Μακαρόνια: Η διατροφική τους αξία και τα διάφορα είδη

20 Νοε 2021 - 09:48 | Διατροφή
Μακαρόνια:  Η διατροφική τους αξία και τα διάφορα είδη

Μπορούμε να τρώμε 8 μικρομερίδες μακαρόνια τη βδομάδα, αρκεί να είναι ολικής. Τα λευκά, τα κλασικά ζυμαρικά, μας δίνουν άμυλο, πρωτεΐνη. Δεν έχουν φυτικές ίνες, και εκεί υπερτερούν τα ολικά. Επίσης μας δίνουν περισσότερες βιταμίνες συμπλέγματος B και έχουν και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη

Καλεσμένη στην εκπομπή ,Όλα για τη ζωή μας, βρέθηκε η διαιτολόγος – διατροφολόγος Ζωή Γιαννακάκη, η οποία μίλησε για τα μακαρόνια, ένα από τα αγαπημένα φαγητά των Ελλήνων, και τη διατροφική τους αξία!

«Τα μακαρόνια λαχανικών, έχουν εμπλουτιστεί με μια πούδρα αφυδατωμένου λαχανικού. Δίνει ωραίο χρώμα και γεύση, αλλά δεν παίρνουμε τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών. Τα μακαρόνια οσπρίων, ενδείκνυνται για όσους δεν μπορούν να φάνε όσπρια», συνέχισε η ίδια.

Είδη ζυμαρικών: Λευκά, ολικής, οσπρίων (π.χ. ρεβίθια, προτιμάμε τα 100% οσπρίων), λαχανικών (π.χ. παντζαριού, έχει χρωστικές ουσίες), χωρίς γλουτένη (καλαμπόκι, ρύζι)

Τρόπος βρασίματος: Λάδι (ένα κουταλάκι) στο νερό ενώ βράζει, al dente (χαμηλότερος γλυκαιμικός δείκτης από τις υπόλοιπες αμυλούχες τροφές)

Θερμίδες:

– Μακαρόνια με κιμά + τυρί (500 – 600 θερμίδες η μερίδα, αλλά είναι ένα πλήρες γεύμα),

– Κρύα ζυμαρικά ολικής άλεσης με λαχανικά και τυρί.