Επικαιρότητα:

Τι μπορείτε να μάθετε από ένα νήπιο

19 Σεπ. 2013 - 10:45 | Οικογένεια

Τι ωραίο να είσαι μωρό! Δεν έχεις έννοιες, δεν έχεις ευθύνες και τα πάντα γύρω σου φαίνονται φανταστικά! «Μαμά! Έλα να δεις! Ένα μυρμηγκάκι περπατάει πάνω στην καρέκλα μου!». Ένα μωρό έχει αμέτρητους λόγους να γελά όλη την ώρα, δεν βιάζεται ποτέ και όταν θέλει κάτι το ζητά με ευθύτητα και επιμονή.

Ακριβώς αντίθετη στάση ζωής έχουν οι μαμάδες, οι οποίες διαρκώς βιάζονται, αγχώνονται για όλα αυτά που πρέπει να γίνουν και βάζουν πάντα τις δικές τους ανάγκες στην άκρη, για να ικανοποιήσουν αυτές της υπόλοιπης οικογένειας. Αν δοκιμάζατε, όμως, να δείτε την ζωή μέσα από τα μάτια των παιδιών σας, πόσα πράγματα θα μπορούσατε να μάθετε...


Τα παιδιά δεν φοβούνται

Τα παιδιά λειτουργούν πάντα καλή τη πίστη και ο κόσμος δεν τα τρομάζει. Για εκείνα τα πάντα είναι εντυπωσιακά και ενδιαφέροντα και δυσκολεύονται να καταλάβουν ότι οι πράξεις έχουν συνέπειες. Και παρόλο που η συμπεριφορά αυτή μπορεί κάποιες στιγμές να σας ανησυχεί (όπως όταν το μικρό σας έπεσε τις προάλλες από την τσουλήθρα, κατεβαίνοντας ανάποδα), έχει να σας διδάξει και ένα σπουδαίο μάθημα: Ως ενήλικες, έχουμε αναστολές λόγω των εμπειριών μας. Τι έχετε να χάσετε, όμως, αν για μερικά λεπτά ανεβείτε στο ποδηλατάκι της κόρης σας και κάνετε γύρους τραγουδώντας μέσα στην καλή χαρά στο πάρκο όπου παίζετε όλοι μαζί;

Το πρόβλημα με τους ενήλικες είναι ότι βαριούνται πολύ εύκολα και σπάνια έχουν την όρεξη να εξερευνούν νέες ιδέες, ενώ τα παιδιά είναι από τη φύση τους περίεργα και θέλουν να καταλάβουν τα πάντα που συμβαίνουν γύρω τους. Δοκιμάστε να ακολουθήσετε το παιδί σας στην εξερεύνηση του κόσμου γύρω του και θα εκπλαγείτε από το πόσα νέα πράγματα θα μάθετε και εσείς μαζί του.


Το ξεπερνούν γρήγορα

Έχετε παρατηρήσει ότι μετά από μία αυστηρή παρατήρηση στο παιδί σας, επειδή π.χ. ζωγράφισε τον καναπέ, μπορεί να νιώθετε άσχημα για ώρες μετά; Το παιδί σας, όμως, αν και μπορεί να έβαλε τα κλάματα τη στιγμή εκείνη, λίγη ώρα αργότερα έρχεται κοντά σας, σας αγκαλιάζει και σας ζητά ένα μπισκοτάκι. Έχει ξεχάσει τα πάντα!
Όπως λένε και οι παιδοψυχολόγοι, το παιδί σας σάς αγαπά άνευ όρων και δεν έχει την ικανότητα να αναμοχλεύει τα ίδια πράγματα. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζει την ημέρα του σα να μην έχει συμβεί τίποτα, και το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και εσείς. Το παιδί σας έκλαψε, απολογήθηκε, σας πλησίασε και το ζήτημα για εκείνο έκλεισε.

Το να μπορείτε να αφήνετε τις συγκρούσεις πίσω σας, είτε με άλλους ενήλικες είτε με το παιδί σας, αποτελεί συνταγή ευτυχίας. Ένας απλός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να οραματιστείτε τον εαυτό σας κυριολεκτικά να σπρώχνει προς τα πίσω τα «κακά» συναισθήματα και να φέρνει μπροστά τα «καλά». Η ζωή είναι πραγματικά πολύ μικρή για να την περνάμε με θυμό και λύπη.


Είναι τρομερά υπερήφανα

Το παιδί σας κατάφερε να αναγνωρίσει το πρώτο γράμμα του ονόματός του σε ένα βιβλίο και νιώθει τόσο υπερήφανο –το ίδιο και εσείς. Τα παιδιά δεν έχουν την παραμικρή ιδέα πώς να μην νιώθουν υπερήφανα για τον εαυτό τους, όπως δεν έχουν μάθει να κάνουν αυτό-κριτική. Αντίθετα, πάντα αναζητούν τα θετικά σε ό,τι κάνουν. Για τις μαμάδες, δυστυχώς, είναι πολύ πιο εύκολο να επικεντρώνονται στα αρνητικά και να επαινούν πάντα τους άλλους για όσα κάνουν, παρά τον ίδιο τους τον εαυτό.

