Επικαιρότητα:

Αρθρίτιδα: 5 μπαχαρικά που μειώνουν τη φλεγμονή και «εξουδετερώνουν» τον πόνο

27 Σεπ. 2023 - 14:45 | Διατροφή
Αρθρίτιδα: 5 μπαχαρικά που μειώνουν τη φλεγμονή και «εξουδετερώνουν» τον πόνο

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα ή άλλη μορφή αρθρίτιδας στη χώρα μας, με συνέπεια να αντιμετωπίζουν πόνους και δυσκαμψία που μειώνουν την ποιότητα ζωής τους. 

Αν και η αρθρίτιδα θεωρείται νόσος των ηλικιωμένων μπορεί να προσβάλλει και νέους, ακόμα και παιδιά.

 
Ολοένα περισσότερες μελέτες, εξ άλλου, δείχνουν ότι η οστεοαρθρίτιδα, που οφείλεται στην προοδευτική φθορά των αρθρώσεων, εκδηλώνεται πια ακόμα και σε 40άρηδες.

Η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείρισή της διότι, ει μη τι άλλο, επηρεάζει το σωματικό βάρος. Επομένως, η καλύτερη επιλογή σας είναι η μεσογειακή διατροφή, που βασίζεται κυρίως σε μη επεξεργασμένα (ολικής αλέσεως) δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια και πουλερικά. 

Έξτρα βοήθεια, όμως, μπορούν να σας προσφέρουν και μερικά μπαχαρικά. «Πολλοί ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι ορισμένα τρόφιμα και μπαχαρικά ασκούν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Είναι όμως απαραίτητα για να καταπραϋνθεί με φυσικό τρόπο η χρόνια φλεγμονή που προκαλούν νοσήματα, όπως η αρθρίτιδα», λέει η διαιτολόγος Dr. Κim Larson, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής & Διαιτητικής.

Προσοχή, όμως. Αν κάποιο από αυτά τα μπαχαρικά δεν συνηθίζετε να το καταναλώνετε, φροντίστε να το εντάξετε σταδιακά στη διατροφή σας. Μισό κουταλάκι του γλυκού από ένα μπαχαρικό είναι αρκετό για αρχή, αναφέρει η Dr. Larson. Εξαίρεση σε αυτό αποτελεί το καυτερό πιπέρι (καγιέν): αρχίστε με ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού ή και λιγότερο ακόμα.

 
Να λοιπόν πέντε αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που μπορεί εν καιρώ να μειώσουν τη φλεγμονή και τον πόνο στις αρθρώσεις σας.

Σκόρδο
Το σκόρδο είναι γνωστό για τις ωφέλιμες επιδράσεις του στην υγεία. Όπως τα κρεμμύδια και τα πράσα περιέχει μία ουσία που λέγεται δισουλφίδιο διαλλυλίου. Η ουσία αυτή ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση και μειώνει το οίδημα (πρήξιμο). Προτιμήστε το φρέσκο σκόρδο στα φαγητά σας.

 
Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από τις ρίζες του φυτού κουρκούμη. Δεσμεύει τις κυτταροκίνες και τα ένζυμα που προκαλούν φλεγμονή στον οργανισμό. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματικός στην αρθρίτιδα. Καλύτερα είναι να προσθέτετε κουρκουμά μαζί με μαύρο πιπέρι στα φαγητά σας (το πιπέρι διεγείρει την απορρόφησή του από το σώμα).

 
Πιπερόριζα (τζίντζερ)
Περιέχει τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες τζιντζερόλη και σαγκαόλη. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι καταπραΰνει τον πόνο από την οστεοορθρίτιδα. Μπορείτε να την προσθέσετε στα φαγητά ή να την καταναλώσετε ως αφέψημα.

Κανέλα
Η κανέλα επίσης περιέχει μοναδικά αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως η κιναμωμαλδεΰδη και το κιναμωμικό οξύ. Τα συστατικά αυτά εμποδίζουν τις βλάβες που προκαλούν στα κύτταρα οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (είναι ένα είδος ιδιαίτερα δραστικών μορίων). Μελέτες έχουν δείξει πως μπορεί να συμβάλλει και στη ρύθμιση του σακχάρου. Μελέτες την έχουν συσχετίσει με μειωμένο πόνο στους ασθενείς με αρθρίτιδα, αναφέρει ο καναδικός οργανισμός Arthritis Foundation.

Καυτερό πιπέρι (καγιέν)
Το πιπέρι καγιέν και τα άλλα πικάντικα μπαχαρικά περιέχουν καψαϊκίνη, μία ουσία γνωστή για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Επομένως μπορεί κι αυτό να βοηθήσει στην αρθρίτιδα.

.iatropedia.