Επικαιρότητα:

Nemo: Ο νικητής της Eurovision ξεκινά εκστρατεία στην Ελβετία για την αναγνώριση του τρίτου φύλου

16 Μαίου 2024 - 19:08 | Eurovision
Nemo: Ο νικητής της Eurovision ξεκινά εκστρατεία στην Ελβετία για την αναγνώριση του τρίτου φύλου

Nemo Mettler (Νέμο Μέτλερ). Το όνομά του μπήκε στα βιβλία ιστορίας της Eurovision, καθώς το βράδυ του Σαββάτου 11 Μαΐου (για την ακρίβεια Κυριακή 12/5, καθώς είχε περάσει τις 12 το βράδυ), καθώς χάρισε στην Ελβετία την τρίτη της νίκη στον διαγωνισμό τραγουδιού μετά από αυτές του 1956 με την Lys Assia και του 1988 με τη Celine Dion.

Το Νέμο, όπως θέλει να αποκαλείται, είναι ένας άνθρωπος που αυτοπροσδιορίζεται ως non binary (μη δυαδικό άτομο). Στο πλαίσιο αυτό, βάζει πλώρη για ένα ακόμη ορόσημο: να πείσει τις ελβετικές Αρχές να επιτρέψουν στα επίσημα έγγραφά τους το… τρίτο φύλο.

«Στην Ελβετία δεν υπάρχει πρόβλεψη για το τρίτο φύλο. Και νομίζω ότι αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο», είπε ο καλλιτέχνης στους δημοσιογράφους. «Πρέπει να το αλλάξουμε αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σε ποιον θα τηλεφωνούσε πρώτα μετά τη νίκη τους, απάντησε γρήγορα: Στον Beat Jans (Μπέατ Γιανς), τον υπουργό Δικαιοσύνης της Ελβετίας.

«Πρέπει να έχουμε την εκπροσώπηση και στην πολιτική μας», είπε το Νέμο και πρόσθεσε ότι ελπίζει να προγραμματιστεί μια συνάντηση με τον υπουργό, προκειμένου να μιλήσουν για τα δικαιώματα των ατόμων που προσδιορίζονται ως μη δυαδικά. «Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι αυτοί να νιώθουν ότι τους βλέπουν», σημείωσε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ελβετίας θα συναντηθεί με το Νέμο

Την Τετάρτη, ένας εκπρόσωπος του Γιανς είπε ότι ο υπουργός απάντησε στις παρατηρήσεις με ένα μήνυμα στο Νέμο και είχε εκφράσει την προθυμία του να συναντηθούν.

«Την Κυριακή ο κ. Γιανς προσπάθησε να επικοινωνήσει μετά από μια συνάντησή του με το Νέμο μέσω τηλεφώνου και επίσης έστειλε μήνυμα στον τραγουδιστή για να τον συγχαρεί και να επιβεβαιώσει την πρόθεσή του. Και οι δύο πλευρές αναζητούν επί του παρόντος μια κατάλληλη ημερομηνία», είπε ο εκπρόσωπος.

Πριν από περίπου 18 μήνες, η ελβετική κυβέρνηση απέρριψε προτάσεις για εισαγωγή μιας επιλογής τρίτου φύλου, ή χωρίς φύλο στα επίσημα έγγραφα, με το επιχείρημα ότι το δυαδικό μοντέλο συνέχιζε να είναι «ισχυρά γαντζωμένο» στην ελβετική κοινωνία.

Απαντώντας σε δύο προτάσεις του Κοινοβουλίου, το κυβερνών Ομοσπονδιακό Συμβούλιο διευκρίνισε: «Οι κοινωνικές προϋποθέσεις για την εισαγωγή τρίτου φύλου ή για μια γενική παραίτηση από την καταχώριση του φύλου στο ληξιαρχείο, επί του παρόντος δεν υπάρχουν».

Η συζήτηση επέστρεψε στα πρωτοσέλιδα της Ελβετίας αυτήν την εβδομάδα μετά τη νίκη στη Eurovision του Nemo με το τραγούδι «The Code», που εμβαθύνει στην προσπάθεια του καλλιτέχνη να σπάσει τον «κώδικα» μεταξύ των φύλων.

Το βιογραφικό του Νέμο που θριάμβευσε στη Eurovision 2024

Το Νέμο γεννηθηκε το 1999 στο Μπιέλ, μια μικρή δίγλωσση πόλη της Ελβετίας. Παίζει βιολί, πιάνο και ντραμς από μικρό παιδί. Το 2016. Απέκτησε μεγάλη διασημότητα εν μία νυκτί, μέσω μιας εμφάνισής του στο SRF Virus (#Cypher), η οποία έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στη συνέχεια κυκλοφόρησαν δύο EPs και επτά τραγούδια μπήκαν στα επίσημα ελβετικά charts.

Έκτοτε, έχει βραβευτεί με πέντε Swiss Music Awards. Το 2020 σηματοδότησε την αρχή μιας περιόδου αλλαγής για το Nemo, όταν άρχισε να γράφει και να κάνει παραγωγές για άλλους καλλιτέχνες. Έκανε, επίσης, τα πρώτα βήματά του πέρα από τα σύνορα της χώρας και άρχισε να κυκλοφορεί τραγούδια στα αγγλικά.

Στη μουσική του ασχολείται με θέματα όπως η ταυτότητα φύλου, η ψυχική υγεία και η εύρεση της θέσης του ατόμου σε αυτόν τον κόσμο. Πάντως, παρόλο που θέλει να αλλάξει τον νόμο για τα μη δυαδικά άτομα στην Ελβετία, ζει σήμερα στο Βερολίνο.

Πηγή: ieidiseis.gr