Επικαιρότητα:

Χριστούγεννα: Πόσες θερμίδες κρύβει το εορταστικό τραπέζι

24 Δεκ. 2022 - 12:25 | Διατροφή
Χριστούγεννα: Πόσες θερμίδες κρύβει το εορταστικό τραπέζι

Παρότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το εορταστικό τραπέζι κρύβει πάρα πολλές θερμίδες, κάθε Χριστούγεννα δεν μπορούμε να αντισταθούμε.

 Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο η κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Ματίνα Νέζη εξηγεί πώς μπορούμε να κρατήσουμε μακριά τα κιλά των γιορτών, χωρίς να στερηθούμε τα αρώματα και τις πλούσιες γεύσεις

   Χριστούγεννα και καραντίνα δεν πάνε μαζί, θα σκεφτείτε. Σε μια περίοδο που τίποτα δεν είναι «φυσιολογικό», η διατήρηση της «κανονικότητας» είναι μάλλον μια καλοπροαίρετη αυταπάτη. Κι όμως με τις γιορτές να βρίσκονται προ των πυλών το μυαλό μας ταξιδεύει σε πιατέλες με γλυκά, ποικιλοτρόπως μαγειρεμένες γαλοπούλες, μοναδικές γεύσεις, μεθυστικά αρώματα από το αλκοόλ, παραμυθένιες μουσικές που θα μας κρατήσουν απασχολημένους και γεμάτους, μέχρι να βγούμε πάλι έξω! Μέρες γεμάτες έθιμα και παραδόσεις! Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα περιμένουμε τον Άγιο Βασίλη να μας φέρει τα δώρα μας αλλά θα φροντίσουμε να μην μας φέρει και επιπλέον κιλά…

 Όπως όλοι γνωρίζουμε «Παν μέτρον άριστον!». Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι κρύβει πάρα πολλές θερμίδες. Πάμε να πάρουμε μια γεύση και να μάθουμε με ποιους τρόπους μπορούμε να κρατήσουμε μακριά τα κιλά των γιορτών, χωρίς να στερηθούμε αρώματα και πλούσιες γεύσεις.

 Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα: Έχει την τιμητική της αυτές τις ημέρες και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι των Χριστουγέννων. Μπορεί το κρέας της γαλοπούλας να κατατάσσεται στα πιο υγιεινά, με λίγα γραμμάρια λίπους ανά θερμίδα, αλλά η γέμιση της από σταφίδες, κουκουνάρι, κάστανα, κιμά και ρύζι είναι πλούσια σε θερμίδες. Έτσι μια χορταστική μερίδα μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 550 θερμίδες. Προτιμήστε λοιπόν τη γαλοπούλα σας ιδανικά χωρίς πολύ γέμιση και γιατί όχι και χωρίς πέτσα, έτσι ώστε να γλιτώσετε από το επιπλέον λίπος.

Χοιρινό: μια όμορφη επιλογή για όσους δεν αρέσει η γαλοπούλα. Όμως, όσοι επιλέξετε το συγκεκριμένο φαγητό πρέπει να είστε προσεκτικοί στην ποσότητα, διότι μια μερίδα χοιρινό μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 500 θερμίδες στη περίπτωση που η γέμιση περιέχει και δαμάσκηνα. Ενώ εάν φάτε και πατάτες θα πάρετε επιπλέον 300 θερμίδες.

Πατάτες φούρνου: δεν γίνεται να λείπουν από το εορταστικό τραπέζι και συνήθως τις συνδυάζουμε με τη γαλοπούλα ή το χοιρινό. Μία μερίδα λοιπόν πατάτες με λίγο λάδι αποδίδουν περίπου 300–350 θερμίδες. Αν πάλι η μαγείρισσα επιλέξει να φτιάξει πατάτες ουγκρατέν μία μέτρια μερίδα αποδίδει 350-400 θερμίδες τουλάχιστον.

