποφύγεις την πρόωρη γήρανση
‣ Διατήρησε ένα υγιές σωματικό βάρος: Το αυξημένο κοιλιακό πάχος αυξάνει τις φλεγμονές στο σώμα, προκαλεί πρόωρη γήρανση και προδιαθέτει για τις ασθένειες του γήρατος, όπως καρδιοπάθειες και σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.

‣ Απόφυγε τη ζάχαρη: Δεν καταστρέφει μόνο τα δόντια, αλλά προκαλεί και πρόωρη γήρανση του δέρματος μέσω της γλυκοζυλίωσης, μιας διαδικασίας που έχει ως συνέπεια την απώλεια κολλαγόνου και ελαστίνης και την εμφάνιση ρυτίδων.

‣ Φρόντισε την καλή σου ενυδάτωση: Το νερό όχι μόνο επιταχύνει το μεταβολισμό, αλλά και διατηρεί την επιδερμίδα υγιή και λαμπερή.

‣ Κοιμήσου καλά και ξεκούραστα: Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα αναδομείται, αποτοξινώνεται και εξισορροπείται ορμονικά. Απαιτείται όχι μόνο αρκετός ύπνος, αλλά και ποιοτικός. Το σώμα το βράδυ απορροφά τα θρεπτικά στοιχεία μέσω του εντέρου και βελτιώνεται η κυκλοφορία. Ως αποτέλεσμα, το δέρμα δείχνει πιο λαμπερό και μειώνονται οι μαύροι κύκλοι και το πρήξιμο στα μάτια.

‣Έχε σωστή στάση σώματος: Κράτησε ίσια την πλάτη. Εκτός του ότι σε κάνει να δείχνεις πιο όμορφη, βοηθά στη σωστή αναπνοή. Η διαφραγματική αναπνοή, "αναπνοή των τραγουδιστών", είναι η βάση της αντιγήρανσης. Εισπνέεις από τη μύτη, μετράς έως το 5 και εκπνέεις από το στόμα.

‣ Διατήρησε την αισιοδοξία σου: Γιατί οι αισιόδοξοι άνθρωποι ζουν περισσότερο; Οι θετικές σκέψεις μάς ηρεμούν ενώ οι αρνητικές μάς αγχώνουν. Το χρόνιο στρες αυξάνει την αρτηριακή πίεση, φθείρει τα όργανα και μας γερνάει. Οι αισιόδοξοι κάνουν σχέδια, επενδύουν στο μέλλον, χρησιμοποιούν το χρόνο τους ευχάριστα και εκτιμούν τις μικροχαρές της ζωής ανανεώνοντας τα κύτταρά τους.

Από τη δρα Μαρία Αθ. Ψωμά, ιατρό-βιοπαθολόγο, διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Paris VI), Board Certified στην Ιατρική της Αντιγήρανσης, μέλος της American Society for Nutrition, μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Διατροφογενετικής, ιδρυτικό μέλος της EuropeanSociety of  Lifestyle Medicine ESLM (psoma.gr)