Επικαιρότητα:

Το αντιοξειδωτικό φρούτο που προστατεύει από το λιπώδες ήπαρ και την άνοια

22 Αυγ. 2022 - 06:57 | Διατροφή
Το αντιοξειδωτικό φρούτο που προστατεύει από το λιπώδες ήπαρ και την άνοια

Μυαλό, ήπαρ και μεταβολισμό προφυλάσσουν τα σταφύλια, σύμφωνα με μια σειρά παρατηρήσεων που έκαναν επιστήμονες στο πλαίσιο ερευνητικού εγχειρήματος για την επίδραση της διατροφής στην υγεία.

Σημαντικά οφέλη για την υγεία κρύβουν τα σταφύλια, σύμφωνα με έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας που δημοσιεύεται στο Foods στο πλαίσιο ενός ευρύτερου επιστημονικού εγχειρήματος για την ανάδειξη του θετικού αντίκτυπου της διατροφής στον οργανισμό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το φρούτο αποδεικνύεται ιδιαιτέρως ωφέλιμο για όσους ακολουθούν διατροφικά μοτίβα δυτικού τύπου, καθώς βρίθει χημικών ουσιών που προωθούν το υγιές εντερικό μικροβίωμα και μειώνουν τη χοληστερόλη, όπως επίσης αντιοξειδωτικών που βελτιώνουν συνολικά την υγεία, μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και προφυλάσσουν τα κύτταρα από ενδογενείς παράγοντες (π.χ. φλεγμονή) και εξωγενείς (π.χ. ατμοσφαιρική ρύπανση).

Άνοια

Στην πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αντιοξειδωτικά στα σταφύλια λειτουργούν προστατευτικά για τον εγκέφαλο έναντι της άνοιας βελτιώνοντας τη λειτουργία των νευρώνων (νευρικά κύτταρα). Το εύρημα βρίσκεται σε σύμπνοια με παλαιότερες μελέτες που είχαν δείξει ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο συνδέεται με διάφορες μορφές άνοιας.

Λιπώδες ήπαρ

Σύμφωνα με μια δεύτερη έρευνα της ομάδας, η κατανάλωση σταφυλιού φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο λιπώδους νόσου του ήπατος –μια κατάσταση που προκαλείται από την υπερσυγκέντρωση λίπους στο ήπαρ- και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής κατά πέντε χρόνια. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, λόγω των ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών η πάθηση αποτελεί αυξανόμενο πρόβλημα υγείας παγκοσμίως και, παρόλο που σπάνια είναι θανατηφόρα, μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια ή καρκίνο του ήπατος εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Μεταβολισμός

Μια τρίτη μελέτη έδειξε ότι τα σταφύλια αυξάνουν την μεταγευματική καύση θερμίδων, γεγονός που συμβάλλει στην ενίσχυση του μεταβολισμού.

Τα πειράματα

Οι μελέτες διεξήχθησαν σε ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά όπως στον δυτικό κόσμο, με τα μισά τρωκτικά να λαμβάνουν επιπλέον συμπλήρωμα διατροφής με σταφύλι. Στη συνέχεια, η ομάδα συνέκρινε τον εγκέφαλο, το ήπαρ και τη μεταβολική υγεία των δύο ομάδων.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ John Pezzuto, ανέφερε ότι τα σταφύλια αλλάζουν στην ουσία την έκφραση των γονιδίων. Όπως εξήγησε, η άσκηση, το άγχος, η διατροφή, ο ύπνος και ο διαλογισμός επηρεάζουν την έκφραση των γονιδίων. «Αν και πολλοί λαμβάνουν συμπληρώματα αντιοξειδωτικών, δεν είναι αρκετά ώστε να φέρουν την (θετική) ανατροπή στην υγεία. Αν αλλάξει όμως το επίπεδο έκφρασης των αντιοξειδωτικών γονιδίων, όπως παρατηρήσαμε με τα σταφύλια κατά την προσθήκη τους στη διατροφή, το αποτέλεσμα είναι μια καταλυτική απόκριση που μπορεί να κάνει την ουσιαστική διαφορά» κατέληξε.

Πηγή: ygeiamou