Διαβήτης: Ποια δημητριακά πρέπει να τρως – Tips για να γλιτώσεις θερμίδες και λιγούρες

08 Μαρ. 2022 - 19:08 | Διατροφή
Διαβήτης: Ποια δημητριακά πρέπει να τρως – Tips για να γλιτώσεις θερμίδες και λιγούρες

Οι διαβητικοί μπορούν να φάνε δημητριακά αλλά με προσοχή. Ποια πρέπει να επιλέγουν και με τι γάλα καλό θα ήταν να τα συνοδεύουν.

 Τα δημητριακά είναι μια εύκολη, γρήγορη και βολική επιλογή για πρωινό ή σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας, ωστόσο τα περισσότερα έχουν αρκετές θερμίδες και ζάχαρη, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι μπορούν να ανεβάσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αυτό είναι πρόβλημα για τους ανθρώπους με διαβήτη που πρέπει να είναι προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Mayo Clinic.

  Επειδή τα δημητριακά περιέχουν ζάχαρη δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποκλείσουμε από τη διατροφή μας. Τα άτομα που έχουν διαβήτη ωστόσο πρέπει να προσέξουν και να επιλέγουν δημητριακά ολικής αλέσεως χωρίς ζάχαρη, σύμφωνα με την Dana Ellis Hunnes, ειδική διατροφολόγο και βοηθός καθηγητή στο ιατρικό κέντρο UCLA, τμήμα Δημόσιας Υγείας και συγγραφέα του βιβλίου Recipe for Survival.

«Ναι» στα δημητριακά χωρίς ζάχαρη
Σε κάθε περίπτωση οι διαβητικοί πρέπει να επιλέγουν δημητριακά χωρίς ζάχαρη. Είναι μια πολύ καλή επιλογή η οποία μπορεί να «ρυθμίσει» τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όπως εξηγεί η διατροφολόγος.

 Όπως λέει η ίδια η προσθήκη ξηρών καρπών όπως είναι τα φιστίκια στα δημητριακά αυξάνει την πρόσληψη πρωτεϊνών, καλών λιπαρών και διατηρεί την αίσθηση της πέψης.

Τip για τη λιγούρα
Αν νιώθει κανείς ότι θέλει να προσθέσει κάτι γλυκό στο φαγητό του μπορεί να βάλει φρούτα όπως βατόμουρα, φράουλες, σμέουρα ή μπανάνα για να «ισορροπήσει» η γεύση.

Τι γάλα καλό θα ήταν να επιλέξει ο διαβητικός
Επίσης, το γάλα χρειάζεται προσοχή. Καλό θα είναι να είναι φυτικό και όχι γάλα αγελάδας γιατί το αγελαδινό περιέχει 12 γραμμάρια υδατάνθρακα ανα κούπα λόγω της λακτόζης που έχει. Αν επιλέξεις κανείς ένα γάλα σόγιας και δημητριακά χωρίς ζάχαρη μπορεί να ξεφορτωθεί και επιπλέονθερμίδες.

 Το πόσο θα φάει κανείς εξαρτάται από την ηλικία του, το βάρος του και φυσικά την δραστηριότητά του όπως επίσης και το φύλο του. Αν επιλέγει δημητριακά χωρίς ζάχαρη τότε αυτόματα υπάρχει η δυνατότητα να φάει λίγο παραπάνω γιατί δεν έχουν πολλές θερμίδες.

topontiki