Φυστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο – Ποιο είναι πιο υγιεινό;

30 Μαίου 2023 - 19:41 | Διατροφή
Φυστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο – Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Το φυστικοβούτυρο είναι δημοφιλές ανά τον κόσμο. Είναι θρεπτικό, νόστιμο, χορταστικό δεν είναι όμως το μόνο άλειμμα ξηρών καρπών που μπορείτε να διαλέξετε για το πρωινό σας ή για τα σνακ σας. Το αμυγδαλοβούτυρο, το αντίστοιχο δηλαδή βούτυρο από αμύγδαλα, έχει αυξημένη ζήτηση τα τελευταία χρόνια και πολλοί αναρωτιούνται: Ποιο από τα δύο αλείμματα είναι πιο υγιεινά;

Αμυγδάλοβούτυρο: Η διατροφική αξία

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη και χωρίς προσθήκη αλατιού έχει:

Θερμίδες: 101 kcal
Πρωτεΐνη: 2,4 g
Υδατάνθρακες: 3,4 g
Συνολικά λιπαρά: 9,5 g
Σάκχαρα: 0

Το φυστικοβούτυρο και το αμυγδαλοβούτυρο έχουν παρόμοια διατροφική αξία. Έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες, ωστόσο το βούτυρο αμυγδάλου θεωρείται λίγο πιο υγιεινό λόγω υψηλότερης περιεκτικότητας σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Από την άλλη το φυστικοβούτυρο έχει περισσότερες πρωτεΐνες.

Ας τα δούμε πιο συγκεκριμένα.

Θερμίδες

Δύο κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο έχουν περίπου 200 θερμίδες. Εάν στόχος σας είναι η απώλεια βάρους, καταναλώστε με μέτρο το αγαπημένο σας άλειμμα καθώς ανεβάζει πολύ το σύνολο των θερμίδων που καταναλώνετε μέσα στη μέρα.

Καλά λιπαρά

Όλοι σχεδόν οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά. Το βούτυρο αμυγδάλου αι φυστικού περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά, το είδος δηλαδή των λιπαρών που έχει συσχετιστεί με τον μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και τη ρύθμιση των επίπεδων του σακχάρου στο αίμα. Το βούτυρο αμυγδάλου περιέχει περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρα κατά 25% από το βούτυρο φυστικού. Αντίστοιχα, του φυστικοβούτυρο έχει σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα κορεσμένων λιπαρών.

Βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά

Το βούτυρο αμυγδάλου είναι ο «νικητής» και στην περιεκτικότητα βιταμινών και μετάλλων. Σε σχέση με το φυστικοβούτυρο περιέχει τρεις φορές περισσότερη βιταμίνη Ε, διπλάσια ποσότητα σιδήρου και επτά φορές περισσότερο ασβέστιο.

Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αναστέλλει τον σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες οι οποίες μπορεί να φράξουν και να προκληθεί καρδιακή προσβολή. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και ο σίδηρος για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Το φυστικοβούτυρο έχει επίσης βιταμίνες και μέταλλα απλώς σε μικρότερες ποσότητες.

Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες παρατείνουν την αίσθηση του κορεσμού και βοηθούν στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Επίσης μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Όλοι οι ξηροί καρποί περιέχουν φυτικές ίνες και το ίδιο ισχύει και για τα βούτυρα παράγωγά τους. Το βούτυρο αμυγδάλου έχει επίσης υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Πρωτεΐνη

Το αμυγδαλοβούτυρο και το φυστικοβούτυρο είναι εξαιρετικές πηγές φυτικής πρωτεΐνης. Το βούτυρο φυστικού έχει ελαφρώς περισσότερ ποσότητα ωστόσο και τα δύο αλείμματα έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό μεσαίου μεγέθους.

Σημαντικό είναι όποιο από τα δύο βούτυρα και αν επιλέξετε να προτιμήσετε ένα άλειμμα χωρίς προσθήκη ζάχαρης και αλατιού.

Πηγή: mothersblog.gr