Η διατροφή επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας, από τη σωματική μας εικόνα μέχρι τη διάθεσή μας. Παράλληλα, επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι οι διατροφικές μας επιλογές επηρεάζουν σημαντικά το ρυθμό και την ποιότητα της γήρανσης.
Η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά στοιχεία όπως η βιταμίνη Ε και η χολίνη, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη διατήρηση της εγκεφαλικής υγείας. Τροφές όπως οι ξηροί καρποί, τα αυγά και τα ψάρια είναι ιδιαίτερα ευεργετικές. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Ας δούμε πέντε από αυτά που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία και την εμφάνισή μας.
1. Καφές και πρόωρη γήρανση
Η καθημερινή κατανάλωση καφέ είναι για πολλούς απαραίτητη. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση (πάνω από 6 φλιτζάνια την ημέρα) συνδέεται με μικρότερο όγκο του εγκεφάλου και αυξημένο κίνδυνο άνοιας κατά 53%. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να κόψεις εντελώς τον καφέ. Η μέτρια κατανάλωση (1,5-3,5 φλιτζάνια την ημέρα) έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και αυξημένη διάρκεια ζωής.
2. Καυτερά φαγητά και πρόωρη γήρανση
Οι καυτερές γεύσεις δίνουν ζωντάνια στο φαγητό, αλλά η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να βλάψει τη γνωστική λειτουργία. Έρευνα σε ηλικιωμένους στην Κίνα, έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν πάνω από 50 γραμμάρια καυτερών τροφών την ημέρα είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες σε τεστ μνήμης και γνωστικών δεξιοτήτων.
3. Αλάτι
Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού είναι γνωστή για τις αρνητικές της συνέπειες στην υγεία, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση και κίνδυνο εγκεφαλικού. Επιπλέον, δίαιτες πλούσιες σε νάτριο (πάνω από 12.000 mg ημερησίως) συνδέονται με μειωμένη γνωστική λειτουργία και αυξημένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης (MCI). Για την Ελλάδα, όπου το αλάτι κυριαρχεί σε πολλές παραδοσιακές συνταγές, η προσοχή στις ποσότητες είναι κρίσιμη.
5. Υδατάνθρακες και πρόωρη γήρανση
Η σχέση αγάπης- μίσους με τους υδατάνθρακες είναι γνωστή. Ενώ η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές, το μυστικό είναι η μετριοπάθεια. Απόλαυσε ψωμί και τα αγαπημένα σου ζυμαρικά, με μέτρο για να περιορίσεις τις κακές επιπτώσεις τους.
6. Τεχνητά γλυκαντικά και πρόωρη γήρανση
Τροφές πλούσιες σε τεχνητά γλυκαντικά έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και άνοιας. Αυτά τα χημικά «ξεγελούν» τον εγκέφαλο, προκαλώντας φλεγμονές και προωθώντας την πρόωρη γήρανση.
Η υγεία μας καθορίζεται από τις καθημερινές μας επιλογές. Η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φυσικά και ανεπεξέργαστα τρόφιμα, παραμένει ο πιο ασφαλής δρόμος για μια πιο υγιή και αργή γήρανση. Περιορίζοντας την κατανάλωση τροφών που προκαλούν φλεγμονές, μπορείς να υποστηρίξεις το σώμα και το μυαλό σου, ώστε να μεγαλώνεις γεμά@ με υγεία και ενέργεια.
πηγή: ladylike.gr