Επικαιρότητα:

6 ρεαλιστικοί τρόποι για απώλεια βάρους λίγο πριν τα Χριστούγεννα

09 Νοε 2021 - 13:07 | Διατροφή
6 ρεαλιστικοί τρόποι για απώλεια βάρους λίγο πριν τα Χριστούγεννα

Αναμφίβολα ο Δεκέμβριος είναι ο πιο εορταστικός μήνας του χρόνου και απόλυτα ταυτισμένος με συγκεντρώσεις μεταξύ αγαπημένων προσώπων όπου φαγητά, γλυκά, ποτά έχουν την τιμητική τους και μάλιστα, σε αφθονία.

Με μελομακάρονα και κουραμπιέδες να έχουν κάνει φέτος δυναμική εμφάνιση σε ζαχαροπλαστεία, φούρνους και σούπερ μάρκετ ήδη από τα τέλη Οκτώβρη, καταλαβαίνει κανείς ότι από πλευράς θερμίδων τα πράγματα είναι σοβαρά αφού ο δρόμος μέχρι τις 6 Ιανουαρίου – οπότε και λήγει η εορταστική περίοδος – είναι πολύ μακρύς και τα περιττά κιλά πολύ πρόθυμα να γίνουν οι νέοι μας άσπονδοι φίλοι.

Επειδή λοιπόν δεν θέλουμε τέτοιους φίλους, ιδού τι μπορούμε να κάνουμε, ρεαλιστικά μιλώντας, ώστε να μην παραδοθούμε άνευ όρων από τώρα στους πειρασμούς και να είμαστε πανέτοιμοι να το ρίξουμε έξω στις γιορτές – και μόνο τότε, όχι νωρίτερα – ώστε να μη φοβόμαστε να ανεβούμε στη ζυγαριά στις 7 Ιανουαρίου.

1. Καταστρώνουμε σχέδιο δράσης
Ο καθένας οφείλει να σκεφτεί τι θέλει να πετύχει στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις γιορτές. Θέλει να χάσει βάρος ή απλώς να διατηρηθεί;

Όποιοι και αν είναι οι στόχοι, δεν θα πραγματοποιηθούν χωρίς ένα σχέδιο δράσης, ξεκαθαρίζει η personal trainer, Bek Strachan.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σχεδιάσουμε από πριν την εβδομάδα μας, γράφοντας ποιες μέρες θα κάνουμε γυμναστική, να σκεφτούμε ποια θα είναι τα γεύματά μας και πώς θα τα μοιράσουμε από Δευτέρα έως Σάββατο, καθώς επίσης, πότε θα βγούμε έξω, που θα πάμε και πρωτίστως, τι θα φάμε. Άλλωστε, εκεί παραμονεύει ο κίνδυνος να βγούμε από τη ρουτίνα μας.

2. Επιλέγουμε τα ποτά μας με σύνεση
Η διατροφολόγος, Bec Miller, προτείνει να επιλέγουμε αλκοολούχα ποτά που δεν έχουν πολλές θερμίδες.

Αν πρόκειται να πιείτε περισσότερα από ένα ή δύο ποτά, το οποίο, μην κρυβόμαστε, οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε, προσπαθήστε να πιείτε μόνο ένα ή δύο ποτήρια κρασί ή σαμπάνια και μετά πάρτε μια.. σόδα, λέει χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως η βότκα, η σόδα και το λάιμ είναι ένα από τα πιο υγιεινά αλκοολούχα ποτά επειδή είναι χαμηλά σε θερμίδες και ζάχαρη.

3. Ποτέ δεν πηγαίνουμε σε μια εκδήλωση νηστικοί
Εάν πριν τη βραδινή έξοδο φάμε ένα σνακ, όπως για παράδειγμα, ένα γιαούρτι ή μια μπάρα πρωτεΐνης, θα φτάσουμε στον προορισμό, έχοντας ικανοποιήσει σε κάποιο βαθμό την πείνα μας. Έτσι, δε θα κινδυνεύουμε να πέσουμε με τα μούτρα στο φαί, ξεχνώντας διατροφή και στόχους, αλλά θα μπορέσουμε να επιλέξουμε πιο ψύχραιμα τι θα φάμε, επιλέγοντας κάτι από τα πιο υγιεινά πιάτα.

4. Η διαλειμματική νηστεία είναι φίλη μας
Η ιδέα πίσω από τη διαλειμματική νηστεία είναι να μείνουμε μακριά από στερεές τροφές για 12-16 ώρες την ημέρα, τρώγοντας μέσα σε μια περίοδο οκτώ ή 12 ωρών.

Αν νιώθουμε ότι μπορεί να το παρακάναμε το προηγούμενο βράδυ, η διαλειμματική νηστεία είναι ο τέλειος τρόπος για να επανέλθουμε. Για παράδειγμα, εάν το τελευταίο πράγμα που φάγαμε ήταν στις δέκα το βράδυ, δεν είναι κακό να περιμένουμε μέχρι τις δέκα το πρωί ή ακόμα και το μεσημέρι της επόμενης ημέρας προτού φάμε πρωινό.

5. Δε σταματάμε την άσκηση
Πολλοί άνθρωποι έχουν τη νοοτροπία όλα ή τίποτα. Αθλούνται όλη την εβδομάδα, αλλά αν ξεφύγουν έστω και μία φορά ή ακόμα χειρότερα, περισσότερες φορές, νιώθουν ότι δεν υπάρχει λόγος να κάνουν προπόνηση. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ειδικά εκείνες τις ημέρες η άσκηση είναι πιο απαραίτητη από ποτέ αφού μας βοηθάει να νιώσουμε πολύ καλύτερα.

Η personal trainer, Bek Strachan, μας παροτρύνει να κρατάμε τη ρουτίνα μας όσο το δυνατόν περισσότερο. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι η χειρότερη προπόνηση είναι αυτή που δεν έγινε ποτέ.

6. Εάν ξεφύγουμε, απλά συνεχίζουμε προς το στόχο μας
Εάν κάποιο βράδυ ξεφύγουμε, είναι πολύ πιθανό την επόμενη μέρα να νιώσουμε τύψεις και αντί να συνεχίσουμε τη διατροφή μας με μεγαλύτερο ζήλο, απλά να την «κάψουμε» εντελώς και να συνεχίσουμε να τρώμε ανθυγιεινά.

Η Bek Strachan, όμως, προτείνει να συνεχίσουμε τη διατροφή μας, επαναφέροντας σταδιακά και πάλι όλες τις υγιεινές μας συνήθειες.

Οι άνθρωποι πραγματικά τρελαίνονται όταν νιώθουν ότι πρέπει να κάνουν τα πάντα ή τίποτα, εξηγεί.

Αντίθετα, αν ένας άνθρωπος πιει δύο λίτρα νερό την ημέρα, προσθέσει ξανά λαχανικά σε κάποια γεύματά του ή συνεχίσει να κάνει κάποιας μορφής άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα, αυτομάτως, έχει προσθέσει και πάλι στην καθημερινότητά του εξαιρετικές υγιεινές συνήθειες

Το σίγουρο είναι ότι όλα τα παραπάνω μπορούν – θεωρητικά – να εφαρμοστούν και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, αλλά από την άλλη, η θεωρία δεν ήταν ποτέ το πρόβλημα. Το ζήτημα είναι τι γίνεται στην πράξη.

cibum