Τα εκπληκτικά οφέλη που θα δείτε αν κάνετε μια 24ωρη νηστεία κάθε εβδομάδα

14 Ιαν. 2023 - 11:01 | Διατροφή
Τα εκπληκτικά οφέλη που θα δείτε αν κάνετε μια 24ωρη νηστεία κάθε εβδομάδα

Τα εκπληκτικά οφέλη που θα δείτε αν κάνετε μια 24ωρη νηστεία κάθε εβδομάδα
 
Μια 24ωρη νηστεία μία φορά την εβδομάδα έχει συνδεθεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως απώλεια βάρους, καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, μείωση φλεγμονής και βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Η νηστεία, είναι μια πρακτική αιώνων που είναι ζωτικής σημασίας για πολλούς πολιτισμούς και θρησκείες και ορίζεται ως η αποχή από όλα ή ορισμένα τρόφιμα ή ποτά για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν διάφορα είδη νηστείας και η 24ωρη νηστεία είναι ένα από αυτά.

Γνωστή και ως περιοδική νηστεία, η 24ωρη νηστεία είναι μια μέθοδος νηστείας κατά την οποία δεν τρώτε για τουλάχιστον 24 ώρες και εάν γίνει σωστά, μπορεί να έχει οφέλη για το σώμα σας και τη γενική υγεία σας με πολλούς τρόπους.

Ποια είναι τα οφέλη μιας 24ωρης νηστείας και τι συμβαίνει μετά;
8 Οφέλη από μια 24ωρη νηστεία μία φορά την εβδομάδα
1. Απώλεια βάρους

Η ικανότητα της νηστείας να προωθεί την απώλεια βάρους συμβάλλει στην τεράστια δημοτικότητά της. Πρέπει να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες καθημερινά από αυτές που καίει το σώμα σας για να χάσετε βάρος και να μειώσετε το σωματικό λίπος. Κάνοντας αυτό, θα δημιουργήσετε ένα θερμιδικό έλλειμμα, το οποίο θα οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Η νηστεία προάγει την απώλεια λίπους δημιουργώντας έλλειμμα θερμίδων. Δεν θα φάτε τίποτα αν νηστεύετε όλη την ημέρα . Καθώς το σώμα σας συνεχίζει να καίει θερμίδες ακόμα και όταν δεν τρώτε επειδή χρειάζεται ενέργεια, θα χάσετε βάρος με την πάροδο του χρόνου.

Μια μελέτη για ολοήμερη νηστεία διάρκειας 12 έως 24 εβδομάδων έδειξε ότι μια 24ωρη νηστεία θα μπορούσε να έχει οφέλη, όπως να μειώσει το σωματικό λίπος και το βάρος κατά 3-9% . Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι μια ολοήμερη νηστεία μειώνει τα τριγλυκερίδια και τη συνολική χοληστερόλη.

2. Βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία

Η νηστεία για 24 ώρες μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς. Αυτή η συνήθεια μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση του βάρους και στην επιλογή πιο υγιεινών συνηθειών.

Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, ασκώντας λιγότερο άγχος στα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η νηστεία θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και πολλούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις σε ενήλικες που είναι υπέρβαροι σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η νηστεία μείωσε σημαντικά την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, την ολική χοληστερόλη και την LDL (κακή) χοληστερόλη, όπως αναφέρει το healthreporter.com.

Η νηστεία συνδέεται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και πολύ χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, που αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

3. Αυτοφαγία

Η αυτοφαγία είναι η διαδικασία με την οποία το σώμα απαλλάσσεται από τα κατεστραμμένα κύτταρα και αναγεννά νέα, πιο υγιή κύτταρα. Όταν τρώμε υπερβολικά, τα συστήματά μας συχνά απασχολούνται με την πέψη αντί να προσπαθούν να επιδιορθώσουν τα κατεστραμμένα κύτταρα.

