Επικαιρότητα:

Eurovision 2024: Το τρελό παρασκήνιο πίσω από τη νίκη του Nemo – Όσα δεν έδειξαν οι κάμερες

15 Μαίου 2024 - 16:08 | Eurovision
Eurovision 2024: Το τρελό παρασκήνιο πίσω από τη νίκη του Nemo – Όσα δεν έδειξαν οι κάμερες

Το Nemo από την Ελβετία κέρδισε τη Eurovision 2024 με το «The Code», σε ένα μείγμα ποπ, ραπ και του Μαγικού Αυλού του Μότσαρτ, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς το ταξίδι του 24χρονου προς την αποδοχή της μη δυαδικής του ταυτότητας.

Η Ελβετία βρέθηκε στην πρώτη θέση των επιτροπών με 365 βαθμούς, ενώ στη 2η θέση με 218 βαθμούς τερμάτισε η Γαλλία. Στη τρίτη θέση η Κροατία με 210 βαθμούς.

Αμέσως μετά ακολούθησε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του televoting. Πρώτη στη προτίμηση του κοινού τερμάτισε η Κροατία με 337 βαθμούς, ενώ η Ελβετία βρέθηκε στην 5η θέση του televoting, συγκεντρώνοντας 226 βαθμούς.

Μεγάλη νικήτρια στη συνδυαστική ψηφοφορία επιτροπών και κοινού αναδείχθηκε η Ελβετία, στη δεύτερη θέση τερμάτισε η Κροατία και στην τρίτη θέση η Κροατία.

 Eurovision 2024: Η τελική κατάταξη του Μεγάλου Τελικού

Eurovision 2024: H προσωπική ιστορία πίσω από το “The Code” του Nemo

Το Nemo Mettler είναι γεννημένο στις 3 Αυγούστου 1999 και είναι ράπερ, τραγουδιστ@ και μουσικ@ που γεννήθηκε στο Biel/Bienne της Ελβετίας.

Προσδιορίζεται ως non binary/μη δυαδικό άτομο. Εκτός από το τραγούδι, το Nemo παίζει επίσης βιολί, πιάνο και ντραμς.

Το EP, Clownfisch, του 2015 του Nemo έφτασε στο νούμερο 95 στα ελβετικά charts. Το single του, “Du”, του 2017, έφτασε στο νούμερο 4 στην Ελβετία.

Το τραγούδι του Nemo με τίτλο “The Code”, είναι ένα κομμάτι που μιλά για για την προσωπική αναζήτηση μέχρι να βρεις το ποιος/ποια/ποιο είσαι.

Πρόκειται για ένα τραγούδι που περιγράφει λεπτομερώς τις εμπειρίες του Nemo με την αποκάλυψη του εαυτού του για τη μη δυαδική ταυτότητά του.

Το τραγούδι γράφτηκε από τους Nemo Mettler, Benjamin Alasu, Lasse Midtsian Nymann και Linda Dale. Κυκλοφόρησε στις 29 Φεβρουαρίου 2024 από την Better Now Records, σημειώνοντας σημαντική επιτυχία στα charts, αλλά και στις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Το επίσημο video clip της Ελβετίας

H επιλογή του εκπροσώπου της χώρας έγινε από ελβετική επιτροπή η οποία άκουσε περίπου 420 διαφορετικούς καλλιτέχνες που κατέθεσαν τα τραγούδια τους.

Το “The Code” περιγράφεται όχι απλά ως ένα τραγούδι, αλλά ως ένας ασφαλής χώρος μέσα από στον οποίο, κάθε άνθρωπος μπορεί να βρει την αλήθεια του. Η αλήθεια του Nemo βρίσκεται ανάμεσα στα 0 και 1 του δυαδικού συστήματος:

«Κάπου ανάμεσα στα 0 και τα 1, εκεί βρήκα το βασίλειό μου» αναφέρεται στους στίχους.

Η προσωπική ιστορία του Nemo γίνεται έτσι μια παγκόσμια αφήγηση, μια έκκληση προς όλους να σπάσουν τον δικό τους Kώδικα και “να εισέλθουν στο βασίλειο της αυθεντικότητας”.

Λίγο πριν τον διαγωνισμό, το Nemo είχε δηλώσει: “Είναι απίστευτη τιμή να εκπροσωπώ την Ελβετία στον διαγωνισμό της Eurovision. Αυτή η πλατφόρμα προσφέρει μια τεράστια ευκαιρία να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και γενεών. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα ως gender-queer άτομο να υπερασπιστώ ολόκληρη την LGBTQIA+ κοινότητα”.

Πηγή: news247.gr