Επικαιρότητα:

Eurovision: Παίρνουν πίσω τη νίκη της Ουκρανίας;

19 Μαίου 2016 - 04:46 | Eurovision
Eurovision:  Παίρνουν πίσω τη νίκη της Ουκρανίας;

Πάνω από 350.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει ήδη κατηγορώντας την ΕΒU ότι υπήρξε μεγάλη απόκλιση μεταξύ των ψήφων των επιτροπών και του κόσμου

Το αποτέλεσμα της φετινής Eurovision και η νίκη της Ουκρανίας με το «ιστορικό» τραγούδι «1944» από την Jamala, φαίνεται ότι θα συνεχίσει να μας απασχολεί για αρκετό καιρό. Και αυτό γιατί όπως έγινε γνωστό, πάνω από 350.000 άνθρωποι έχουν ήδη υπογράψει μία online αίτηση ζητώντας να αναθεωρηθούν τα αποτελέσματα του φετινού διαγωνισμού.

Η αναφορά υποστηρίζει ότι υπήρξε μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις εθνικές επιτροπές και την γνώμη των θεατών όπως εκφράστηκε από το televoting, θεωρώντας πλέον ότι υπήρξε επέμβαση από τις ίδιες τις επιτροπές ώστε να προωθηθεί η συμμετοχή της Ουκρανίας για συγκεκριμένους -κυρίως πολιτικούς- λόγους.

Η online ψηφοφορία ξεκίνησε από έναν άνθρωπο, τον Arthur Hovhannisyan, που κατοικεί στην πρωτεύουσα της Αρμενίας το Ερεβάν, και μέσα σε λίγες ώρες κατάφερε να συγκεντρώσει χιλιάδες ψήφων που υποστηρίζουν την προσπάθειά του.

Η ανάρτηση, όπως αναφέρει το protothema, έγινε πριν μόλις δύο ημέρες, και ο συγκεκριμένος θεατής υποστηρίζει ότι η τελική έκβαση του διαγωνισμού και ανάδειξη της Ουκρανίας στην πρώτη θέση πήγε ενάντια στην πραγματική βούληση των θεατών του διαγωνισμού σε όλη την Ευρώπη.

Όπως λέει, παρά το γεγονός ότι αντιλαμβάνεται την πολυπλοκότητα ενός μηχανισμού όπως αυτός που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην φετινή Eurovision, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι υπήρχε σημαντική ανακολουθία μεταξύ των ψήφων του κόσμου και των επιτροπών.

Η προσπάθειά του από χθες έχει ξεπεράσει τις 350.000 ψήφους, ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο μετά το οποίο η Change.org είναι υποχρεωμένη να να στείλει μια επίσημη δήλωση του αιτήματος στην EBU. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοφωνίας (EBU) δήλωσε επίσημα ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος για να επανεξεταστεί η φετινή ψηφοφορία.

«Η Ουκρανία είναι, και θα παραμείνει, ο νικητής του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2016. Αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε, καλούμε όσους υπέγραψαν την παρούσα αίτηση για να αγκαλιάσει το αποτέλεσμα, που ισχύει σύμφωνα με τους κανόνες, και να συνεχίσει τον εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με τον τρόπο για την περαιτέρω ενίσχυση και βελτίωση του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision» ανέφερε εκπρόσωπος της EBU στο πρακτορείο Sputnik.

Η Ρωσία ήταν στην πέμπτη θέση μετά από ψηφοφορία των κριτικών επιτροπών, αλλά όταν ήρθε η ώρα της τηλεψηφοφορίας, οι τηλεθεατές έδειξαν σαφή προτίμηση στο τραγούδι της Αυστραλίας και κυρίως της Ρωσίας, που πήρε και την μεγαλύτερη βαθμολογία. Παρ’ όλα αυτά η Ρωσία τερμάτισε στην τρίτη θέση, λόγω των κακών βαθμολογιών που είχε πάρει από τις κριτικές επιτροπές.

Για όσους θέλουν να ψηφίσουν το link είναι το: https://www.change.org/p/european-broadcasting-union-make-eurovision-song-contest-revise-the-results-of-the-song-contest-2016