Eurovision 2013: Στον τελικό η Ελλάδα

17 Μαίου 2013 - 08:13 | Eurovision

Γεια μας είπε ο Αγάθωνας στο τέλος του ελληνικού τραγουδιού και η Ευρώπη έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελληνική συμμετοχή αν και το όνομα της Ελλάδας ανακοινώθηκε στην τελευταία θέση, τη δέκατη, προκαλώντας ανησυχία ακόμα και στους παρουσιαστές. Τέλος καλό, όλα καλά η Ελλάδα πέρασε για μια ακόμα χρονιά στον τελικό και τώρα όλοι περιμένουμε το ραντεβού του Σαββάτου για να δούμε αν η Ευρώπη, που προφανώς, λατρεύει το... alchool is free στείλει τους Κόζα Μόστρα και τον Αγάθωνα Ιακωβίδη στις πρώτες θέσεις της κατάταξης.

Από τον δεύτερο ημιτελικό πέρασαν η Ουγγαρία, το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία, η Ρουμανία, η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Αρμενία, η Φινλανδία, η Μάλτα και η Ελλάδα. Η θέση εμφάνισης στον τελικό δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα καθώς για πρώτη φορά οι διοργανωτές θα είναι αυτοί που θα την καθορίσουν κάτι που έχει ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις.

Χαμόγελα και τρακ

Στην ένατη θέση εμφανίστηκαν οι Κόζα Μόστρα και ο Αγάθωνας Ιακωβίδης. Με απίστευτη ενέργεια και ένα τεράστιο χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό τους οι Κόζα Μόστρα... αλώνισαν τη σκηνή πλημμυρίζοντας με ελληνικό στίχο το Μάλμε. Το εύρημα με τα φωτισμένα μουσικά όργανα ξεσήκωσε το κοινό και κέρδισε το πιο ενθουσιώδες χειροκρότημα ενώ το κομπολόι του Αγάθωνα στο μπαγλαμαδάκι του ήταν το γούρι τους. Ο ρεμπέτης παρά το επικοινωνιακό του χάρισμα έδειχνε αγχωμένος και με τρακ καθώς σίγουρα η τεράστια σκηνή του Μάλμε και τα εκατομμύρια των τηλεθεατών βάρυναν...την πενιά του.

Με ένα εντυπωσιακό θέαμα, έναν συνδυασμό τέχνης και τεχνολογίας ξεκίνησε ο δεύτερος ημιτελικός για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον. Ακροβατικά με ποδήλατα, παρκουρίστες αλλά και ένα τεράστιο lap top παρέλασαν αρχικά από τη σκηνή του Μάλμε.

Οι σουηδοί για μια ακόμα φορά απέδειξαν ότι γνωρίζουν το know how του διαγωνισμού. Την παράσταση για δεύτερη φορά έκλεψε, παρά τις κακόγουστες στιλιστικές επιλογές της, η 43χρονη κωμικός Πέτρα Μέντε, που ήταν η οικοδέσποινα της βραδιάς. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια οι διοργανωτές επέλεξαν έναν και όχι δύο παρουσιαστές. Η πρώτη της εμφάνιση την τρίτη κέρδισε διθυραμβικές κριτικές από τον τύπο της Σουηδίας.

Ψήφο εμπιστοσύνης πήραν για δεύτερη φορά και οι δύο Έλληνες παρουσιαστές. Ο Γιώργος Καπουτζίδης και η Μαρία Κοζάκου, απλοί, διαβασμένοι με χιούμορ – όσο πρέπει – έκαναν εξαιρετικά καλά τη δουλειά τους.

Πρώτη εμφανίστηκε η Λετονία με αντρικό δίδυμο με λαμέ κοστούμια και περίεργα χτενίσματα.

Στη δεύτερη θέση η Βαλεντίνα για τον Άγιο Μαρίνο με μια αισθαντική μπαλάντα κι ένα εντυπωσιακό κόκκινο φόρεμα.

Στην τρίτη θέση τα Σκόπια που έστειλαν στο Μάλμε την 70χρονη Έσμα Βασίλισσα της Τσιγγάνικης μουσικής κι έναν 28χρονο ποπ αστέρα!

Με έντονο ελληνικό χρώμα ήταν η συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν. Το τραγούδι Hold me έγραψε ο Δημήτρης Κοντόπουλος και σκηνοθέτησε με έξυπνο τρόπο ο Φωκάς Ευαγγελινός αν και θύμιζε κάποιες παλαιότερες εμφανίσεις του Ρώσου Ντίμα Μπιλάν.

Η συμμετοχή της Φινλανδίας ήταν ένα τραγούδι -διαμαρτυρία για την πρόσφατη απόφαση του Κοινοβουλίου να απαγορεύσει τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Το τραγούδι έκλεισε με ένα φιλί της τραγουδίστριας Κρίστα με μια από τις κοπέλες του μπαλέτου.

Για δεύτερη φορά στη Γιουροβίζιον η Ελίτσα για λογαριασμό της Βουλγαρίας με μία...πανδαισία κρουστών.


Ένας νεαρός δημοσιογράφος που δεν είχε ανέβει ποτέ πριν σε πίστα εκπροσώπησε την Ουγγαρία με ένα τραγούδι που έγραψε ο ίδιος.

Η Ελβετία πήρε μέρος με μέλη...του Στρατού της Σωτηρίας ενώ ένα από τα έξι μέλη του συγκροτήματος ήταν μόλις 95 ετών!

Ομολογουμένως εντυπωσιακή η συμμετοχή της Ρουμανίας καθώς ο τραγουδιστής-δράκουλας είχε...δύο φωνές μια αντρική και μια γυναικεία...και μάλιστα από υψίφωνο!