Τροφές που μας ζεσταίνουν χωρίς να παχαίνουν

14 Ιαν. 2023 - 11:09 | Διατροφή
Τροφές που μας ζεσταίνουν χωρίς να παχαίνουν

Αυτήν την εποχή οι ανάγκες του οργανισμού μας είναι ιδιαίτερα αυξημένες, καθώς πρέπει να διατηρούμε συνεχώς μια σταθερή θερμοκρασία. Τώρα έχουμε περισσότερο από ποτέ την ανάγκη από τροφές που ζεσταίνουν και παράλληλα μας ενδυναμώνουν. Κάποιες τροφές, μάλιστα, βοηθούν στην αύξηση της θερμοκρασία του σώματος, αναφέρει στο Health.com, η κλινική διατροφολόγος, Emily Morgan.

Ποιες είναι όμως αυτές οι τροφές;
Πιπέρια 

Στα διάφορα είδη πιπεριών και στην κόκκινη πιπεριά περιέχεται η καψαϊκίνη, που δίνει πικάντικη γεύση. Αυτή η ουσία είναι υπεύθυνη για τη διέγερση της κυκλοφορίας του αίματος, που χαρίζει θερμότητα στο σώμα μας. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του μεταβολισμού και στη μείωση της πείνας. Έχει ισχυρές ιδιότητες ανακούφισης του πόνου. Βοηθά επίσης στο κρυολόγημα αφού είναι ισχυρό αποσυμφορητικό, λέει η Morgan. Είναι αδιάλυτη στο νερό για αυτό και αν καούμε από την πιπεριά, δεν βοηθά να πιούμε νερό. Αντίθετα το κρύο νερό χειροτερεύει την κατάσταση αφού εγκλωβίζει την καψαϊκίνη.

Σούπες 
Οι σούπες αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για την αντιμετώπιση του κρύου. Καταρχάς η φασολάδα, αλλά και η κρεατόσουπα με ρύζι, οι οποίες μπορούν να μας ζεστάνουν. Εξαιρετικές και οι σούπες δίχως πρωτεΐνες, όπως οι περισσότερες σούπες λαχανικών, οι οποίες επίσης μπορούν να μας ζεστάνουν, αν και η παρεχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας είναι προσωρινή και χωρίς μεγάλη διάρκεια, λέει η Morgan.

Τσίλι

Το τσίλι επίσης περιέχει καψαϊκίνη, που ενεργοποιεί το μηχανισμό της θερμότητας του σώματος .Δημιουργείται διαστολή αγγείων, εφίδρωση και αυξάνει ο καρδιακός ρυθμός.

Kανέλα
 
Η κανέλα ενδείκνυται για την καταπολέμηση της αίσθησης του κρύου, αφού διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, ειδικά στα άκρα. Ας μην ξεχνάμε όταν τα χέρια και τα πόδια είναι κρύα, τότε ο οργανισμός χρειάζεται μεγαλύτερη ενέργεια για να τα ζεστάνει.

Σκόρδο
 
Το σκόρδο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και επειδή είναι μια θειούχα τροφή θερμαίνει το σώμα.Το σκόρδο νοστιμίζει τις γευστικές μας δημιουργίες και μας ζεσταίνει ευχάριστα.

Μανιτάρια
Τα μανιτάρια δρουν απευθείας στον μηχανισμό παραγωγής θερμότητας και ρύθμισης του οργανισμού. Πρόκειται για τροφή ευεργετική για τον οργανισμό μας. Είναι από τις τροφές που πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας.

Ζυμαρικά ολικής άλεσης
Ο οργανισμός θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει την πέψει και άρα θα καταναλώσει περισσότερη ενέργεια από ότι αν έτρωγες κανονικά ζυμαρικά. Ολο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το σώνα να διατηρείται ζεστό.

Φιστίκια
Η βιταμίνη Β3, που περιέχουν, βοηθά στη ρύθμιση της ροής του αίματος, η οποία είναι το κλειδί για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.