 Σαλάτα: Τα λαχανικά θα σου χαρίσουν σε μεγάλο βαθμό το αίσθημα κορεσμού χωρίς να σε επιβαρύνουν με θερμίδες. Φρόντισε να βάλεις στο πιάτο σου μια αρκετά μεγάλη ποσότητα σαλάτας και θα δεις ότι θα χορτάσεις γρηγορότερα. Δεν ισχύει το ίδιο αν οι σαλάτες  έχουν παρασκευαστεί με διάφορες σάλτσες και ενδεχομένως ξηρούς καρπούς γιατί έτσι μπορεί να ξεπεράσουν τις 200 θερμίδες. Σε περίπτωση που η σαλάτα αποτελείται από ζυμαρικά να έχεις υπόψιν σου ότι οι θερμίδες της μπορεί να πλησιάσουν τις 350.

 Πίτες: Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι συμπληρώνουν διαφόρων ειδών πίτες με  πιο συνηθισμένη να είναι η σπιτική τυρόπιτα, η οποία θα προσθέσει στο γεύμα σας άλλες 300 θερμίδες, αν φάτε ένα μέτριο κομμάτι.

Σουφλέ: με τυρί και μπέικον αποτελεί ίσως την πιο αγαπημένη νοστιμιά η οποία όμως είναι γεμάτη λιπαρά, αποδίδοντας πολλές θερμίδες. Ένα κομμάτι σουφλέ τυριών με μπέικον, μπορεί να προσθέσει ακόμη και 400 θερμίδες στο γεύμα.

 
Σούπα: Η έξυπνη επιλογή για το εορταστικό τραπέζι καθώς θα δημιουργήσει πιο σύντομα το αίσθημα του  κορεσμού και δεν θα φας τόσο μεγάλη ποσότητα φαγητού στη συνέχεια. Αν όμως επιλέξεις σούπα γλυκιάς κολοκύθας με κρέμα γάλακτος κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί και το μόνο που θα έχεις καταφέρει είναι να φορτώσεις τον οργανισμό σου με τουλάχιστον 350 θερμίδες.

Αλκοόλ: Η συνήθεια που είναι  άμεσα συνδεδεμένη με τις γιορτινές μέρες και  το φαγητό. Για αυτό καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ότι χρειάζεται προσοχή, αφού μετά το λίπος (όπου 1 γρ λίπους αποδίδει 9 θερμίδες), το αλκοόλ αποτελεί την πιο πλούσια πηγή θερμίδων δίνοντας 7 θερμίδες ανά γραμμάριο (σε αντίθεση με την πρωτεΐνη και τους υδατάνθρακες που δίνουν 4 θερμίδες/γρ). Είναι πλέον γνωστό ότι μέτριες ποσότητες αλκοόλ ασκούν ευεργετική επίδραση στο καρδιαγγειακό μας σύστημα. Μην ξεχνάτε όμως πως όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα του ποτού σε αλκοόλ τόσο περισσότερες οι θερμίδες του.

Όποιο ποτό κι αν επιλέξετε ωστόσο, να θυμάστε να το καταναλώσετε στη μερίδα του, δηλαδή στο δικό του ποτήρι. Ενδεικτικά, ένα ποτήρι λευκό κρασί των 100ml αποδίδει 60 θερμίδες, μια μερίδα ποτού 45ml αποδίδει περίπου 120 θερμίδες. Να το πιείτε σταδιακά και κατά τη διάρκεια ή μετά από το γεύμα, ώστε να καθυστερήσει τη διέλευση της αλκοόλης στην κυκλοφορία του αίματος. Τέλος να έχετε ένα ποτήρι νερό πάντα δίπλα, για να διαλέγετε το νερό να ξεδιψάσετε και το ποτό σας για απόλαυση!

Αν θέλετε να περάσετε τις γιορτές χωρίς να «τσακωθείτε» με τη ζυγαριά σας στη συνέχεια, λάβετε σοβαρά υπόψιν σας όσα αναφέραμε πριν «βουτήξετε» στο εορταστικό τραπέζι των ημερών. Σε μια περίοδο που τίποτα δεν είναι «φυσιολογικό» εμείς θα βρούμε τη χριστουγεννιάτικη μας διάθεση, θα προσπαθήσουμε να έρθουμε πιο κοντά με αυτούς που πραγματικά επιθυμούμε στη ζωή μας. Η απόσταση άλλωστε εκμηδενίζεται όταν το λόγο πάρει το συναίσθημα. Πού ξέρεις; Μπορεί τελικά το θαύμα των Χριστουγέννων να συμβεί και να το πιστέψεις!

Πηγή: ygeiamou.gr