Κι όμως, υπάρχουν πράγματα για τα οποία μία μαμά θα πρέπει να νιώθει υπερήφανη, ακόμα και μικρά καθημερινά πράγματα, όπως το να απολαμβάνει έναν καφέ, το απόγευμα στη βεράντα, μετά από μία τρομερά κουραστική ημέρα. Οι ψυχολόγοι λένε ότι ένας καλός τρόπος για να αρχίσετε να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας είναι να γράφετε καθημερινά σε ένα χαρτί πέντε πράγματα που σας χαρακτηρίζουν καλή μαμά. Μπορεί στην αρχή να νιώσετε αμήχανα, αλλά μετά από μερικές ημέρες θα αρχίσετε πραγματικά να πιστεύετε πόσο φανταστική είστε –ακριβώς, όπως πιστεύει το παιδί σας. Και μην ξεχνάτε: Το παιδί σας αναγνώρισε το γράμμα του ονόματός του επειδή εσείς του το μάθατε! Μπράβο σας, λοιπόν!


Τα απλά πράγματα

Κάθε λεπτό που περνά, κάθε μέρα, αποτελεί μια νέα, ενθουσιώδη εμπειρία για το παιδί. Δεν θα ήταν υπέροχο να νιώθετε και εσείς έτσι; «Κοίτα αυτό το φύλλο, μαμά!», «Γαβ! Γαβ! Κάνει το σκυλάκι», «Μμμμ ωραίο τυράκι!». Όσο πεζά φαίνονται όλα αυτά σε εσάς, άλλο τόσο εντυπωσιακά φαίνονται στο παιδί σας –γιατί όμως;

Για να μπορέσετε να καταλάβετε πλήρως γιατί το παιδί σας βρίσκει τα πιο απλά πράγματα στη ζωή τόσο εκπληκτικά, προσποιηθείτε ότι είστε εκείνο για μισή ώρα. Πηγαίνετε στην παιδική χαρά και φωνάξτε όλο χαρά καθώς γλιστράτε στην τσουλήθρα ή ξαπλώστε στο χώμα και ανοίξτε τα χέρια και τα πόδια σας (κάντε το, βέβαια, μαζί με το παιδί σας, αν δεν θέλετε να σας... παρεξηγήσουν). Πέρα από τη χαρά που θα εισπράξετε εσείς από αυτό, φανταστείτε πόσο διασκεδαστικό θα είναι και για το παιδί.

Οι ψυχολόγοι λένε «έχετε δύο επιλογές στη ζωή: Να είστε παρατηρητές ή να συμμετέχετε». Δοκιμάστε το δεύτερο και θα δείτε πόσο περισσότερο θα απολαμβάνετε ακόμα και τα πιο μικρά πράγματα.


Τα μάντρα της μαμάς

Η παιδοψυχολόγος Allison Mitchell δίνει στις μαμάδες τις παρακάτω συμβουλές, για να τις θυμούνται και να τις κάνουν πράξη καθημερινά:

1. Δείτε την κάθε μέρα σαν μία περιπέτεια. Το παιδί σας δεν χρειάζεται να το σκεφτεί για να ενθουσιαστεί κάθε φορά που χτυπά το κουδούνι του σπιτιού σας –το ίδιο μπορείτε να κάνετε και εσείς!

2. Μη φοβάστε να ξεπερνάτε τα όρια. Αυτό, άλλωστε, είναι που κάνει το παιδί σας καθημερινά και -σχεδόν πάντα- αποτελεσματικά, ακόμα κι αν μερικές φορές ξεπερνά την υπομονή σας.

3. Να θυμάστε: Δεν υπάρχει αποτυχία στη ζωή, μόνο ανατροφοδότηση. Το παιδί σας μαθαίνει από κάθε νέα εμπειρία και δεν θα το δείτε ποτέ να απελπίζεται επειδή δεν κατάφερε να παίξει με όλα του τα παιχνίδια σε ένα απόγευμα. Σκεφτείτε με τον ίδιο τρόπο την επόμενη φορά που δεν θα καταφέρετε να σιδερώσετε όλες τις στοίβες ρούχων.

4. Αναρωτηθείτε: Αν τα πάντα ήταν δυνατά, τι θα έκανα; Το παιδί σας δε μπαίνει ποτέ στην διαδικασία να σκεφτεί ότι δεν θα πετύχει κάτι, που σημαίνει ότι θα προσπαθήσει για οτιδήποτε. Μπορεί, λοιπόν, να μην καταφέρετε ποτέ να ανεβείτε στο Έβερεστ, αλλά μπορείτε να τηρήσετε την υπόσχεση να πηγαίνετε στο γυμναστήριο δύο φορές την εβδομάδα.

5. Μπορείτε να το κάνετε. Ήσασταν και εσείς παιδί κάποτε και ξέρετε καλά πώς είναι να νιώθετε ελευθερία και ευκολία. Επιστρέψτε στις βασικές αρχές της ζωής και απολαύστε την κάθε μέρα όπως της αξίζει!

Πηγή: askamum