Όταν νηστεύετε, το σώμα σας αναζητά άλλες πηγές ενέργειας αφού δεν υπάρχει τροφή. Τα κατεστραμμένα ή μη λειτουργικά κύτταρα γίνονται βολικές πηγές ενέργειας και το σώμα σας θα αρχίσει να τα καταναλώνει και να τα ανακυκλώνει για ενέργεια.

Η έρευνα δείχνει ότι μια παρατεταμένη περίοδος νηστείας, όπως η 24ωρη νηστεία, προκαλεί αυτοφαγία, η οποία θεωρείται ότι έχει πολλά οφέλη, καθώς προλαμβάνει τη γήρανση, μειώνει τη φλεγμονή και ενισχύει την κυτταρική υγεία.

4. Μειωμένη φλεγμονή

Ενώ η οξεία φλεγμονή είναι απαραίτητη για το σώμα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία σας. Σύμφωνα με έρευνα, η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει χρόνιες παθήσεις, όπως καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Οι κύριες αιτίες της φλεγμονής είναι οι ελεύθερες ρίζες που βρίσκονται στη διατροφή. Αυτές οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν στη συνέχεια οξειδωτικό στρες. Μόλις ξεκινήσετε τη νηστεία, οι ελεύθερες ρίζες μειώνονται πολύ, επειδή υπάρχει μια παρατεταμένη περίοδος κατά την οποία δεν καταναλώνετε φαγητό.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι η νηστεία, συμπεριλαμβανομένης της νηστείας 24 ωρών, μπορεί να μειώσει τη χρόνια φλεγμονή, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.

5. Βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών

Η νηστεία για παρατεταμένες περιόδους, όπως η 24ωρη νηστεία, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της γκρελίνης και της λεπτίνης, των ορμονών που συνδέονται με την πείνα και το αίσθημα πληρότητας, και να τους βοηθήσει να παραμείνουν σε υγιή επίπεδα.

Η γκρελίνη ελέγχει την πείνα σας. Οι χαμηλές ποσότητες αυτής της ορμόνης σας κάνουν να αισθάνεστε πιο πεινασμένοι, ενώ τα υψηλά επίπεδα μειώνουν αυτό το συναίσθημα. Η λεπτίνη, από την άλλη πλευρά, σας δίνει σήμα όταν είστε χορτάτοι, επομένως εάν έχετε υψηλές ποσότητες λεπτίνης, θα πρέπει να τρώτε περισσότερο για να αισθάνεστε ικανοποιημένοι.

6. Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι παρατεταμένες περίοδοι νηστείας, συμπεριλαμβανομένης της 24ωρης νηστείας, μπορούν να προκαλέσουν την αναγέννηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Όταν ξεκινάτε να νηστεύετε, το σώμα σας καταστρέφει αρκετά λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν το ανοσοποιητικό. Εξαλείφει με φυσικό τρόπο τα παλιά ή κατεστραμμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος για να εξοικονομήσει ενέργεια. Στη συνέχεια αρχίζει να αναγεννά νέα κύτταρα, αυξάνοντας την ποσότητα των κυττάρων που τονώνουν το ανοσοποιητικό.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η ανοσία των ιστών του σώματος συσχετίζεται με την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων σε μικρότερα χρονικά διαστήματα.

Αυτό σημαίνει ότι η νηστεία μπορεί να προκαλέσει μια ανοσολογική απόκριση που προστατεύει από κοινές λοιμώξεις.

7. Βοηθά στη διαχείριση των επιπέδων ινσουλίνης

Η κατανάλωση περισσότερων τροφίμων, ιδιαίτερα γλυκών, γαλακτοκομικών και υδατανθράκων, αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης, γεγονός που οδηγεί σε ανισορροπία ινσουλίνης. Αυτό προκαλεί διαβήτη τύπου 2, καθώς τα νεφρά σας είναι υπερφορτωμένα.

Όταν νηστεύετε, το σώμα σας δεν λαμβάνει τροφή και δεν δημιουργείται ινσουλίνη. Η νηστεία μπορεί έτσι να βοηθήσει το σώμα σας να εξισορροπήσει τα επίπεδα ινσουλίνης του.

