Η #1 καλύτερη διατροφική συνήθεια για να ρίξετε την χοληστερόλη μετά τα 50, σύμφωνα με διαιτολόγο

22 Δεκ. 2021 - 09:29 | Διατροφή
Η #1 καλύτερη διατροφική συνήθεια για να ρίξετε την χοληστερόλη μετά τα 50, σύμφωνα με διαιτολόγο

Όταν μπείτε στα 50 σας, το σώμα σας θα αλλάξει με πολλούς τρόπους. Ένας από τους πιο κοινούς είναι τα επίπεδα χοληστερόλης σας που αυξάνονται ευκολότερα.
 
Αν και πολλοί διαφορετικοί παράγοντες επηρεάζουν την χοληστερόλη, όπως η διατροφή, το κάπνισμα, η άσκηση και η κληρονομικότητα, η ηλικία παίζει επίσης ρόλο.

Τα επίπεδα χοληστερόλης αυξάνονται φυσικά τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες καθώς γερνούν. Αλλά οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση βιώνουν ακόμη μεγαλύτερη δυνητική άνοδο στην χοληστερόλη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να κάνετε ό,τι μπορείτε στα 50 και τα 60 σας για να διατηρήσετε τα επίπεδα χοληστερόλης χαμηλά. Αυτό περιλαμβάνει προσοχή σε διατροφικές συνήθειες και τακτική σωματική άσκηση.

Η καλύτερη διατροφική επιλογή για μειωμένη χοληστερόλη μετά τα 50
Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Amy Goodson, συγγραφέα του The Sports Nutrition Playbook και μέλος της ιατρικής ομάδας εμπειρογνωμόνων του eatthis.com, μία από τις καλύτερες διατροφικές συνήθειες που μπορείτε να ακολουθήσετε, για να μειώσετε τη χοληστερόλη μετά τα 50 είναι να συμπεριλάβετε πολλές διαλυτές ίνες στη διατροφή σας.

“Οι διαλυτές φυτικές ίνες είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης. Διότι διαλύονται στο νερό και σχηματίζουν ένα υλικό που μοιάζει με γέλη (τζελ), το οποίο προσκολλάται στη χοληστερόλη”, λέει η Goodson.

Όσον αφορά τους τύπους τροφών που πρέπει να καταναλώνετε, η Goodson λέει, ότι μερικές από τις καλύτερες πηγές για διαλυτές φυτικές ίνες είναι:
η βρώμη και οτιδήποτε παρασκευάζεται με αλεύρι βρώμης
φρούτα που μπορείτε να φάτε με την φλούδα τους
όσπρια
σπόροι
ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα

“Προσπαθήστε να τρώτε πλιγούρι βρώμης στο πρωινό, να τρώτε αμύγδαλα και ένα μήλο την ώρα του σνακ, να πασπαλίζετε με σπόρους τα δημητριακά, ή το γιαούρτι σας και να προσθέτετε όσπρια σε ένα μπολ την ώρα του δείπνου”, λέει η ίδια.

Και οι αδιάλυτες ίνες βοηθούν
Αν και οι διαλυτές φυτικές ίνες είναι ο τύπος που προσκολλάται στην χοληστερόλη και την απομακρύνει από το σώμα, οι αδιάλυτες ίνες είναι επίσης σημαντικές για την υγεία σας. Αυτός ο τύπος φυτικών ινών είναι που βοηθά στην απαλότητα των κοπράνων σας και στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού σας συστήματος. Βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι πατάτες και ο αρακάς.

Αλλά, όταν πρόκειται συγκεκριμένα για την μείωση της χοληστερόλης, οι διαλυτές φυτικές ίνες πρέπει να είναι το επίκεντρό σας. Σύμφωνα με την Goodson, “ο στόχος είναι να τρώτε 25-38 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα και 5-10 από αυτά τα γραμμάρια να προέρχονται από διαλυτές φυτικές ίνες”.

Πηγές: https://medlineplus.gov, https://www.eatthis.com