Η νηστεία για αρκετές ώρες βοηθά στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία ωφελεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Εάν έχετε υψηλή αντίσταση στην ινσουλίνη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας θα παραμείνουν υψηλά, αυξάνοντας τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2.

8. Ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου

Η νηστεία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και προστατεύει από νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Ενώ αυτές οι μελέτες έχουν γίνει σε ποντίκια, έχουν αποδείξει ότι η νηστεία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί και στους ανθρώπους.

Η νηστεία αυξάνει επίσης το επίπεδο μιας πρωτεΐνης νευροτροφικού παράγοντα (BDNF) που προέρχεται από τον εγκέφαλο. Το BDNF είναι μια πρωτεΐνη που προάγει την υγεία του εγκεφάλου σηματοδοτώντας τη δημιουργία νευρώνων. Αυτή η ισχυρή πρωτεΐνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι ανακουφίζει τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ και της νόσου του Πάρκινσον.

Τι συμβαίνει όταν νηστεύετε για 24 ώρες;
Όταν ξεκινάτε νηστεία για 24 ώρες, περίπου στις 8 ώρες νηστείας, το σώμα σας θα χρησιμοποιήσει τα αποθέματα γλυκόζης του, γνωστά και ως γλυκογόνο, για ενέργεια. Αυτή τη στιγμή, το σώμα εισέρχεται σε μια κατάσταση γνωστή ως γλυκονεογένεση, η οποία σηματοδοτεί τη μετάβαση του σώματος σε κατάσταση νηστείας.

Η γλυκονεογένεση έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τον αριθμό των θερμίδων που καίει το σώμα. Όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμοι υδατάνθρακες, το σώμα παράγει γλυκόζη κυρίως από τα αποθέματα λίπους.

Μόλις τα επίπεδα γλυκόζης σας εξαντληθούν, η κατάσταση νηστείας μετατρέπεται σε κατάσταση λιμοκτονίας.

Σε αυτό το στάδιο, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται και το σώμα σας αρχίζει να καίει μυϊκό ιστό για ενέργεια.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε 24ωρη νηστεία;
Μια 24ωρη νηστεία συνεπάγεται νηστεία για ένα ολόκληρο 24ωρο. Συνήθως γίνεται μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Μπορείτε να νηστέψετε από το πρωινό μέχρι το επόμενο πρωινό ή από το μεσημεριανό μέχρι το επόμενο μεσημεριανό γεύμα. Το φαγητό είναι απαραίτητο για την επιβίωση. Δεν μπορείτε να νηστεύετε για 24 ώρες κάθε μέρα.

Μια 24ωρη νηστεία χωρίς πρόσληψη θερμίδων που γίνεται μερικές φορές το μήνα για δεκαετίες είναι πιθανότατα ο καλύτερος τύπος νηστείας για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών, καθώς μπορεί να γίνει με συνέπεια σε όλη τη ζωή.

Πόσες θερμίδες καίτε αν κάνετε νηστεία για 24 ώρες;
Όταν νηστεύετε για 24 ώρες, ο αριθμός των θερμίδων που καίτε καθορίζεται από τον βασικό μεταβολικό ρυθμό του σώματός σας, τη συνολική δαπάνη του σώματος και την τροφή. Ο βασικός μεταβολικός σας ρυθμός μπορεί να επηρεάσει τις θερμίδες που καίτε έως και 75%, τη συνολική δαπάνη του σώματος κατά 15% έως 30% και τη θερμική επίδραση της τροφής κατά περίπου 10%.

Το λίπος καίει λιγότερες θερμίδες από τους μυς. Ως αποτέλεσμα, όσο περισσότερους μυς έχετε, τόσο περισσότερες θερμίδες μπορείτε να κάψετε. Αυτό ισχύει ακόμη και όταν ξεκουράζεστε, ειδικά αν έχετε υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό.

/healthstories